След случая с топчетата: Родителите да филтрират играчките на децата

Интернет е инструмент за разпространяване на опасни игри, каза IT специалист
23 авг 2021 09:07, Анисия Иванова
25

Нова опасна мода тръгна в интернет - деца поглъщат магнитни топчета заради предизвикателство в социалните мрежи. Шестгодишно момиченце вече пострада заради новата игра в мрежата.

"Регулациите, които съществуват, дават доста указания на родителите, върху които тежи най-голямата отговорност.  На всички тези магнитни топчета е ясно изписано, че те не са подходящи за деца до 7 години. Както виждаме от болничната информация, това е 5- или 6-и случай за тази година. Това до голяма степен означава, че родителите не са си свършили работата, защото не е трябвало да допускат в дома си такива играчки". Това заяви изпълнителният директор на "Активни потребители" Богомил Николов в студиото на "България сутрин".

Още по темата

Според специалиста първото, което трябва да направим, е да филтрираме достъпа до подобни продукти.

"Вторият въпрос е откъде те могат да научат различни предизвикателства и рискови фактори. Без интернет те отново биха могли да направят нещо подобно", категоричен е Николов.

"Интернет е просто средство, инструмент за разпространяване на такъв тип игри, сензации, на неща, които зарибяват децата да направят предизвикателство. Интернет може да бъде доста опасно място за децата. По статистика в България 1 от 7 деца е ставало жертва на онлайн насилие. Следите винаги остават, когато говорим за интернет, но проследяването им невинаги е възможно и лесно, така че да стигнем до източника на проблема", посочи IT специалистът Христо Ласков пред Bulgaria ON AIR.

По думите му родителите имат ключова роля относно това как децата  да използват социалните мрежи безопасно.

"Има редица технически средства, които могат да се използват, включително от родителите, които да "орязват" времето на децата. Първо - колко време на ден те стоят в такъв тип приложения. Второ - в какви часови пояси ги използват. Не знам как можем да елиминираме риска изконно, но можем да го намалим до едни нива, които да бъдат приемливи за нас като родителите. Посредством различни приложения родителите могат да знаят, че детето използва определени приложения", уточни IT специалистът.

Богомил Николов подчерта, че в конкретния случай с магнитните топчета ясно е било посочено, че не са подходящи за деца под 7 години и изтъкна, че родителите трябва да филтрират играчките, които купуват за децата си.

"Преди години имаше система на ЕС, която осигуряваше информация между болниците и надзорните органи и обществото, за да знаем, че в даден тип продукти има по-голям риск. Сега подобна система няма. Болниците трябва да докладват подобни случаи, за да се научава по-рано за подобни рискове", добави изпълнителният директор на "Активни потребители".

А Ласков изтъкна, че трябва да имаме идея къде ходят и какво правят децата, за да знаем какво можем да очакваме като риск, да сме информирани и да знаем какво да предприемем.


25
Още от Общество
ЕСО: В края на октомври България ще може да търгува ток с цяла Европа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
4
 
! Отговори
До 19 преди 3 седмици
Ето това е истината ! 6-годишно да гледа каквото си поиска в интернет......... ама хора, къде е РОДИТЕЛСКИЯТ КОНТРОЛ ?!!
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Естествен подбор?
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Като дете и през ум не ми е минавало да гълтам топчета или части от играчки. Днешните деца са *** и това е факт.
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Деца под 13 годишна възраст изобщо не трябва да имат свободен достъп до социалните мрежи. Има начин да им се направи профил с ограничения на домашния лаптоп/компютър.
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ами преди децата ядяха шамари сега топчета,Какво да се прави , резолюции,конвенции.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ами преди децата ядяха шамари се топчета,Какво да се прави , резолюции,конвенции.
16
0
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 седмици
НА ДЕЦАТА ОТ МАЛКИ ТРЯБВА ДА СЕ ОБЯСНИ, ЧЕ ПЛАСТМАСА, ДЪРВО, МЕТАЛ , СТЪКЛО И ЛЕПИЛО НЕ СТАВАТ ЗА ЯДЕНЕ И СА ОПАСНИ И ДА ПИТАТ РОДИТЕЛЯ ПРЕДИ ДА ЯДАТ НЕПОЗНАТИ ЗА ТЯХ МАТЕРИАЛИ!
15
0
 
8
 
! Отговори
Предлагам преди 3 седмици
До всяко дете държавата да постави по един полицай, който да го пази от неразумните му и безхаберни родители !
14
2
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 седмици
ПОЗНАВАМ 5 ГОДИШНО МОМИЧЕНЦЕ НА КОЕТО АКО МУ КАЖЕШ ДА ЯДЕ ТОПЧЕТА , ТО ЩЕ ТИ КАЖЕ : ТИ Л-У-Д ЛИ СИ БЕ ! НО СЪМ ВИЖДАЛ И 2 ГОДИШНО МОМЧЕНЦЕ НА ПЛАЖА КАК КАКВОТО ДОКОПА Я МИДИЧКА, Я ФАС Я ИЗЯЖДАШЕ А БАЩА МУ КАТО ОРЛИЦА САМО СЕ ВЪРТЕШЕ ОКОЛО НЕГО И ВЗИМАШЕ ПОВЕЧЕТО ОТ НЕЩАТА КОИТО ДОКОПАШЕ ДА ДА НЕ ГИ ПОГЪЛНЕ! ИЗВОДА Е, ЧЕ ИМА И УМНИ ДЕЦА , А ИМА И ДОСТА ГЛУПАВИ!
13
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Родителите масово са вдигнали ръце, нито знаят децата им каквто правят, къде са, с кого са. После като стане беля - държавата виновна.
12
0
 
22
 
! Отговори
Боко преди 3 седмици
Родителите да си изпълняват задълженията. Защото е много по лесно да му дадеш телефона, вместо да му четеш, да го учиш и да се занимаваш с възпитание.
11
0
 
19
 
! Отговори
Петко преди 3 седмици
Не е проблемът в топчетата. Следващото ще е с копчета. Проблемът е в главата. На поколенията. Преди 30 г ги нмаше тези неща, като ти ревнат НЕ! значи не, цял живот го помня.
10
1
 
10
 
! Отговори
Цеко преди 3 седмици
На децата до 12 г. никакви устройства. Книжки и игра...Топчета гълтали, те са заприличали на б. езмозъчни з. омбита...
9
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А неможе ли тези игри да бъдат просто забранени за внос в БГ?То по тази логика,да следиш детето си всяка минута,може да се стигне и до идиотизъм или пък някой да реши,че може да внася и мини оръжие,като играчка.Та забраната е най-сигурното средство срещу търговската лакумия и лобизма,за някой и друг грош повече.Когато става дума за здравето не трябва да се разчита само на контрол а и на забрана за внос и жестоки глоби за нарушителите.
8
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А неможе ли тези игри да бъдат просто забранени за внос в БГ?То по тази логика,да следиш детето си всяка минута,може да се стигне и до идиотизъм или пък някой за реши,че може да внася и мини оръжие,като играчка.Та забраната е най сигурното средство срещу търговската лакумия и лобизма,за някой и друг грош повече.Когато стсва дум а за здравето не трябва да се разчита само на контрол а и на забрана за внос и жестоки глоби за нарушителите.
7
1
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 седмици
АЗ МНОГО НЕ ВЯРВАМ, ЧЕ В ИНТЕРНЕТ ИМА ИГРА ЗА ДЕЦА КОЯТО ТИ КАЗВА ДА ЯДЕШ МАГНИТНИ ТОПЧЕТА! ПО СКОРО РОДИТЕЛИ ОБВИНЯВАТ НЯКОЙ СИ ЗА ДА НЕ ГИ ОБВИНЯТ ТЯХ, ЧЕ СА ЛОШИ РОДИТЕЛИ ! ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ВИДЯХ МНОГО В ТОЗИ САЙТ КАК КАТО СТАНЕ ПРОБЛЕМ С НЯКОЕ ДЕТЕ И СЕ ЧУДЯТ РОДНИНИТЕ КАК ДА ОНЕВИНЯТ РОДИТЕЛИТЕ!
6
5
 
4
 
! Отговори
Minuva42 преди 3 седмици
Много е лесно да прехвърляш цялата отговорност на главата на родителите.Не може да ограничиш едно дете, ако средата не е ограничена. Здравето на децата е отговорност на всички! То ако ставаше само с ограничаване на Интернет...
5
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тия майки вместо да са йм виновни все топчета, играчки, други хора и да прехвърлят отговорността, да вземат да оставят тия кафета, цигари и фейсбуци и да обърнат внимание децата с какво си играят. Ми да забраним и малките камъчета по улицата, че и тях може да глътнат.
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"че трябва да имаме идея къде ходят и какво правят децата"... Да имаме "идея" или да знаем какво правят децете?
3
1
 
19
 
! Отговори
–– преди 3 седмици
Преди време слушах по радиото интервю на дядо Петър Вучков от Минута е много, възпитан, мил човек, но каза нещо много наивно- виждал как навсякъде младите хора, с телефони в ръка....ТЪРСЕЛИ ЗНАНИЯ, горкият човек, ако знае какви глупости правят тези с телефоните, не искат знания, а искат да си подхранват изкрейзването.