Радев: Очакваме ясни резултати от РСМ, не обещания

Президентът разговаря с еврокомисаря по разширяване Оливер Вархеи
29
Радев: Очакваме ясни резултати от РСМ, не обещания
Снимка: Президентство

България очаква ефективни действия от институциите на Европейския съюз за утвърждаване на ценностите на демокрацията и зачитането на правата на човека в Република Северна Македония. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща на „Дондуков“ 2 с европейския комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи. В нея участва и министърът на външните работи Светлан Стоев.

Радев подчерта, че 120 000 български граждани в Република Северна Македония са и граждани на Европейския съюз и страната ни разчита на подкрепата на европейските институции за ефективното зачитане на техните права, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Постигането на напредък в процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани бе във фокуса на разговора на Румен Радев и Оливер Вархеи. България е най-заинтересована от това да види своите съседи в Европейския съюз, но това изисква пълното изпълнение на Копенхагенските критерии за членство от страна на Република Северна Македония, особено спазването на човешките права и принципите на добросъседство, които са в сърцевината на европейското сътрудничество, подчерта българският президент.

Държавният глава посочи също така, че декларациите и обещанията в диалога с Република Северна Македония вече не работят и България очаква ясни правнообвързващи решения, които да доведат до устойчиви и необратими резултати. Това ще ускори и процеса на европейска интеграция за Република Северна Македония.

Румен Радев припомни, че подписаният през 2017 година Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Северна Македония не се изпълнява и югозападната ни съседка все още не е решила проблемите с езика на омразата и насаждането на превратна представа за България в учебници, музеи и паметници, както и по отношение на правата на гражданите на страната, които открито изявяват българското си самосъзнание.

Обща бе позицията, че в процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани и решаване на спорните въпроси най-важен е  прекият и открит диалог. Предстои Оливер Вархеи да посети и Република Северна Македония, където ще проведе срещи с държавното ръководство на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Анонименда напомня на агата ахмед...над 2.3 милиона Българи гласувахме за г-н Радев Мажоритарно,сега ще излезем още повече...коя е вашата родина...доган паша...и защо не крадеш в прародината си...а ограбваш Народа на Радев?
26
2
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Подкрепа г-н Президент...не могат да ни бъдат приятели и партньори хора преследващи човешки самоопределили се за Българи...не могат да ни бъдат хора...учещи децата си да мразят нашите...България посочи Западните Балкани...няма да приемем езика на омразата...няма да станем съучастници в схемите на путин...САЩ...признавам че ни разочаровахте...чувстваме се предадени,не ни е първи път...правите огромна грешка,вкарвате троянски кон!
25
9
 
3
 
! Отговори
Миро преди 2 години
И ние с нетърпение очакваме ясни резултати да бъдеш изметен.
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който й да начело на ко чината, за тез просто нема прошка :)))
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 24 Добре, хубаво и аз питам защо не е протестирала, но пък това значи ли, че сега трябва пак да не протестира! А къде пък пише, че ние трябва да си даваме съгласието за тяхното членство след като не ни удволетворява тяхното отношение спрямо българския народ и история? Не се заблуждавай, това че си умиват ръцете с нас не значи, че сме единствените в Брюксел с резерви спрямо СРМ.
22
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 22Къде в критерии за членство пише ,че трябва да се спазва единен стандарт за историята който РСМ не покрива и затова няма право да е в ЕС?Никъде!Намесвам Сърбия и Гърция ,пък и всичките ни съседи ,където пишат тотални небивалици ,за бг населението в Зап. България,за Кирил и Методий,за кирилицата,за приемането на Православието,за Добруджа ,за Асеневци, за Влахо-Българска Империя в която царете били власи,за измислени зверства на българите над турците в Изт.Тракия ,защо София не е протестир
21
3
 
7
 
! Отговори
До 19 преди 2 години
Тези паспорти се дават на база на заявен български произход, подразбира се и българско самосъзнание, който не се чувства българин значи е излъгал и паспорта му трябва да се анулира. Защо намесваш сръбски и гръцки учебници, много ясно, че са пълни с пропаганда срещу нас, все пак са ни били врагове и ни имат зъб за дето сме ги шамарили през войните, и въпреки това признават населението на СРМ за българско. Коментарът ти, освен че е жалък опит за манипулация е и антибългарски.
20
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев е достоен президент, не мекотело като Плевненлиев
19
2
 
2
 
! Отговори
до 19 преди 2 години
По- евтин си и от *** ***.
18
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БГ позиция е тотална излагация и антибългарска.Това е позиция на лицемерните западноевропейци които не искат разширение на ЕС.Льотчика да не бе поменувал тези 120хил.бг паспорти защото 99'9% от тях са с македонско самосъзнание.В гръцките и сръбски учебници не пише много по -различно от това в македонските пък не виждам да протестираме
17
2
 
1
 
! Отговори
Bg izmet преди 2 години
БОРОСОВ ПРЕЗИДЕНТ..ДЕСИДЕНТ..РЕПРЕСИРАН..ОГРАБЕН..НАНИЗАН НА КОЛ ЗАХАПАЛ КЮЛЧЕ
16
4
 
14
 
! Отговори
Историчарите в РСМ преди 2 години
Един от проблемите на комшиите е че те нямат историци, а имат историчари. Историчарят не е историк, а съчинител на история. В смесената комисия са казвали например на представителите на РСМ: Дайте един исторически източник, в който Самуил да е наречен македонски цар. Няма такъв! Но това не им пречи да го твърдят, а и да го пишат в учебниците по които учат децата им. И в смесената комисия представителите на РСМ не подписват нищо - няма протоколи черно на бяло. Събират се, приказват, и нищо.
15
11
 
13
 
! Отговори
Активист на БСП преди 2 години
Радев !!! Президент !!! Венсеремос!
14
2
 
2
 
! Отговори
НАСрА се преди 2 години
Да не очаква представянето на македонския космонавт.
13
5
 
21
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 години
Радев защитава интересите на България. В РСМ много добре знаят какво се очаква от тях. Когато престанат да пишат в учебниците си че българите са татари и фашисти и престанат да крадат от общата ни история тогава могат да очакват от нас подкрепа за ЕС. Не може хора, които преживе са казвали и са писали че са българи те след смъртта им да ги наричат македонци . РСМ отказва да подписва общи документи, които са на "официалните езици на двете страни" и държи да се пише "на македонски език".
12
5
 
13
 
! Отговори
Да преди 2 години
Газете макетата, техната ***!!!
11
2
 
2
 
! Отговори
Гого преди 2 години
Май си търсите Македонец в леглото?!?
10
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РАДЕВ Е НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ И СЛУГА НА РУСКИТЕ ИНТЕРЕСИ.
9
4
 
4
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
До 4,5. А ти си готов да му оближеш и топките на рундю, нали оххлюв?
8
13
 
4
 
! Отговори
Изнервен преди 2 години
Глу.пак, ама те очакват от нас решения и резултати относно членството им в ЕС. Какво пак се изсулваш и търсиш вина в другите. Както винаги го е правил. Не сте чули за 5 години нито веднъж да е казал, че нещо е сбъркал или не е направил добре, нали? Абсурд