"Гардиън": България спасява икономиката за сметка на човешките животи

Страната поставя икономиката пред поколението на най-уязвимите граждани
20 май 2021 16:38, Ния Христова
349
"Гардиън": България спасява икономиката за сметка на човешките животи
Снимка: БГНЕС
България е фокусирана върху защитата на икономиката, а не върху спасяването възрастните хора от COVID-19. В крайна сметка няма да постигне нито едното, нито другото. Това пише в своя статия в."Гардиън", озаглавена "Поставянето на икономиката над етиката е мрачна стратегия за ваксинация - България показва защо", пише БГНЕС.
 
"Април завинаги ще остане в паметта ми като месец на болезнена несправедливост: тогава си направих първата ваксина срещу Covid-19 във Великобритания, а неваксинираният ми баща почина от вируса в България" споделя Люба Касова, автор на "Липсващите перспективи на жените в Covid-19" и съосновател на международната консултантска компания за стратегия на аудиторията AKAS (Addy Kassova Audience Strategy)за изданието. 
 
"Аз съм здрава жена на средна възраст. Баща ми беше уязвим 85-годишен мъж с придружаващи заболявания. Имам купчина писма от NHS, които пристигнаха за баща ми от януари, с покана да направи ваксинацията в Лондон, града, за който той замина, напускайки родната си България преди шест месеца. С тъга и безпокойство се чудя защо България не защити баща ми в напреднала възраст, докато NHS на Обединеното кралство положи всички усилия да го направи. Защо аз съм била защитена на средната си възраст, докато около 90% от българите над 80 години не са?"
 
България е малка страна и рядко се отразява от световните новини. Смъртни случаи в страната, свързани с Covid-19, са една малка дюна в пустинята на погубените по цял свят животи. Но предоставя ценен казус, предупреждение за това защо икономическата, а не етичната политика на ваксинация е вредна за всяка икономика, пише „Гардиън“.
 
България е на четвърто място от седемте държави с най-висок кумулативен процент на смъртност в света. В същото време на 4 май здравният министър Костадин Ангелов излезе с гордото твърдение, че "третата вълна на Covid-19 преминава почти незабелязано в България", твърдейки: "Нашите медици се справиха".
 
България е една от малкото страни в ЕС, за които Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията не публикува данни за смъртността от Covid, свързани с възрастта. В България просто не се прилага "възрастов мониторинг" или може би никакъв за демографски данни.
 
Димитрина Петрова е български експерт по равенство в здравеопазването. Нейните изследвания показват, че българският план за ваксинация, чиято основна цел е да ограничи разпространението на Covid, а не да спасява животи, е изключително несправедлив спрямо възрастните. Според нея в него има неясни цели, но дава приоритет на икономически активното, по-малко уязвимо по-младо население пред икономически неактивното, по-уязвимо по-възрастно население. В България хората над 65 години са в четвъртата група в приоритетните списъци за ваксинация, отстъпвайки, казва Петрова, на "почти всички останали в обществото" - здравната работна сила, учителския персонал, всеки, който участва в "основни дейности в обществения живот". Тази седмица със закъснение правителството обяви, че хората над 60 години ще бъдат приоритетни за ваксинация.
 
"Гардиън" представя за Великобритания картина, която е съвсем различна. Приоритетните групи там са ясно обособени. На първо място целта е да се намали смъртността от Covid и едва след това да се ограничи разпространението му. Първите пет групи, на които се предлагат ваксинации в Англия (с подобен модел в другите британски държави), обхващаха всички над 65 години, като се започва от най-уязвимите. 
 
Петрова прави заключение, че българският план за ваксинация "придава по-голяма стойност на държавния апарат и икономиката, отколкото на живота и здравето на хората" и по този начин "създава неравенство, като не дава приоритет на тези, които най-много се нуждаят от ваксини, а на тези, които вече се възползват от повече мощ и ресурси".
 
"През седмицата на смъртта на баща ми България имаше втората най-лоша смъртност, свързана с Covid в ЕС, докато Великобритания имаше четвъртата най-ниска смъртност в Европа. На 8 април (денят, в който почина), 7% от хората над 80-те години са получили поне една ваксина, в сравнение с около 97% в Англия за същата възрастова група. Месец по-късно цифрата в България беше само 10%. Между февруари и април тази година смъртността за 70- до 89-годишните е била 124,5 на 100 000 в Англия в сравнение с 421,4 на 100 000 в България.", обяснява Касова. "Поколението на възрастните хора в България е жертвано заради икономиката".
 
Ситуацията става все по-лоша, след като правителството омаловажи третата вълна на пандемията, неговата неуспешна ваксинационна кампания и от медиите, които са обвинени, че "не дават достатъчно яснота и разбиране" и не успяват да държат правителството под отговорност.
 
"Животът на баща ми е един от хилядите погубени в България. Той беше на 85, мъж с достатъчно жизненост, който трябваше да има повече време. Смъртта му обаче беше предотвратима. Но политиката на правителството се свеждаше до това, че той вече не е от икономическа стойност за обществото, така че животът му не си струва да бъде спасен", твърди Касова.
 
Подход, който разчита на ограничаване на Covid, а не на спасяване на животи, в крайна сметка се оказва лош за икономиката. Като не защитава най-уязвимите, системата на здравеопазване е застрашена, пандемията се удължава и икономиката буксува още повече. Великобритания, където политиките също застрашиха възрастните хора през първата вълна, коригира своя подход с програма за ваксинация, ориентирана към опазването на животи.
 
"Дали степента, в която правителствата оценяват човешкия живот, е мярка за това колко добре е подготвена една държава за справяне с големи кризи?", пита Касова и заключава: "Склонна съм да мисля, че е така".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


349
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
278
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако астрозенеците от любимата й Англия си бяха изпълнили договора за доставка на ваксини много животи щяха да бъдат спасени! Наглеци!
277
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доколкото знам никой в БГ не е върнат от ваксинация. А на мадам Касова ще кажа - да си беше седяла при баща ти, да му се радваш. Не я съжалявам - човек, който не приема нещата от живота такива, каквито са, никой не може да му помогне.
276
3
 
20
 
! Отговори
Нера преди 2 години
Тази особа поинтересувала ли се е каква е продължителността на живота в България? А на мъжете българи? Баща ѝ е доста над тази възраст, бил и с много заболявания... Обаче е виновна държавата, че не го ваксинирала? Аз пък имам съсед, който си беше жив и здрав, жилаво, жизнерадостно старче, а почина 10-тина дни след ваксината. Пак ли е виновна държавата?
275
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано на тази г-жа Касова не са й платили да ги говори тези работи, защото ако е така, то по мое мнение използва фаталния край на баща си, за да изкара някой лев. Би било доста гнусно, затова се моля да греша. Реално статията е някакъв вид смъмряне от Запада за това, че в Бг не се ваксинирало достатъчно бързо т.е. някой ваксинатор е платил на Гардиън да напишат това. Дали ваксината щеше да спаси човека пак по мое мнение е спорно. Мисля, че в Бг който е поискал се е ваксинирал, така че...
274
2
 
9
 
! Отговори
Той преди 2 години
Баща ми е на 85 години и отидохме аз и лекарка от частна болница в София, в дома му и го ваксинира. Не казвам, че нещата в България от към организация са добре, но който иска се оправя! Възрастните хора в България много често създават много проблеми, поради начина си на мислене. По голямата част от населението над 70 годишна възраст в България, все още живее с мисълта, че околните са им задължени.
273
2
 
14
 
! Отговори
1 преди 2 години
Родителите ми получиха първата игла около 20.ФЕВРУАРИ при личния си лекар. Защо бащата на въпросната госпожа не е бил ваксиниран повече от месец по-късно? Защото не с му дошли на крака с бъклица и червен килим, очевидно.
272
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Службите явно хванаха изпреварващо тази английска провокация и министъра се опита да даде предимство на пенсионерите преди 3 дни...
271
3
 
15
 
! Отговори
Ехх преди 2 години
Ех, как ми се иска да прочета в английска медия, че в български вестник се критикува нещо от великоБританската политика. Знаете ли кога ще се случи?!?Айде стига с тая мазохистична проява на ниско самочувствие!
270
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искат да пренасочат туристи към конкуренти и за целта намират такива ле кета и другото се вижда ясно...
269
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Касова зарязала баща си и хукнала из мъглата за пари... Ако беше тук до родителите си да се погрижи нямаше да почине човека. Има зелени коридори и може всеки да отиде и да заведе престарелия си родител. Касова е двулична защото в английската система да се запишеш за уролог се чака 3 месеца и ако баща й беше в Англия щеше да почине от урологично заболяване... Платени типове умират да клепат родината особено от наглата си позиция в богата колониална държава с история в расизма.
268
4
 
21
 
! Отговори
български пенсионер преди 2 години
Все се чудя защо българите бягат с удоволствие в чужбина, а там стават най-големите патриоти и с още по-голямо удоволствие хулят и плюят България. Някаква си фльорца решила да си направи ПР от смъртта на баща си, при това починал в Лондон, ама виновно е българското правителство.Създала си някаква консултантска фирма и сега, дайте да дадете като охулим България...
267
4
 
2
 
! Отговори
до 295 преди 2 години
обясни им на тез пършави хора без грам етика... А тез репортери подкупени от Английското правителство защо не съобщават за починалите от ваксината ? Все още си правят експепиментите !!!
266
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мале, великата Британска империя го докарала до там да си изтъква успеха на фона на България....
265
5
 
26
 
! Отговори
Словянин преди 2 години
Винаги съм казвал, че българите извън Българско нямат право да гласуват!
264
11
 
10
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Абе тези от Гардиън май трева пасат !!! . . . . .Не България спасява икономиакта си, а тулупа пълнеше шкафчетата си, не го интересуваше народа, както винаги !!!
263
6
 
38
 
! Отговори
Коста преди 2 години
Хаха, намерили там някаква да плямпа глупости. Защо не каже какъв беше локдауна във Великобритания на фона на десетки хиляди заразени дневно и над 1600 починали?! Локдаунът във Великобритания беше зверски жесток-никакви събирания в домовете на хората под страх от глоба и затвор,забранено всякакво пътуване, затворени барове, ресторанти и клубове от месеци, обикаляха и глобяваха хора, седнали да изпият по кафе в парка през март! Не вярвайте на тази статия, Гардиън лъжат!
262
5
 
39
 
! Отговори
Чоко преди 2 години
А защо тази гласоподавателка от Лондон не се егрижила за баща си ? Защо не е била с него на тази възраст от 85 години? Тя смята ли, че , за да спасим баща й трябва да унищожим живота на всички в трудоспособна възраст, на учениците ???? Трябва ли да живеем под карантина 10-20 години.
261
5
 
47
 
! Отговори
Другарката в Англия! преди 2 години
Тази другарка, която е написала поръчковата статияе забравила, че именно английската фармацевтичнакомпания прецака плана за ваксинация в България,като драстично забави заявените ваксини!Така, че това което е написала е не само подло, нои е предателство към всички хора в България!
260
2
 
24
 
! Отговори
опетков преди 2 години
Когато търсиш, ...намираш две квачки, готови да изкудкудякат каквото им суфлираш в слушалките. Вярно е, че смъртността е висока, лъжа е особено твърдението, че предимство имали тези, които имали "мощ и ресурси". Лъжа е също твърдението, че не се правило статистика по възрасти. А защо се премълчава факта, че дълго време т.н. "Велика Британия" беше на едно от първите места по мрачни статистики от Ковида. В България съвсем правилно първо се ваксинираниха медицинските лица, които бяха на първа лини
259
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При този недостиг на ваксини вБългария, задължително трябваше да се започне ваксинацията от най-възрастните.Първо хората на 90+ години, при които умира единна всеки трима заразени, после тези на 85-89 години, следвани от 80-84 годишните и т.н. Сега с тези поставени 1,2 милиона дози, можеха да са ваксинирани всички на 70 годишна възраст и част от 65-70 годишните и смъртните случаи нямаше да са 17447, а значително по-малко.