Празнуват 136 години от Съединението в град Съединение

Президентът Радев ще е гост на града, ще посети и Чирпан
5 сеп 2021 10:35, Елка Василева
20
Празнуват 136 години от Съединението в град Съединение
Снимка: Facebook

Сто тридесет и шестата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия ще бъде отбелязана в град Съединение с тържествен митинг заря и възстановка на историческите събития. Преди това гост на града ще бъде президентът Румен Радев, предаде БНР.

На днешния ден през 1885 г. над 300 четници се събират в късните следобедни часове в центъра на град Съединение, тогавашното Голямо Конаре, и по призива на председателя на Тайния революционен комитет Петър Шилев потеглят към Пловдив – столицата на Източна Румелия, за да арестуват генерал-губернатора Гаврил Кръстевич.

Те увличат още родолюбци от другите села, а предводител им става Продан Тишков, останал в историята като Чардафон Велики.

След задържането на Гаврил Кръстевич четниците се завръщат победоносно заедно с него в Голямо Конаре, за да може на следващия ден в Пловдив да бъде обявено Съединението.

Президентът Румен Радев ще отправи приветствие днес към жителите и гостите на Съединение и ще посети църквата „Свети Атанасий“, където ще се състои панихида в памет на голямоконарци, участвали в събитията преди 136 години. Той ще поднесе и венец пред паметника на Съединението.

След град Съединение президентът Румен Радев ще посети Чирпан, където ще участва в  тържествената церемония на площада по повод 136-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Държавният глава ще приеме почетния строй и ще произнесе слово.

 


20
Още от Коронавирус
854 са новите случаи, над 4100 души са в болница с COVID-19
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
1
 
! Отговори
бааа го преди 1 седмица
От 4-ти до 11-ти, молим вЪ, пийте си предписаните лекарства без пропуск!
11
2
 
4
 
! Отговори
ВЪН, РАЗЕДИНИТЕЛЯ..! преди 1 седмица
Докато е президент - живота на българите е в опасност......
10
2
 
8
 
! Отговори
Данко Харсъзина преди 1 седмица
Всичко до което се докосне фигуранта бива опошлявано, омърсявано и осквернявано. И Левски и Шипка и Съединението.
9
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
УПРАВИТЕЛЯТ НА СОФИЙСКИЯ САНДЖАК РУМЕН РАДЕВ ЩЕ ПОСЕТИ ТУРСКАТА СЕВЕРНО ТРАКИЙСКА РЕПУБЛИКА СЪС СТОЛИЦА ПЛОВДИВ!
8
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
136 години след съединението днес вече говорим не за южна българия или източна румелия ами за турска северно тракийска република със столица пловдив!
7
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
да поканят Ердоган,защото ако не беше султана от Анкара днес можеше и да няма празненства за съединението тъй като Пловдив щеше да е столица на Турската северно тракийска република!
6
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
136 години след Съединението България е отново в ръцете на Турция...Единственият гарант за сигурността на България днес е Р.Турция.
5
9
 
5
 
! Отговори
Икономист преди 1 седмица
Бойко Борисов на коя магистрала ще бъде ? Той ще празнува когато приятелят му от БКП-то Тодор Живков възкрусне от гроба. Понеже това е невъзможно, ще трябва да охранява паметника ме в село Правец ! Така си е с бившите комунисти, които сега са в партията му Герб. Те ще му правят компания и ще го охраняват вместо НСО. Ами, като им краде джиповете и си раздава парите, съвсем естествено е, че ще последен бедняк. При бай Ставри ще има топла храна и подслон ! Честито на Гешев.
4
8
 
9
 
! Отговори
и те така преди 1 седмица
фигуранта отново ше ръси глупости .
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не празнуват, а празнуваме!
2
13
 
12
 
! Отговори
Тиквата преди 1 седмица
разедени народа за да се спаси себе си и нарича Президента, че бил резидент!! Чекмеджан Ефенди разчота на проститe крепостни селяни да промива мозъците им!!!
1
14
 
12
 
! Отговори
другар от БСП преди 1 седмица
Браво, победа за Радев и ужас за герП!