Богат-беден: Неравенството у нас е най-високо в ЕС

Броят на бедните е нараснал със 74 хил. спрямо 2019 г.
66

Продължава да расте разликата в доходите между най-бедните и най-богатите у нас. Неравенството в доходите в България е най-високото в Европейския съюз и се увеличава през последните години. През 2020 г. разликата между доходите на най-бедните и най-богатите е 8 пъти, при средно около 5 пъти в Евросъюза.

А бедните у нас са все повече, като в сравнение с 2019 година - броят им е нараснал със 74 хиляди души. През 2020 г. рискът от бедност е най-висок за безработните - над 60 на сто, следват пенсионерите и други икономически неактивни хора, предаде Bulgaria ON AIR.

Величка е пенсионер. Отделя около 100 лв. от пенсията си за лекарства. С останалите 200 преживява. А за храна се ограничава и следи промоциите по магазините.  

"Лишавам се от много неща. Не отивам да си купувам неща, които преди съм си купувала - по-скъпи салами, от 8 лв., от 10 лв. кайма по-скъпа, гледам да си взема пилешката, че е най-евтина. Много рядко си купувам свинско месо да си наготвя", каза тя.

Величка попада в процента на хората, които живеят в бедност у нас. Само за последната година делът им с е скочил с близо 2 на сто и вече е 23 процента.

"При нас големият брой бедни са пенсионери, обикновено самотноживеещи или i много ниски пенсии. Говорим за много безработни или такива останали извън пазара на труда. Заетостта е големият фактор, който успява да изтегли повечето хора от бедността. А там, където имаме заети бедни, те вече са в многочленни домакинства с много зависими лица или малки деца и пенсионери. Не сме отлепили от последното място нито по неравенство, което расте през последните години, нито по бедност в ЕС", посочи Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

Освен процентът на бедност, скача и неравенството в разпределението на доходите в България, което е и най-високото в ЕС. В IT индустрията средната заплата не пада под 3200 лв., докато в туризма тя е 650 лв. Други, които попадат в същата графа са безработните. за които или няма работа, или пък избират да съществуват чрез социални помощи.

Според Николов двигателят на бедността е неефективността на социалните политики.

"Голяма част от хората, които остават под линията на бедността, разчитат на доходи от помощи, доходи от пенсии и подобен тип социална защита и тъй като динамиката на заплата в последните няколко дни е доста по-бърза всъщност", допълни той.

От социалното министерство планират мерки за насърчаване на заетостта на родителите чрез гъвкави режими на работа за съвместяване на професионалния и семейния живот.


66
Още по темата: Неравенствобедност
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
1
 
! Отговори
Програмист преди 1 месец
Не е нормално да е 5000лв - съгласен съм с човека 1600лв стигат за ден.
59
0
 
3
 
! Отговори
Йинон Елияху преди 1 месец
проблемът ти е че ти мислиш че "вземаш", я програмистите си ги заработваме моите сумарни доходи за над два пъти споменатите от теб 5000 лв.
58
0
 
3
 
! Отговори
Погромист преди 1 месец
До АнонименСигурно плащам данъци по-големи от заплата ти.
57
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е нормално минималната да е 640 лева а програмист да взема 5000 трябва да взема максимум 1600 лева
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не ми пука за професионалните безработни. Работа има, но те искат да живеят без да работят. Не става въпрос за тези, които поради болест, но не с фалшив ТЕЛК не могат да работят, а за мързеливите безработни, които живеят от помощи и кражби. Не искам от моите данъци да се хранят мързеливи безработни. Искам помощите да са само 2-3 месеца, после да се оправят както намерят за добре, или да умират, а с парите, които се харчат за тях - да се увеличат мизерните пенсии на хората работили 35-40 години.
55
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Що не я питат тая бабичка колко имота има?Само в България някой с жилище за 200 бона и 50 декара земи се брои за беден.Продава си жилището и отива да живее под наем за 300 лв.И 20 години да живее още пак ще даде не повече от 70 бона за наем. Останалите ще си ги харчи и няма да е бедна.
54
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
До 39: И как ди ги позволяваш тия неща с тая мизерна заплата?
53
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При Борисов бедни няма.Всички гербери са богати.
52
13
 
4
 
! Отговори
ЦИНИК преди 1 месец
Гола водъ сте гражданята ! Само устите ви големи ! Който е работлиф и има акъл у главътъ жа има и пари.То завършило вишу кадя с дипломътъ мой само а са забърши кадя слънце не огрява,и иска у офис дъ работи.А съ не изцапа.Леката и меката дири.После заплатата не ми стига.Ни ти стига от искаш дъ живееш нъ широко! Ама нимойш от ти е къса чергата.Инак притенции могу.
51
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Комунизма никога не си е тръгвал от България. А Бойко ще си остане в тази държава на инфантили само с избирателите си. Другите отдавна си устроиха живота по света. На всеки му е мъчно за Родината, но в крайна сметка дома е там, където ти е добре и не само материално....
50
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лошото е, че глупаците отново избират корупцията и кражбите. Но след известно време ще се озоват в положението на пенсионерката от статията.
49
5
 
10
 
! Отговори
Правда преди 1 месец
Проблемът на България че функциоберите на комунитическия диктаторски режим признат със закон за престъпен, нехуманен и антибългарски бе бяха съдени останаха във властта под маска на демократи и корумпираните политическа, съдебна, социална система са само с козметични промени и управлявайк заедно с неморално безбожно поколение възпитано в атеизъм от тях нямат останала съвест и разум, за да разберат че трябва да увеличават заплати на бедни, не само на богати и че парите са лъжлив бог-идол
48
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Явно това беше смисъла на Герб - да обере негативите на прехода, който край няма.никой вече не говори за кражбите на комунистите над банките, за разграбената приватизация и за тройната коалиция.
47
8
 
4
 
! Отговори
Bg izmet преди 1 месец
БОЙКО БОРИСОВ Е ВИНОВЕН...
46
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ИЗМЕТЕМ ВЪЗМОЖНО НАЙ-БЪРЗО, ТАЗИ ПРОДАЖНА ГЕРБЕРАСКА ...
45
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Смешни сте с това да се мерите "кой колко има". Особено като се има предвид че сте анонимни и всеки си дращи колкото да не заспи. Имате въшки.
44
3
 
15
 
! Отговори
Black Cat преди 1 месец
Да зависи от гледната точка от оста на богат-беден... Богат- Марк Зукърбърг (създателя на фейсбук) ходещ като "див селянин" със тениска, къси *** и чехли.И синдрома на бедния- качващ снимки в същия този фейсбук с новите дрешки, кола и скъпи почивки...
43
2
 
2
 
! Отговори
до предния преди 1 месец
а ти що, колко имаш, добрютруту?
42
8
 
7
 
! Отговори
ЦИНИК преди 1 месец
До 39 За кадя си с тея 20 бона бре ? 20 иляди имал и съ радва ! Гражданя уа . Кажи му така и повеке не гу обиждай.
41
5
 
5
 
! Отговори
Отговор преди 1 месец
Затова ли Радеф и СлаФчу увеличиха броя на секциите на Доган в Турция?