Стефан Янев: Санкциите на САЩ са сигнал, че корупцията е с дълбоки корени

Компетентните органи досега не са предприели адекватни действия, смята премиерът
238
Стефан Янев: Санкциите на САЩ са сигнал, че корупцията е с дълбоки корени
Снимка: БГНЕС

Санкциите на САЩ са сериозен сигнал, че корупцията в България е пуснала дълбоки корени в политическата и икономическата система на страната, заяви служебният премиер Стефан Янев по време на заседанието на Съвета по сигурност. То се провежда днес по тема "Актуални рискове и заплахи за системата за защита на националната сигурност. Анализ на институционалната ефективност в сектор "Сигурност" и необходимост от по-адекватни мерки за нейното повишаване“.

Още по темата
"На 2 юни службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на 3 български лица и 64 фирми. Това е сериозен сигнал, че корупцията в България е пуснала дълбоки корени в политическата и икономическата система на страната и че проблемите и последствията в това отношение вече излизат извън националните ни граници", каза служебният премиер.

Той определи като тревожна информацията отвън за наличие на сериозни корупционни практики, срещу които, по думите му, компетентните органи на държавната власт очевидно не са предприели нищо ефективно до момента.

"Тези органи са били до момента не просто неефективни и безполесни, но в обществото ни има съмнение, че се катализирали развитието на корупционната среда", каза още Стефан Янев, цитиран от „Фокус“.

По думите му е необходима консолидация на националните усилия за изкореняване на корупцията, но това няма как да се случи без сериозна промяна в работата на българското обвинение и на съдебната система.

"Корупционната среда в България не просто разрушава нашия международен авторитет, тя подкопава политическата ни система, устоите на нашата демокрация, като я прави нефункционална и неефективна. Трябва да бъдем наясно, че няма как да имаме стабилна политическа система, просперираща икономика, нито работеща социална система без да решим фундаменталните проблеми с корупцията. За тази цел е необходима консолидация на националните усилия за нейното изкореняване. Това няма как да се случи без сериозна промяна в работата на българското обвинение, на българската съдебна система, на всички правоприлагащи органи, които са призвани да налагат закона и за които днес трудно може да се каже, че се справят с основните функции и задачи, както и с очакванията на българското общество за справедливост", заяви още Стефан Янев.

По думите му политиката ни трябва да се основава на три основни стълба: благоденствие, сигурност и справедливост, които трябва да бъдат в основата за разбирането ни за държавност.

"В допълнение, за да се гарантира функционирането на държавата задължително трябва да се спазват и два принципа: всеки да спазва закона и всеки да си плаща данъците. В този смисъл основна задача на служебния кабинет е даде пример, че процесите в България може да се лучват по правилен начин, така че да се върне надеждата за хората за по-добър живот", допълни още служебният премиер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
0
 
1
 
! Отговори
ШибиРиби преди 2 години
И тоя бacтyн беше военно аташе във вашингтон. Да си бил аташе в сащ и да лобираш за грипен трябва да те е блъснал ЗИЛ малко преди това. Янев Янев пиле шарено
173
2
 
0
 
! Отговори
Гербер преди 2 години
До 188. И за какво ти е оня? Ами нали не го искахте? Той вече е обикновен гражданин и не е длъжен да се появява никъде. Ами вие май още го сънувате и имате *** от него.
172
0
 
1
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
Аз много "уважавам" президентството, защото там работи един страхотен служител, назначен точно за борба с корупцията. Ако не се сещате, казва се Пл. Уз.
171
1
 
1
 
! Отговори
Охо-Бохо преди 2 години
А имаше едни хора от една партия там за тях корупцията не беше ли само "Усещане"? Мисля ,че един премиер ,който разбираше от всичко той така мислеше за корупцията и неговите квачки от страни и те така повтаряха. Жалко за тоя народ свел глава и си трае.
170
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тоя премиер от небето ли е паднал, та Америка го изненадва.много е спечен горкия.
169
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поне кражбите от страна на управляващите вече ги няма. Сега трябва да върнат откраднатите милиарди от мутрите от 1989 година досега.
168
0
 
1
 
! Отговори
Д0 192 Давид преди 2 години
По закон шефа на ДАР член ли е на съвета за сигурност към Министерския съвет?
167
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно време преди 1989 година също гооврехме за корупция и си мислехме, че я има, но в сравнение с корупцията при мутрите през последните 12 години, все едно че не я е имало, толкова незначителна изглежда в сравнение с корупцията през последните години.
166
1
 
0
 
! Отговори
Давид преди 2 години
Нали щяха да увалняват отпускаря - председател на ДАР, но предпочетоха да го канят на съвещание на съвета по сигурност. Много мъдро...
165
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не обвинявайте сегашното комунистическо правителство, че не прави нищо. Единственото което правят комунистите е да крадат, просто кражбите стават явни малко със закъснение и сега оставате с впечатлението, че те нищо не правят.
164
0
 
5
 
! Отговори
БСП/БКП преди 2 години
Те ти булка Спасов ден !
163
1
 
3
 
! Отговори
корен БСП преди 2 години
Български премиер уволни корумпирана вице премиерка сега дългогодишен вожд с мераци за управление
162
4
 
0
 
! Отговори
1 преди 2 години
До Наблюдател 180 Еми много сте трудни за чегъртане, бе шуши. Пуснали сте корени надълбоко.Голям зор виждат за 2 месеца да свършат работа за 12 години.
161
2
 
4
 
! Отговори
Гнилоч преди 2 години
Държвата е загнила толкова, че и Господ да слезе НЕ може а ни сайдиса.
160
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Корените са толкова дълбоки единствената държава с вечна ДС партия управлява.
159
1
 
1
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Ами хайде вади корените де,били на дълбоко,не е вярно,те са на супер дълбоко. Икономистите ревяха още през 60-те години,не позволявайте толкова огромен експорт със СССР-цели 80 %,ще стане някой сакатлък и ще ни отнесат като вихър. Сега познайте кой беше първият отрасъл който вечната дружба ликвидира???
158
3
 
13
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
И докога ще търсим кусури ? Тия смешници още не могат да излезат от образа на своя ментор - Зеления чорап. От два месеца Борисов не е премиер, а вие от месец сте правителство ! Е, а направете нещо де ! Стига само празни приказки !
157
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е истинска реч на истински премиер. Умерена, умна и без обиди. Няма обръщения като "***", "***" и други от репертоара на бившия ни премиер. Доживяхме интелигентен човек да е начело на МС. Дано е все така!!!!
156
3
 
9
 
! Отговори
Кънчо преди 2 години
ДО 163То пък щото преди 2009 тука се избиваха все крупни чуждестранни инвеститори.Що говорите наизуст бе.. Май забравихте ква *** беше държавата допреди 20 год.И сега не е цвете, но със сигурност е поне 2 нива на това което беше 2009 г.
155
4
 
4
 
! Отговори
Проста Кърджалийкса преди 2 години
"Служебното правителство подготвя механизъм, през който да удря неудобни за тях фирми. И да замени определен бизнес със свой, тоест заменят една корупционна схема с друга, със своя", заяви Митов пред бТВ тази сутрин.Тоз митов, ще развали седенката.