При кои хора прилагането на АстраЗенека крие рискове?

Разказът на една жена, получила проблеми след ваксинация
50

България спира ваксинацията с AstraZeneca при жени под 60-годишна възраст, които имат риск от тромбози. Каква е причината за това?

На 23 февруари 63-годишната Клара си поставя ваксината на AstraZeneca при личния лекар. Предпочитала е РНК ваксина, но не е имало налична. След ваксинация първо я втриса, след това получава болки в крака.

Още по темата
"Вечерта като си събух чорапите и като видях 3 петна, колкото голям орех, 3 петна яркочервени едно до друго. Отидох при джипито и му ги показах, той опипа крака и каза - има добра пулсация, няма страшно, пий Детралекс и Аспирин", сподели Клара Манолова.

Жената отказва да си сложи втората доза, смята, че личният ѝ лекар е трябвало да прецени състоянието ѝ.

"Няма да си сложа втората, категорично отказвам. Не мога да живея с такъв страх. Казват, че такива реакции можеш да получиш 6 месеца от слагането на ваксината – инсулт, инфаркт, и то да е с летален характер. Не искам да умирам, искам да живея още", допълни тя пред телевизия Bulgaria ON AIR.

"Всеки един лекар в страната знае какви са рисковите фактори", коментира министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

А векторната ваксина се оказва рискова за жените по редица причини.

"Става дума за жени между 30 и 60 години, а това е възрастта, когато се взимат анти контрацептивните средства. Те са с доказан т.нар. тромбогенен ефект при образуването на тромби", коментира специалистът по трансфузионна хематология и клинична имунология проф. д-р Фани Мартинова.

Прилагането на ваксината крие риск при всички хора, които някога през живота си са били на хепаринова терапия, в това число и някои бременни, при които такава терапия продължава дори до един месец след раждането.

"При всички, които са оперирани с тежки операции, с ортопедични операции, смяна на става или по някакъв друг повод, винаги се прави хепаринова профилактика, инжекционна, а това нещо предизвиква понижение на тромбоцитите. От там жените са склонни да образуват тромби повече", допълни тя.

Риск от имунизация има и при пушачи, хора с наднормено тегло и с високо кръвно налягане. Според проф. Мартинова вече ваксинираните с AstraZeneca трябва да следят много внимателно здравословното си състояние още след поставянето на първа игла. До момента в България няма регистриран случай на тромбоза след ваксинация с AstraZeneca.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дебилизъм в пълна форма, Английските доктори казаха че от 100 случаи са поравно мъже и жени!
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"В началото на т.г.в Норвегия умряха 29 старци ваксинирани с Пфайзер."Teпърва ще умират още старци там - и ваксинирани и неваксинирани.
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашите доктори не казват истината. Защото правителството е дало милиони за Астра -Зенека. Населението не иска ваксините . Но англичаните са усвоили парите ни и няма да ги върнат. Затова са лъжите "че всичко е наред". Цяла Европа забранява ваксината кога нацяло, кога частично, и само България ги иска. Сега ще ваксинират старците и никой няма и да се интересува от какво са умрели. Това са 2.5 милиона човека по 2 дози, ето ти 5 милиона дози усвоени. Здравния министър да си ходи. Той затова и лъже.
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само при богопомазаните. При простолюдието няма проблеми.
34
0
 
9
 
! Отговори
До Айдеее ! преди 3 години
Ами да го напишат-противозачатъчни. Ама тая женица на 60 г. едва ли е била на точно такива хапчета ..
33
1
 
10
 
! Отговори
Няма РИСКОВЕ преди 3 години
Нали искаха 70% и дори 100% ваксинация така че няма не искам няма недей ... Боц и боц който оцелее късмет от лотарията.
32
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При кои хора прилагането на АстраЗенека крие рискове?Живите хора.
31
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
умните хора нямат проблемите не се ваксинират с отровата на милиардеритеза глупаците - на късмет
30
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до : Присмяха му сеНямаме 10 -15 години за да си правиме изследвания и проучвания! До тогава Ковид само ще е изчезнал или ние ще сме се приспособили към него! Не се праве на умен - идиотоо
29
12
 
5
 
! Отговори
СЪВЕТ преди 3 години
Аз се ваксинирах с Астра Зенека . Няма Ваксина която да се приложи на човек със Заболявания или Хронични Заболявания .Избрах АЗ защото тя е единствената Ваксина срещу Ковид която е създадена на Принципа на Ваксините - заразяват те за да имаш имунитет .По между другото - Спутник В е същата .
28
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На опаковката пише че е гаранция 70 %. Следователно остава 30 % опасност да развие племония, което е много още повече човек става чигит с ваксина и не се пази. Карантината си остава най-сигурно докато няма по-добри лекарства.
27
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В началото на т.г.в Норвегия умряха 29 старци ваксинирани с Пфайзер.Норвежците изложиха становище, че ваксината може да е опасна при много възрастни хора със съпътстващи заболявания.Подобни случаи имаше навсякъде в Европа.Някак забравяте много бързо българите.
26
0
 
3
 
! Отговори
до 28 преди 3 години
Който плаща поръчва хорото.Искаш друго хоро, наплати по добре и ще бъде сменено.
25
4
 
11
 
! Отговори
Присмяха му се преди 3 години
Мангъров ясно каза - За да е утвърдена една ваксина като безопасна и да се прилага масово при хората са нужни 10-15 години изследвания.
24
0
 
7
 
! Отговори
зер преди 3 години
dnes.bg - шестата статия за АЗ за днес. Поздравления!
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе той и Славчо политика ни убеждаваше че вирус няма а сега седи и лекува същия вирус и дума не обелва.
22
1
 
8
 
! Отговори
Ганю пулев преди 3 години
Споко славчо ще ти сложи чалга ваксина
21
7
 
10
 
! Отговори
до 29 преди 3 години
.....Цяла Европа я спря, ***ми то и Цяла Европа затвори тотслно само банкянския разпаса държавата. И 4000 заразени ежедневни с по 150 умрели.
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
рисковете са при тия дето се ваксинират, какво теглите локуми все едно няма други варианти в кофата и ае... астра та астра да не ви платихте за тия реклами
19
0
 
3
 
! Отговори
до 8 преди 3 години
ако бях *** сигурно щях твоя съвет да следвам, но съм човек и маймунското оставям за теб. Да се разболяваш оставям на теб щом мислиш че е нещо безобидно. Пробвай но има и хора около теб които ще заразиш а те може и не толкова леко да го минат