Янев: Разчитам демокрацията да надделее след изборите

Премиерът се срещна с посланика на Словения
Обновена: 6 юли 2021 15:58 | 6 юли 2021 15:02, Веселина Йорданова
135
Янев: Разчитам демокрацията да надделее след изборите
Снимка: БГНЕС

За ролята и значението на предстоящите парламентарни избори в България, както и за перспективите за развитие на вътрешнополитическата ситуация впоследствие са разговаряли премиерът Стефан Янев и посланикът на Словения у нас Анжей Франгеш.

Премиерът посочи, че се полагат всички усилия, така че да бъде гарантирана честността и автентичността на вота и възможността българските избиратели да гласуват свободно в съответствие със своите предпочитания.

Българският министър-председател коментира потенциално сложната ситуация в контекста на очакванията за силно фрагментиран парламент и за трудни разговори между политическите сили по отношение на процеса на формиране на правителство. Янев подчерта, че в крайна сметка разчита демокрацията да надделее.

Във фокуса на разговора бяха двустранните отношения и теми от европейския дневен ред в контекста на приоритетите на започналото на 1 юли т.г. Словенско председателство на Съвета на ЕС, съобщиха от правителствената пресслужба.

Бяха представени и обсъдени целите на председателството в посока устойчивост и възстановяване на Европейския съюз, организацията и провеждането на основни събития в рамките на Конференцията за бъдещето на Европа, тенденцията пред европейския начин на живот, върховенството на закона и гарантирането на равнопоставеност за всички.

Акцент бе поставен върху ЕС като надежден и сигурен съюз, способен да осигури сигурност и стабилност в съседство. В този контекст беше подчертана ключовата роля на трансатлантическото сътрудничество и перспективите пред развитието на страните от Западните Балкани.

Премиерът приветства амбициозния дневен ред на Словенското председателство и подчерта значимостта на дефинираните приоритети.

Българският министър-председател открои важността на поставената тема за възстановяване и устойчивост на ЕС, като в тази връзка очерта времевия хоризонт за приключване на работата по нашия национален план, както и механизмите за неговото представяне и привеждане в действие. Специално внимание бе обърнато на необходимостта от пълноценен дебат в рамките на предстоящото публично обсъждане на Плана за възстановяване и устойчивост, както и на ролята на парламента като ключов фактор за осигуряване на широка подкрепа и легитимност по отношение на неговите параметри.

По отношение на втория основен приоритет на Словенското председателство – Конференцията за бъдещето на Европа, премиерът Янев обърна внимание на ключовата роля на дебата в това отношение и предложи конкретни теми, които могат да бъдат включени в него. В тази връзка той призова да мислим повече за това как да върнем политиката в политиката. Българският министър-председател подчерта ключовото значение на гражданското общество по отношение на политическия процес и отправи послание, че политиката се нуждае от политици, а не от бюрократи.

По отношение на процеса на разширяване на ЕС беше обсъдена темата за европейския хоризонт пред Република Северна Македония и предизвикателствата в това отношение. Стефан Янев препотвърди българската позиция и принципната подкрепа на България за европейската перспектива на РСМ и Албания, като изведе на преден план необходимостта от по-ефективен диалог и реална воля за разрешаване на противоречията между нашата държава и РСМ.

Акцент бе поставен върху изискването да бъдат изпълнени ангажиментите в двустранното споразумение и да се предприемат реални действия по отношение на защитата на човешките права и преустановяване на езика на омразата. Бе изразено усещането, че европейските ни партньори по-скоро вземат страна, толерирайки РСМ, респективно - обвинявайки България, без реални и аргументирани основания. Българският премиер отбеляза, че в своето качество той се старае да действа като политик, а не като бюрократ и в този смисъл основен приоритет е да бъде представен и защитен в максимална степен националният интерес на Република България.

В края на разговора българският министър-председател пожела успех на Словенското председателство и подчерта, че държи на открит и честен диалог и че разчита на реципрочност в това отношение.


135
Още от Общество
Нов лабораторен блок разширява българската база в Антарктика
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Стига шапкарите да излязат от политиката и да си лапат незаслужените пенсии!
124
2
 
3
 
! Отговори
Жана преди 2 седмици
Ама моля ти се никакви съмнения нямаме,по нищо не се различавате от ония ,,демократи"от 1944 год.С омразата си към Борисов всичките си показахте истинските лица.Дребни ,малки злобни хорица с долни страсти .
123
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Като сте Демократи, нека да гласуваме дали искаме Еврото или Не ???
122
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"You want questions or interview or what?" -- това е перфектен английски. Само който не разбира, може да твърди че има нещо побългарено.
121
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
бойко разбойникът е турски агент.
120
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Аман от демократи предатели в управлението на България. Бойко борисоф и гешефтеф са вредни за България. Трябва бързо да ги изчегъртаме.
119
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 2 седмици
Този е комунист-демократ!
118
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Каракачанов за унижението на Борисов: Отишъл е да проси гласове от Ердоган
117
4
 
7
 
! Отговори
Рашков-комунист преди 2 седмици
Аман от дърти комунисти в управлението на България. Румен Радеф и Рашков са вредни за България. Трябва бързо да ги изчегъртаме.
116
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Янев, ти сега имаш ли още чувството, че някой те подслушва?
115
2
 
7
 
! Отговори
винету преди 2 седмици
До питане. А за какво ти е? Нали вече го свалихте и от два месеца е никой? Или ти продължаваш да имаш мокри сънища с него? Ей, още 10 години ще ви държи влага тоя човек.
114
2
 
8
 
! Отговори
гражданин преди 2 седмици
Няма как да надделее с новите диктатори. Още отсега в страната се шири страх, хаос и военна диктатура.
113
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До АнонименДо 111 Нали сега куцо и сакато претендира,че поназнайва English,както някога мнозина смятаха,че са на "ти" с руския.Само че тези,които наистина говорят тези езици,умират от смях(или срам-според ситуацията),когато ги слушат.
112
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 111...Говори побългарен английски като всяко БКП-нце от тази генерация! :))))))))
111
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Радев знаел английски, може да е чул малко ама когато беше в Брюксел как точно се обърна към журналистите:- You want questions or interview or what?На това ако му викате добър английски, да не говорим колко е далече от дипломатически английски и колко е грубо като обръщение към който ида било. Да за маалата стаа тъй да са говори!
110
2
 
9
 
! Отговори
4epa преди 2 седмици
ТЕЗИ СЪС ФУРАШКИ НЯМА НИЩО ПОД ТЯХ- ТОТАЛ ШАДЕН !!!!!!!!!!!!! ТЕ НЕ МОГАТ ДА УПРАВЛЯВА НЕ СЪЩЕСТВУВАЩА АРМИЯ- ТА ДЪРЖАВА ЩЕ УПРАВЛЯВАТ !!!!!!!!!!!!!!!
109
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Янев - най-демократично избраният премиер, нямам думи просто.
108
2
 
8
 
! Отговори
Дедо Кольо преди 2 седмици
Очаквал демокрацията да победи след изборите....Ще победи на 36 юли...Като гледам какви ,,политици" се готвят да управляват...
107
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А за Шенген защо не са говорили?
106
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До АнонименВ авиацията в световен мащаб официалният. eзик е English, а не руски или български. В милиционерската (на подбив наричана Магнаурската) школа - Симеоново се говори BULGARIAN Language - справка Боце Бъ?Та той четеше думата congratulation (виж песента Congratulation and Celebration) "конграЧулейшън". Сравнението с думата situation е смешно, защото тя се използва често при ВОЕННИТЕ и при първото грешно произнасяне по време на учебни или практически занятия ще последва строга забележка.