Какви рискове крие смяната на часовото време?

Тази нощ въртим стрелките с час назад
Обновена: 30 окт 2021 07:30 | 30 окт 2021 07:30, Ерол Емилов
45
Какви рискове крие смяната на часовото време?
Снимка: Pixabay

В 4 часа тази нощ отново се връщаме към зимното часово време. За целта трябва да преместим стрелките с час назад. Така ще можем да спим един час повече, но за сметка на това ще се стъмва по-рано и денят ще намалява.

Страната ни още не е взела окончателното решение – дали да останем на лятното часове време или да изберем астрономическото (зимното). Страните по света също не са стигнали до консенсус кога и дали изобщо да се спре със смяната на часа. 

За последен път трябваше да въртим стрелките през март 2021 година или през октомври 2021 година в зависимост от това дали щяхме да останем на лятно часово време или на астрономическо часово време, тоест зимно часово време, пише „Монитор“.

През 2018 година Европейската комисия проведе онлайн допитване, в което се включиха 4,6 милиона участници. Повечето поискаха смяната на времето да бъде прекратена. Между държавите в ЕС обаче и до днес не е постигнат консенсус кое часово време да бъде въведено - лятното или зимното.

84% от европейците не желаят да превъртат стрелките два пъти в година, стана ясно от изследване през 2018 г. Някои държави от ЕС обаче предпочитат да запазят астрономическото часово време, което е зимното, докато други залагат на лятното.

У нас 51% от българите искат лятно часове време, докато за зимното своя глас дадоха 38%.

Тогавашният председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви, че ще препоръча на страните членки на ЕС да не се сменя часовото време през пролетта и есента с един час,като се запази лятното време.

Предложението бе подкрепено от Европейския парламент, но то трябва да бъде прието и от еврочленките.

Няколко европейски държави вече са се отказали от смяната на времето. Исландия например за последно мести стрелките на часовника през 1968 година. За страните в арктическите региони смяната на времето всъщност няма особен смисъл, тъй като в пика на лятото и зимата трудно може да се говори за ден и нощ.

Беларус също не сменя времето от 2011 година, а Русия - от 2014 година.

Местенето на стрелките в Европа е въведено през 1976 г. по искане на Франция. Във Великобритания обаче се прилага от 1908 г. В България тази практика е въведена през 1979 г. С постановление от 1997 година лятното часово време влиза в сила от 3,00 ч. сутринта в последната неделя на месец март.

Какви рискове крие местенето на стрелките?

Непрестанното въртене на стрелките крие рискове. С 40% нарастват катастрофите в понеделника след смяна на часовото време, независимо дали се мести с час напред или назад, показва изследване в Германия. У нас имаше катастрофа преди четири години, когато автобусът от София за Бургас беше влязъл в канавката, защото шофьорът беше заспал дни след смяната на времето. Това показва, че някои професии са много рискови по отношение на смяната на времето. Пилотите, автобусните и таксиметровите шофьори трябва да синхронизират биологичния си часовник с въртенето на стрелките.

Местенето на стрелките през шест месеца влияе на здравето на милиони българи.

Проучванията по света показват, че с над 50% нарастват инфарктите, инсултите, както и трудовите злополуки на работното място след смяната. При самата смяна се нарушава основният биологичен пейсмейкър или така нареченият циркаден ритъм на организма. В най-рисковата група влизат хората с ендокринни и сърдечносъдови заболявания, защото при тях обикновено терапията е постоянна, а лекарства се приемат по три пъти на ден.

Лекарите съветват хората, които имат диабет, да направят промяна в ежедневието си. Всеки ден от седмицата преди смяната на времето е добре да издърпат с по 10 минути приема на лекарствата си. Така, въпреки че часовникът е върнат с час назад, те няма да рискуват да си вземат лекарствата с час по-късно.

Въпреки че запазването на едно и също време през годината може да звучи като нещо добро, ново проучване установява, че това може да е лошо за здравето ви през зимните месеци. Хосе Мария Мартин-Олала от университета в Севиля открива, че през зимата отмяната на лятното часово време би довела до повече човешка дейност в ранните сутрешни часове, преди да изгрее слънцето. Все пак авторът на изследването отбелязва, че това може да бъде вредно от физиологична гледна точка. Един от проблемите е, че разчитате повече на изкуствена светлина, докато се събуждате. Предишни проучвания са изследвали влиянието на съня и последиците от лятното часово време в дните и дори седмиците след смяна на часовника. Изследователите са открили, че практиката на „изкачване напред” нарушава циклите на съня за поне една седмица - особено сред "нощните сови". Броят на автомобилните катастрофи исторически нараства драстично, след като хората сменят часовника си.


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
Един от Юг преди 1 месец
Най големия риск е за мисирките че могат да се успят и да пропуснат да напишат поредния тюрлюгювеч за вирОсите,диктатора Тръмп и гениалния Джо!Мдаа...
40
1
 
2
 
! Отговори
бай Ставри преди 1 месец
Стига пр0стотии. Тия които работят първа смяна цял живот? И ли през определен сезон?
39
0
 
4
 
! Отговори
Безвремие преди 1 месец
ЕС реши 2018 да не се сменя повече времето,но страните членки от 4 години не могат да се разберат кой час да остане ....Иначе за затваряне на границите се разбират за няколко часа....
38
1
 
8
 
! Отговори
Обобщение.. преди 1 месец
Ако се замислите истински, времето не съществува и даже за измерването му се използват сравнения с еталонно движение, стабилно кварцово трептене, разни еталонни изотопи. Така че часовете имат значение само за наша ориентация кога да ходим на работа, ядем или друго. Ако сменят времето с 10-12часа, просто ще правим всичко на обратно. Ако човек не работи, не го бърка колко е часът или датата
37
1
 
8
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 месец
Утре ще се наспим, това е важното, проблемите са пролетта, когато спим по-малко :)
36
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен -Да ужасно е има и страни като Швеция дето и в 16:00 е тъмно бил съм там и е много ужасно - ... - ми кажи им, да си го сменят през час, за да не ти е ужасно!
35
0
 
2
 
! Отговори
ДДРОнег преди 1 месец
А какви рискове, ако не го сменяме?!___Да не почнат тогава дежурните оплаквачи друга песен да пеят ?!___И защо НИКОГА не се задава въпросът, как по-леко да се провежда промяната на времето, че да води до здравеословни и др. проблеми ?!?!?!?
34
1
 
5
 
! Отговори
И още от Дедо Морз преди 1 месец
До Дедо Зяпайте Луната и чакайте да си смени прашките. Как работиха някои будали по 12, че и повече часа при екстремни условия, когато отивайки на работа сменяха половината меридиани, а тук приватизатори се занимаваха с плячкосване и грабеж.
33
4
 
6
 
! Отговори
-10 преди 1 месец
До Стига бе!Още по ужасно от това да се стъмва в 17 часа е да се съмва в 9.
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 31 Да ужасно е има и страни като Швеция дето и в 16:00 е тъмно бил съм там и е много ужасно
31
9
 
8
 
! Отговори
Стига бе! преди 1 месец
Тъпата Брюкселска бюрокрация не може да реши този въпрос вече години наред, а получава тлъсти заплати. Постоянно лятно часово време и ... край! Да се стъмва в 17,00 часа е ужасно!
30
2
 
5
 
! Отговори
dodger преди 1 месец
компромисното решение е половин час назад
29
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лятното часово време е най хубаво щото при смяна утре 17:00 ще бъде тъмно
28
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тема за психично болни
27
1
 
7
 
! Отговори
kolata преди 1 месец
Още един час радост за жената!Утрещ ще прави кекс и сладки да раздава на съседите!
26
4
 
4
 
! Отговори
БС преди 1 месец
За мен няма никакви рискове.
25
1
 
4
 
! Отговори
Xaxaxaxaxaxaxaxaxa преди 1 месец
Веселинчо мамин сладък, а откъде ще папкаш, ако мама закъснее за работа и я изгонят, кой ще ти носи да ядеш :)
24
1
 
13
 
! Отговори
Нео преди 1 месец
Най-вредна е непрекъсната дискусия по въпроса, поддъжана от знайни и незнайни драскачи!
23
7
 
7
 
! Отговори
Дедо преди 1 месец
Пълни глoпycти, човека е създаден със способността да се адаптира и тази способност ако не се използва закърнява същото което става и с мускулите ако не се използват. Всъщност човечеството упорито се стреми да се превърне в мързелива безформена амеба. А инсултите и инфарктите са плод на пиене пукница и мързел.
22
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
най-после, дойде моментът да се върна нормалното астрономическо време! От тези "печалби" с "лятното" време не станахме по-богати! Не помагат и споровете "за" и "против" ваксините за К19!