След година на изолация: Бейби бум отчитат в "Шейново"

Регистрирани са над 350 раждания повече от предходната година
Обновена: 25 ное 2021 11:53 | 25 ное 2021 11:46, Анисия Иванова
51
След година на изолация: Бейби бум отчитат в "Шейново"
Снимка: БГНЕС

Бейби бум отчитат в болница "Шейново" след година на локдаун и изолация. Това каза в интервю за БТА д-р Донка Узунова, началник на Неонатологичното отделение към Втора САГБАЛ "Шейново" и член на Контролния съвет на Българската асоциация по неонатология.

Традиционно болницата е на второ или трето място по раждаемост в страната и може да се смята за представителна извадка. В края на тази календарна година са регистрирани над 350 раждания повече от предходната.

Запазва се броят на недоносените деца, като процентът им в болница "Шейново" се движи между 7.8 до 11.5.

Ковид инфекцията е факторът за леко повишение в броя им, някои бебета са били родени от 28-ма до 33-та гестационна седмица.

Силно препоръчително е бременните жени да се ваксинират срещу ковид, каза още тя, като допълни, че е необходимо те да бъдат в добро здравословно състояние.

Ако жената планува бременност, поне един месец преди осъществяването й да си направи ваксината. Ако вече е бременна, до дванадесета гестационна седмица да изчака и след този период може да се постави ваксина, съветва д-р Узунова.

По думите й работи се много по-тежко в условията на COVID, отколкото в нормални условия. 

"Има безсимптомни пациенти с положителни тестове, които не знаят, че са болни, както и такива с категорична симптоматика. Хубавата новина от тези случаи е, че децата рядко се засягат, нямат т.нар. вродена инфекция", обясни лекарят.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
дедовия преди 2 години
Браво за дечицата.
32
0
 
1
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Не преляха ли отдавна, инвестицията на всички??
31
0
 
8
 
! Отговори
Плевенски преди 2 години
Бейби джипси бум...
30
0
 
7
 
! Отговори
хахаха преди 2 години
Щом се увеличава населението значи рейтинга на телевизионните програми пада.Та какво при такива буламачи като маскирания скопец , шоуто на бургаското пони , и пр. арменски сърбогъзици. Много по -забавно е да гледаш по нова игри под юрганата.
29
2
 
3
 
! Отговори
ф преди 2 години
Здраве и спокойствие им пожелавам на дечицата. И Бог да бди над тях.
28
1
 
9
 
! Отговори
Quality vs quantity преди 2 години
Народонаселението се множи. Ето, няма да изчезнат хората по тази територия. Отделен е въпроса, че докато се джафкате и делите на гербери и протестъри, на хорото за победата на Радев в селото му нямаше един бял човек. Цялата провинция е така. Ако не излизаш от София, не може да осъзнаеш, че извън нея няма бели хора. Така че, нека целим качество, защото калабалък има и в Турция, и в Индия, ама едва ли има хубав живот.
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А колко са българчета? ето това е интересното сега и казват ли се Ана, Дария, Мария или са Аише, Рубинка, Роза, Жаклин, Мерцедес и там подобни.
26
1
 
0
 
! Отговори
НИКО ТРАВЕРТИНО преди 2 години
ама съвсем нормално е когато има по висок стандарт на живот и повече време за релакс на организмите на младите двоики да има и по висок прираст.НО НЕ ГО БЪРКАИТЕ С ВИСОКИЯ ЕВРОСТАНДАРТ НА ПРЕСТАРЯЛАТА ДИДЖЕНДЪРСКА ЕВРОПА
25
2
 
6
 
! Отговори
Коприва преди 2 години
А доктор Узунова не се ли притеснява да насърчава за участие в медицински експеримент бъдещите майки?
24
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Установено е,че след война има бърз прираст на населението.Сега сме в един вид война и е нормално да има повече раждания,за да не изчезнем.Работодателите трябва да дават по-високи заплати на образованите жени,за да имат стимул да раждат.
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Биомаса. Горими отпадъци.
22
2
 
5
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
БРАВО-ХОРАТА КАТ СА СИ В КЪЩИ ПАК СИ СЕ ЗАНИМАВАТ С НЕЩО-ЕВАЛА ДОГОДИНА ТРОЙНО ПОВЕЧЕ.
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При тази смъртност и тази миграция,това е хубава новина.Трябва да се стимулират богатите хора да имат повече деца,за да расте по-образовано и по-щастливи поколение.
20
1
 
1
 
! Отговори
дюр екз преди 2 години
повече реклама за противозачатъчни по медиите да се прави за да се намали натоварването на болниците и персонала
19
0
 
7
 
! Отговори
Див Селски Зов преди 2 години
Дивото зове! Как ще се оправим от тези диваци и техните деца? Мирише на етност и на селска работа която ще напъва за държавни помощи и ще напира да оди у големите градове у градо е най убаво така ме викат.
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а това трябва да се казва след статистиката за ковид-19 в емисиите новини
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оооо, най-ми е интересно, когато баба ми започне да разказва за техния род...И започва - детей, ние сме 6 деца, ама от един баща и три майки. Палавнициииии.....
16
2
 
9
 
! Отговори
Бъдещи нещастници преди 2 години
Това е за тези родени по време на епидемия в мизерна държава от мизерни родители със съмнителен етнос или безотговорни българи с ниско социално положение които ще паразитират на помощи от държавата че са правити деца дето не моат да ги гледат.
15
3
 
1
 
! Отговори
Кристиян преди 2 години
До Един БългаринАспирин изобщо не се препоръчва да се дава на бременни жени.Давайки сравнение, че и това не си й давал говори достатъчно за адекватността ти.
14
0
 
10
 
! Отговори
Историк преди 2 години
Сега раждане ли е?! Майка ми са 7 братя и сестри. Ама никаква ползва, всеки си е хванал семейството...и изобщо не се наглеждат. Навремето, особено по селата, е било един вид -срамно -едно семейство да няма поне 3 деца.