Димов: Русия и Китай ще заменят САЩ в Афганистан

"Това е недостойно паническо бягство на западните съюзници"
25

Провал на Запада в Афганистан. Реджеп Ердоган не иска да е европейско депо за бежанци. Кой ще ни пази от афганистанските мигранти?

Географски Турция се намира на техния естествен път на движение. Това е трасето или т. нар. "балкански маршрут". Това каза в "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR бившият генерален консул на България в Одрин Георги Димов.

"Не сме си направили всички изводи или някои не сме ги направили правилно. Ние сбъркахме, НАТО, в продължение на 20 години тези опити и тези действия завършиха с пълно фиаско. Това е недостойно паническо бягство на западните съюзници от Афганистан. Същият провал беше и 10-годишното присъствие на СССР и това беше главната причина да рухне социалистическият лагер. И при това положение няма да се сърдим, че ще има срив на доверието и на Запада, и на САЩ", посочи още той.

Димов коментира и диалога с Турция, който трябва да бъде проведен в най-скоро време.

"Ако кажем, че няма кой да говори, това е примитивно. Ако кажем, че само нашият министър-председател трябва да говори - е доста невярно. В момента в Турция, въпреки мигрантския натиск, има поне 4 млн. сирийски мигранти и 1 млн. други. Ситуацията в Турция е много тежка. Населението е около 85 млн. души, на тяхна територия има поне 5 млн. мигранти, това са 6%. Ако ние сме 7 млн., това означава в България да има над 400 000 мигранти. Ако те са само 100 000, нашата държава ще фалира. Затова трябва да се предприемат мерки", смята бившият ни консул в Одрин.

Той очерта най-важните стъпки в подхода към овладяване на ситуацията.

"Първо да се говори с Турция, трябва активна дипломация. Да се изпрати подразделение на Българската армия по границата с Гърция и Турция е абсолютно правилно. Да се ремонтира мрежата и това да стане в спешен порядък. Колкото и да ни е трудно, трябва сериозно да се мисли за стена, бетонна стена, първо по границата с Турция, после и с Гърция. Да засилим дипломатическите си контакти с нашите западни съюзници и приятели, че границата ни е обща. Със сигурност ще трябва да се заделят допълнителни средства за нашите служби, специалните, и най-вече тайните служби, защото трябва да знаем тайните на талибаните", категоричен е Димов.

Според него вакуумът, който се е създал след изтеглянето на САЩ, ще бъде запълнен от Русия и Китай.

"В Русия още е жива онази 10-годишна трагедия в Афганистан. И друго - всички западни посолства се бяха евакуирали на летището в Кабул, руското - не. Турция може да се ангажира с охраната на летище Кабул и също така, на фона на икономическите проблеми в Турция и различията ѝ в международен мащаб, в момента Турция се котира само със своята армия", отбеляза експертът.


25
Още от Общество
Строежът на "Алепу" - политическа дъвка, но законна ли е?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До О хо хо РУсия отдавна се опари в Афганистан. На нейно място се настани САЩ, води 20 г. война, утрепа сума ти афганистанци, и нейни войници талибаните доста избиха. Сега САЩ се осъзнаха и си изтеглиха войниците. Рашъните втори път не стъпват в това блато. Китайците са азиатци като афганите. Решат ли да завземат страната, за една седмица изпращат стохилядна армия и требят наред. Само че за какъв дявол им е А.? Няма полезни изкопаеми, народът ***...
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Сега да видим касапите на Кадиров за колко време ще ги смаже...
13
3
 
12
 
! Отговори
Стефан преди 3 седмици
Димов, ти си стара школа на Москва и коментара ти е неточен, ако има ЗАЩО запада и НАТО като цяло нямаше да се изтеглят от Афганистан, и как по точно Русия и Китай ще ги заместят, говори за полезни изкопаеми, руснаците си ги имат, а китайците бая ще се озорят ако искат да ги вземат, а и с талибаните не се преговаря лесно, днес е така утре не е така, и ако си дипломат поне малко ще знаеш че в политиката НЯМА НИЩО СЛУЧАЙНО, ако е станало така то е замислено да стане.
12
2
 
10
 
! Отговори
SS преди 3 седмици
Димов ?Ти от къде знаеш че Китай и Русия ще заменят Сащ ? А ,ако не стане така както казваш ще си изядеш ли дипломата ?
11
1
 
6
 
! Отговори
Далаверо преди 3 седмици
Голем експерт тоя летяй това дето ни го дава като експерт го разправяха пенсионерите в квартала преди месец.Да заповяда експерта да се образова по от рано в кв.Тракия
10
6
 
5
 
! Отговори
Румен преди 3 седмици
Стана като приказката. Двама се карат и Китай печели. Руснаците се въртят и те нещо да докачат , но ако китайците им дадат.
9
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Сега дон Учиндол ще оправи Света!
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Абе какво стана с оня от Хелзингския комитет? Не се обажда вече - да не е ритнал камбаната от КОВИД? Сега трябва да защитава талибаните.
7
4
 
14
 
! Отговори
О хо хо преди 3 седмици
Щъ не оставите Афганистан на афганците? Що се месите - и Ресия, и Сащ, и Китай? Какво търсите там??
6
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Китай чакаха да докопат редките метали за трилиони и дочакаха.
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Западните съюзници ли са пак виновни? Да, може би са виновни, че трябваше да си стоят настрана и изобщо да не се месят.
4
6
 
6
 
! Отговори
А СРЗ преди 3 седмици
В Разия и Китай, ще стигне ли поне минималната в БГ?
3
6
 
8
 
! Отговори
Дядо, лягай си преди 3 седмици
Докога ще показвате този стар дядо, нямащ никакво понятие от съвременна геополитика? Колкото знае за Турция, макар да е бил консул там, още по-малко знае за Афганистан.
2
0
 
1
 
! Отговори
чичУ преди 3 седмици
смяна на концесията !
1
0
 
1
 
! Отговори
Като преди 3 седмици
Корито стане премиер!