Започва Светлата седмица, почитаме апостоли и Богородица

Вижте в кой ден се правят обичаи срещу лоши болести
42
Започва Светлата седмица, почитаме апостоли и Богородица

На втория ден след Великден според православната традиция започва Светлата седмица - време, в което се прославят светите апостоли и Света Богородица.

Светлата седмица завършва с втората пасха в неделя. Нарича се Светла, защото Възкресението на Христос донася просветление за всички. Тя се нарича още и Нова неделя, защото с нея започва цикълът от недели, които споменават Христовото Възкресение. Нарича се и Томина неделя, защото в този ден се чете евангелското четмо за явяването на Христос на своите ученици, между които бил и апостол Тома.

Светлата седмица или Томината неделя е тясно свързана с името на Тома - един от дванайсетте апостоли на Иисус, който не повярвал на Христовото Възкресение. Когато мълвата за изчезналото от гробницата тяло Господне се разнесла, единствен апостол Тома не повярвал в това знамение и поискал лично да се увери, като докосне раните от гвоздеите на прикования към кръста Иисус.

Осем дни след Възкресението Христос се явил пред Тома и така той сам се убедил в истината, паднал на колене и молел Бог да му прости. Оттогава останало и нарицателното Тома Неверни, а неделният ден от Светлата седмица се нарича Томина неделя.

В дните на Светлата седмица се благославят светиите: в Светли понеделник - светите апостоли, в Светли вторник и сряда - св. Богородица, св. архидякон Стефан и св. Андрей, в Светли четвъртък - св. ап. Йоан и Яков, в Светли петък - св. ап. Петър, а в Светла събота - св. Йоан Кръстител. Тази седмица е наситена и с момински празници, сред които най-голям е честването на Светлата или Празната сряда.

На Светлата сряда от Светлата седмица се изпълняват два обичая, които се правят за дъжд, плодородие, предпазване от градушка, бродници и лоши болести. Често през тази седмица стопанките повторно боядисвали яйца, които раздавали за душите на починали близки. Това е така, защото според древно поверие, раздаването на червените яйца предпазвало душите на мъртвите от превъплъщаване.

Не е случайно, че за всички християни Възкресение Христово е най-великият и най-почитаният от всички християнски празници, донесъл светлината на Спасението и просветлението за всички хора по земята. Същността на този празник е в обещанието, че човеците отново ще могат да се върнат в рая, откъдето са изгонени. И Светлата седмица е първата от поредица недели, когато тази светла вест трябва да достигне до всички.

Идеята на Създателя, според християнството, не е да накара човека да страда и да живее в този болезнен и смъртен свят. Той иска хората да се радват във вечността. В дните на богослуженията почти всички текстове на писанията от Новия завет говорят за последните дни – Денят на Апокалипсиса, страданията и бедствията, които ще сполетят цялата Вселена преди второто идване на Спасителя. С Възкресението си Спасителят Христос е положил началото на Вечността и на това, когато душите се отделят от тялото, да могат спокойно да отидат, където заслужават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: Светлата седмица
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Човек си създава религии от праисторията,но се е закостенила във времето еврейската измишльотина..
19
3
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Като вълци - почитаме светии с агнешко в устата...
18
4
 
2
 
! Отговори
До АнонимеН преди 2 години
По слабо-умно от теб едва ли има
17
5
 
2
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Хората почитат храната, че я няма. А на апостолите много поздрави им пратете от празните хладилници и животи на възлюбените от Христос лъжеца.
16
4
 
2
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Това се нарича законен и прикрит сатанизъм.
15
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хубав ден - Великден!По-хубав ден - Гергьовден!
14
6
 
5
 
! Отговори
Стига бе... преди 2 години
Тия религии вече не са ли отживелица?...Отдавна са минали давност... Като езическите... Не виждам с какво ще ми помогне като запаля свещ, или на някои който си бие главата в земята според другата религия... Живеем в нов свят има други течения и философии подходящи за днешния свят! А как е създаден света? - Всичко се крие в биологията, химията и физиката!
13
7
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
До Анонимен 15СЛАБО-УМНИКОДА МИСЛИШ Е РАВНОСИЛНО ДА ВЯРВАШ!ЩОМ НЕ ВЯРВАШ ЗНАЧИ ТИ НЕ МИСЛИШ!
12
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До пияница мистикСАМ СИ ПИШЕШ И САМ СИ ОТГОВАРЯШ НА ВЪПРОСИТЕ!!-------------ИЗОБЩО НЕ СХВАЩАШ ЩО ЗА АРОГАНТНО СЪЩЕСТВО Е БОГА!!!ВСЯКА СЛЪНЧЕВА СИСТЕМА Е РАЗЛИЧНА ФОРМА НА ЖИВОТ ДОРИ ДА НЯМА НИЩО ЖИВО НА НЕЯВСИЧКО Е ЗА ЗАБАВЛЕНИЕ И УПЛЪТНЯВАНЕ НА ВРЕМЕТО НА СЪЩЕСТВО С НЕОГРАНИЧЕНИ ВЪЗМОЖНОСТИ-----ЗНАМ ТОВА , ЗАЩОТО СЪМ ПРОЧЕЛ КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ПРОТОНА ! ПИШЕ, ЧЕ ПРОТОНА Е ПОРЕДИЦА ОТ СВЕТЛИНА И ТЪМНИНА КАТО КОДИРАНЕ Е! 0 И 1!ВСИЧКО ВЪВ КОМПЮТЪРА Е ПОРЕДИЦА ОТ 1 И 0!
11
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До пияница мистик 11Хабиш си думите.Глупавия умен няма да стане каквото и да му кажеш.По-лесно е да "вярваш" отколкото да МИСЛИШ и така 90% от населението на земята.
10
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До всички плюещи по празниците и християнството..като сте толкова силни..защо почивате с нас?Защо не обявите, че не зачитате тези празници и да си ходите на работа? Великден...че и за коледните празници...обявете, че сте против...и недейте да почивате.
9
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е не съм така радикален като 1 пияница мистик ама имаше някой казваше религията била опиум за народа! Та толкоз!А след страстната седмица, каквото и да означава тя, като свърши семето, започваме да изсветляваме, знам, знам сложни думи за плебса 80%-те де и за това няма да ви мъча повече!Приятна работа!
8
8
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
До 10"СЪС" се използва само пред думи, започващи със "С" и "З". В случая трябваше да използваш само "С", но това са подробности за вярващи във ВИСШ РАЗУМ, създал Земята с цялата и СВРЪХ СЛОЖНОСТ :))) Само се чудя този ВИСШ РАЗУМ за какво му е било тогава да създава и другите планети от Слънчевата система, на които няма живот, както и безбройните други Галактики. Сигурно е скучаел, докато по цял ден бройка всички хора по света какви ги вършат, за да знае как да ги съди после, та затова :)))
7
6
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
НЕЩАТА СА МНОГО ПРО-СТИИЛИ ВЯРВАШ , ЧЕ СВРЪХ ВИСШ РАЗУМ Е СЪЗДАЛ ЗЕМЯТА СЪС ВСИЧКОТО И РАЗНООБРАЗИЕ НАПЪЛНО НЕПОВТОРИМО И СВРЪХ СЛОЖНО!!ИЛИ СИ ОСТАВАШ СЛАБО-УМЕН!!
6
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Христос Воскресе! Честит Празник на вярващите православни християни!
5
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези ГПУПОСТИ с "Рождества", "Светли седмици" и всякакви други попски ДИВОТИИсамо доказват че човечеството никога не е излизало от аборигенски си стадии на развитие.Обожествяванията на лица и предмети е присъщо на диваците.От тая гледна точка комунистите са егати ерудитите сравнени с диваците от Запада.
4
9
 
8
 
! Отговори
Христос воскресе! преди 2 години
Бойко пак на власт!
3
10
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
До пияница мистикТИ ОСВЕН В ЧЕРВЕНАТА ПАРТИЯ МАЙКА ,ВЯРВАШ ЛИ И В НЕЩО ДРУГО!
2
13
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
БРАВО!!!БРАВО, ЧЕ ПУСКАТЕ ТЕМИ ЗА РЕЛИГИЯ!!------------------------БЕЗБОЖНИЦИТЕ СА НАЙ-ГОЛЯМОТО ЗЛО НА СВЕТА!
1
22
 
10
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
В 21 век да вярваш на такива религиозни щуротии си е направо смешно, но за работещите е Ок предполагам. Да има най-тъжни, най-блажени дни, светли седмици, тъмни седмици, възкресения, разпнати и прочее щуротии, стига да не се бачка. И ако така продължи през 2 месеца по 10 дена в религиозни празници с яко хапване и пиене, още по-добре :)))