Първата жена пилот в Афганистан за талибаните, за бягството...

Мирзаи е само на 23, но е преживяла много
61

Първата жена пилот в Афганистан избяга от талибаните - в България. 23-годишната Мохадесе Мирзаи пристига в София преди три месеца, малко след падането на Кабул. Светът разбира за нея от репортаж на британския вестник "Гардиън", а първото ѝ интервю за българска медия е за Bulgaria ON AIR.

Каква е историята ѝ?

"Хората бягаха панически към самолетите и се чудех какво става, градът падаше в ръцете на талибаните. Единственото възможно нещо за мен беше този самолет, който отиваше в Украйна. Казаха ми: "Трябва да избягаш, талибаните са 10 минути оттук, всички бяха изплашени. Напуснах родината си, дома си, всичко", каза пилотът от Афганистан Мохадесе Мирзаи.

Тя е първата жена пилот в гражданската авиация на Афганистан. Мирзаи е само на 23, но е преживяла много. Сбъдва най-голямата си мечта да е пилот, въпреки че в Афганистан това е почти невъзможно.

"Казаха ми: "Ти си много дребна, пилотите трябва да имат мускули". Това ме натъжи", допълни тя.

Учи в Канада, но няма достатъчно средства и се връща в Афганистан, за да търси подкрепа. Частна авиокомпания ѝ подава ръка. След като завършва образованието си във Филипините, Мохадесе отново се завръща в родината си и започва работа като втори пилот в продължение на година, защото няма невъзможни неща.

"Като се върна назад към това време, прави ме много щастливи, за мен да успея да постигна моята страст, това е голямо постижение за мен", категорична е Мирзаи.

И когато животът ѝ се подрежда, талибаните превземат родния ѝ град - Кабул, тя губи всичко.

"На 15 август се подготвях за полет към Истанбул, бях в униформа, отидох на летището, но улиците не бяха както обикновено, беше празно", сподели тя.

Става свидетел на ужасни сцени.

"Хора, които препускат, бягат в летището, с малки деца, всички бягаха", добави Мохадесе Мирзаи.

Нейният самолет за Истанбул не излита, а единствената ѝ възможност за спасение се оказва самолет за Украйна.

"Застанах пред вратата на самолета за Украйна в униформа и ми казаха: "Хайде, влизай в самолета", тогава си мислех дали трябва да тръгна или да остана. Това беше трудно решение за мен, останалото не го помня, бях в самолета, той излетя, бях пътник, който напусна родината си, дома си, всичко", спомня си тя.

От Киев заминава за България, тъй като има виза, но визата ѝ изтича и сега е с временен статут.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още по темата: пилотафганистанка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
9
 
11
 
! Отговори
? няма невъзможни ? преди 2 години
На 23 обиколила света, учила в Канада, Филипини, станала пилот. Средностатистическа афганистанка. ? Какви са тия фалшиви новини
45
1
 
5
 
! Отговори
Пустиняк преди 2 години
До DemonazЕГОИСТ МИСЛИШ САМО ДА ЯДЕШ И ДА СЕРЕШ
44
17
 
5
 
! Отговори
ОСМАН преди 2 години
ЧЕ КОЙ ТУРЧИН Е ТОЛКОВА ЛУД ДА СЕ ИНТЕГРИРА В ГЕРМАНИЯ..ОСВЕН ПАРИТЕ КАКВО СА ГЕРМАНЦИТЕ В СРАВНЕНИЕ С ТУРЦИТЕ...ЕДНА ЛЮТА ЧУШКА НЯМАТ ГЕРМАНЦИТЕ...ТУРЦИТЕ СА БИЛИ ИМПЕРИЯ НЯКОЛКО ВЕКА А ГЕРМАНИЯ САМО ДЕСЕТ ГОДИНИ И ТОЛКОЗ..СУЛТАН СЮЛЕЙМАН ЗАКОНОДАТЕЛЯ Е УПРАВЛЯВАЛ 46 ГОДИНИ,ТУРЦИТЕ СА ТАМ САМО ИКОНОМИЧЕСКИ ВЗЕМАТ ПАРИТЕ И ГИ ПРАЩАТ В АНТАЛШЯ ИСТАНБУЛ Т.Н.АКО ТУРЦИТЕ СИ ДРЪПНАТ ПАРИТЕ ОТ НЕМСКИТЕ БАНКИ ЩЕ ЗАМЯСА НА БГ ПРЕЗ 1989 ГОДИНЕ..ХАХАХАХА
43
3
 
37
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Така е - Момичето има мечти и въпреки че идва от каманаците и войните иска да напарави нещо с живота си ! Ние сме се родили в райска градина , но гледаме да изсечем всяко дърво и да изтровим всяка рибка - стига да има далавера - другото е ЧАЛГА и ПРОСТОТИЯ !! Ще дойдат свестни хора чужденци , които ще създадат истинско общество , докато на нас ДПС още ще ни дава по 20 лв. да гласуваме - СРАМ за историята и дедите ни !!
42
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има ли деца?
41
38
 
10
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Разтреперих се и пускам сълза от умиление. До кога ще ни занимавате с талибански неволи? Дали в афганистан или друга подобна държава са загрижени за нас??? Заради нея да приемам и цялата и рода от братчеди 50 броя ли ? Няма ни трогнете. Народа ми е по-скъп от тея.
40
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 43 - Ти си жалко, гнусно и слаби същество.
39
32
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жена пилот съм виждал само веднъж, дори беше учебно......хахахаха :))) Да управляваш машина да лети в небето, требва да си психически стабилен, колкото и техника и компютри да имаш до теб, това е предимството на мъжете, че поемат рискове :))) Жените искат сигурност, те са по земни от нас, всъщност като се замисля, те ни избират, не ние :))
38
14
 
15
 
! Отговори
гошо тъпото. преди 2 години
БРАВО НА ДЕВОЙЧЕТО ДА СЕ НАЗНАЧИ ЗА ЛИЧЕН ПИЛОТ НА БОКО
37
16
 
13
 
! Отговори
Васко преди 2 години
Прекрасна е. Искам да си я взема вкъщи и да ми праеи хеликоптери. Много е симпатична.
36
30
 
5
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 2 години
Тази жена лъже като дърт ром - ако имаше документ за Пилот на Самолет щеше да има работа навсякъде по света .Както и Лекар с Диплома .
35
16
 
7
 
! Отговори
ДО 38 преди 2 години
Вземи я у вас - да ти вдига самолета .
34
5
 
28
 
! Отговори
kkkk преди 2 години
дайте и статут ,това е нормален човек със всичките му мечти
33
9
 
25
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 2 години
В България има бежанци с квалификации които трябва да ползваме - имаме Жена Пилот на Боинг 747 на 23 години , имаме Неврохирурзи на 17 години , даже имаме Ядрени и Електроинженери на 16 години .Тези хора са от Ирак , Афганистан , Сомалия и са завършили местни Университети .
32
17
 
13
 
! Отговори
Спокоен преди 2 години
За пилот на граждански самолет май се квалифицираш около 10-на години. Та с тия нейни 23 години девойчето май послъгва яко. Ама то за боята им не е нещо неочаквано.
31
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пърси ли като ябокарски конь питам?
30
9
 
7
 
! Отговори
Damm преди 2 години
Направете я пилот в отряд 28, качетя цялата *** на боко, бекапето, дпсто и другите утаики и от там тя знае какво да прави.
29
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Била е навън и затова изглежда така. Афган не може да се интегрира тя е някаква частица.То турците толкова гд в Германия не могат както и нашите помаци та тея ли?
28
10
 
15
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Тази жена пилот е за пример - на 12 години е изкарала курсове за Пилот и на 20 кара самолет .Трябва да служи за пример .Ислямистите се славят с лъжите си .
27
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера имаше статия за липсата на пилоти? Случайно? Яко пропаганда и пречупване на плиткия мозък на народа. Утре очаквайте статия за лекар от Кабул и после привмането на 10000 талибани в нашата държава. България за Българите.