България може да си позволи да "харчи", има един от най-ниските дефицити

КНСБ: Минималната работна заплата да бъде 50% от средната
6 окт 2021 20:10, Анисия Иванова
33
България може да си позволи да "харчи", има един от най-ниските дефицити
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Минимaлната заплата трябва да следва ръста на средната работна заплата. В европейските държави съотношението между минималната и средната заплата е около 50%, в България то е 43%. Това каза Любослав Костов, главен икономист на КНСБ и директор на Института за социални и синдикални изследвания, в студиото на "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Ние свикнахме в последните години да живеем при инфлация около 0% и дефлация. В момента в България инфлацията е около 3.4%, което е далеч от притеснителните нива, като очаквам до следващата година инфлацията да се отслаби.

Настоящата инфлация обаче е най-осезаема за хората с ниски доходи, защото те потребяват точно най-поскъпналите стоки и така губят покупателна способност. В такъв момент активна политика през правителствени разходи е абсолютно оправдана и всички икономически теории го препоръчват. Ръст на минималната заплата и пенсиите – бизнесът и хората имат нужда от такава политика, каза Костов.

Ако минималната работна заплата нараства около 16% на година в следващите 6 години има шанс до края на мандата на следващото редовно правителство съотношението да стане 50%. За целта предлагаме от следващата година минималният доход за бъде увеличен на 760 лева, обясни Костов.

Според него България може да си позволи да "харчи" в настоящия момент, защото страната е с един от най-ниските дефицити в ЕС и с най-ниския публичен дълг, спрямо всички останали държави. Тези разходи обаче трябва да се планират и направят след сериозни анализи и оценка на въздействието.

"За съжаление в 88% от законопроектите, внесени през миналата година, липсват тези атрибути"

В коментар за изтеклите досиета за политици-притежатели на офшорни компании, през които са спестявали от данъци, известни като Pandora papers, Костов каза, че е по-скоро въпрос на морал.

Данъците са цената, които всички плащаме, за да имаме добро, развито и справедливо общество. Политиците би трябвало да се занимават с това да подобряват благосъстоянието на хората, които са ги избрали. Ако човекът е политик и иска да влияе върху развитието на страната, то той трябва най-малкото да си плаща данъците в държавата, в която е избран.

Целият разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой ги допуска такива изтрещяли "хора" да коментират подобни теми ?!?!?!
23
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Калеко Алеко - Това да се е крадяло много и да е бил нисък дефицита не са противоречиви неща! Бил е нисък дефицита, а и обществото малко е получавало като резултат от проекти..... Ето какво е било беше, за който е забравил вече )))
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Т.е. искаме да имаме голям дефицит ли, какво?
21
2
 
8
 
! Отговори
izh преди 2 години
Хора дето през живота си не са изкарали 1 реален лев за обществото да дават АКЪЛ е меко казано наглост. А сайтът дето щедро дава думата на такива като тях е просто ортак на крадците
20
1
 
2
 
! Отговори
до 27 преди 2 години
не може да...не може да краде като него и да се дават поръчки на свои хора...
19
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При Борисов много неща в държавните финанси бяха наред. Скоро ще разберете, че не всеки може да управлява държавата като него ...
18
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българино,сложи си ръка на сърцето и,сам пред себе си си признай! Врмето на ГЕРБ изтече!Ама не може един и същи човек,да ни КОМАНДВА И КЛАТИ 100 години бре!!! -:(((Демокрация сме и имаме възможност да избираме!!!
17
5
 
13
 
! Отговори
! преди 2 години
Главен икономист ще бори инфлация с изкуствено увеличение на минималната заплата? Да си хвърли дипломата на момента!
16
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Харчете, само след няколко месеца вече ще вземате заеми от МВФ.
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това че имаме нисък дефицит е добре. Гласяхме се за Евро зоната допреди пандемията. За какво се харчат парите. Това е по-важния въпрос тук. За опулисски обещани, с които да излъжат избирателите дослед изборите или за нещо което реално би-могло да помогне на икономиката и намали инфлацията?
14
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредния икономист тракторист. Ще изсипе пари в най непродуктивната част от населението. Освен това дълга има три компоненти държавен, частен и корпоративен. Текущия балон в недвижими имоти изстреля частния в стратосферата - как държавата ще може да действа антициклично при следващата буря (която идва пеи затягнето на политиката на ЕЦБ и ФЕД) ако си е изгърмяла патроните образно казано сега...?
13
5
 
3
 
! Отговори
Живко от Варна преди 2 години
В България трябва да се създаде национална институция, която да помага на нас - българите ! Трябва да живеем, а не да мрем "преждевременно" !
12
1
 
3
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Дай малко и насам
11
8
 
28
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Ами ниският дефицит го дължим на ГЕРБ, които според едни метежници и "новите лица" на старите мутри, много крадяли..та същите тези крадци, които навремето фалираха банки и приватизираха на безценица цели държавни предприятия обвиниха ГЕРБ в кражба на судужуци, апартаменти, тераси и барбекюта, а после ги нарекоха Мафия и мутри..този рефрен се повтори стократно и плъзна като градска легенда за да налее вода в мелницата на радевата хунта и метежни формирования, които са на път да фалират държавата
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако има умело управление дето все още го няма България ще иплува на върха ама надали
9
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По принцип България като бедна държава, винаги е била най-слабо засягана от световните икономически и финансови кризи - 1929г., 1973г., 2008г. и пр. Дето се вика - бедните нямат кой знае какво да изгубят... В Европа обаче, ми се струва че тая криза ще е много по-различна от останалите, защото беше предшествана от безумен локдаун, който съсипа хиляди малки фирмички, които няма как да се възстановят отново... Сега ще видите истинския ковид - икономически ковид
8
1
 
3
 
! Отговори
AAA преди 2 години
Ако минималната работна заплата нараства около 16% на година в следващите 6 години имаДоста добра идея, подкрепям. Така след 6год. ще е 1850 лв бруто
7
5
 
13
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 2 години
Приберете си парите от банките---ПЪРВАТА РАБОТА НА КОМУНИСТА Е ДА БРЪКНЕ У БАНКИТЕ!.../..това стана и с ББР...щото е най-лесно да се бърка у Държавна банка/КАТО УДАРЯТ НА ДЕФИЦИТИ---ЩЕ ПОЧНАТ ДА ТОЧАТ И ЧАСТНИТЕ БАНКИ!
6
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-нисък дефицит, най-нисък дълг, че и инфлацията ниска! И по тези показатели сме на опашката. А, дрогаре! Какво ще кажете, дрогаре?
5
3
 
14
 
! Отговори
Сега е моментът преди 2 години
комуняшките деривати да оплюскат всичко,зер има натрупано от предишните.А като свърши сухото-нови кредити,заеми,трябва да поведем и в класацията за дефицита. Добре,че имаме борд,иначе щяха да пуснат и печатницата на монетния двор.