Барбадос - най-новата република в света, къса връзките с монархията

Предизвикателството пред туризма обаче остава
58
Барбадос - най-новата република в света, къса връзките с монархията
Снимка: Pixabay

Барбадос е напът да прекъсне връзките си с британската монархия, но наследството от колониалното минало и въздействието на пандемията върху туризма представляват големи предизвикателства за Карибския остров. Следващата седмица той ще се превърне в най-новата република в света.

Известен със своите плажове и любов към крикета, Барбадос тази седмица ще замени държавния си глава кралица Елизабет II с настоящия си представител, генерал-губернатор Сандра Мейсън, пише БГНЕС.

Церемониите ще се проведат в понеделник срещу вторник и ще включват военни паради и тържества. Мейсън ще
встъпи в длъжност като президент, а принц Чарлз - наследник на британския трон, ще наблюдава церемонията. .
Освобождаването от монархията подклажда дебат сред населението от 285 000 души относно зависимостта от Великобритания. Островът е бил под британско робство повече от 200 години до 1834 г., а Барбадос най-накрая става независим през 1966 г.

„Когато бях малка, чух за Кралицата“, каза 50-годишната Шарън Белами-Томпсън, продавачка на риба в столицата Бриджтаун, която си спомня, че е била на около осем години и е видяла монарха на посещение. "С напредването на възрастта започнах да се чудя какво всъщност означава тази кралица за мен и за моята нация. Нямаше никакъв смисъл", каза тя. "Но виж - да имаш жена президент на Барбадос, би било страхотно", допълва Белами-Томпсън.

През октомври Барбадос избра Мейсън за първи президент, една година след като премиерът Миа Мотли обяви, че страната "напълно" ще напусне колониалното си минало.

Но някои барбадосци твърдят, че има по-належащи национални проблеми, включително икономически сътресения, причинени от пандемията Covid-19. Тогава за първи път лъснаха мащабите на зависимостта на местното население от туризма, - който по ирония на съдбата е съставен почти изцяло от британци.

Безработицата е близо 16 процента, спрямо девет процента през последните години, въпреки рязко увеличените държавни заеми за финансиране на проекти в публичния сектор и създаване на работни места.

Подкрепени от движенията Black Lives Matter по целия свят, местните активисти миналата година успешно се застъпиха за премахването на статуя на британския адмирал лорд Хорацио Нелсън, която стоеше на площада на националните герои в продължение на два века.

И краят на царуването на кралицата се разглежда от някои като необходима стъпка към финансови репарации за справяне с историческите последици от използването на роби, докарани от Африка, за работа в захарни плантации на острова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 44С голямо закъснение ти потвърждавам Фолклендските острови са Британска колония. Водят се задморска британска територия. Според теб това какво, независима държава от Лондон ли?
41
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не е прокопсал който е скъсал с монархията.
40
0
 
0
 
! Отговори
Радев преди 2 години
До А етоВ пърламента на Република България :)
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не можах да разбера *** какво им е виновен великият адмирал Хорейшо Нелсън, блестящ флотоводец, загинал геройски в битката при Трафалгар, преди това разбил наполеоновия флот при Абукир!
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 40. Е и? Да не би Фолкландските острови да са колония? Аз питах кои са тези колонии (няма такива). А фолкландската авантюра на Тачър, уж в защита на рехавото британско население там, няма отношение към въпроса. Както и Британската общност, която е неформална структура и е съвсем друго нещо
37
0
 
1
 
! Отговори
оу преди 2 години
пират
36
1
 
2
 
! Отговори
АЗ преди 2 години
досега не сьм вийдала англичанин йив а пьк и да му слугувамсигурно има некои с мазни дьнки
35
1
 
3
 
! Отговори
БРЕКЗИТ преди 2 години
пи6е6е п=едал правещ се на американец
34
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Британско робство ли пишеше?
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Трябва да внушим на *** че нашите интереси са жизнено важни за тях" една от английските цели на колониалната власт.Сега е същото ,Лондон няма интерес о.Барбадос да е към монархията.Да се оправят сами ,военно и политически няма да бъдат свободни от Великобритания.
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 31И кои са тези "по-големи ...? само шепа "задгранични територии", които са точици на картата - най-вече миниатюрни островчета сред океаните, чиято подвластност на британската корона е номинална.///Само Фолклендските острови са 12 500кв.км .и са толкова независими ,че когато Аржентина реши през 1983да си ги преватизира в/у гаучосите се стовари цялата мощ на Британската империя.
31
2
 
1
 
! Отговори
сс преди 2 години
Британската империя отделя от Японската империя Бирма / Мианмар/ и стават част от британската империя и най големия производител на ориз. След 1948 стават независими и до сега са военна диктатура/ Толкоз за бившите британски империи. А северен Кипър е турски пак след независимост...тъй че глад мори добитъка
30
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега ги чака глад и мизерия, като всички постколониални държави. Да се оплачат на Бляк Ливс Метър.
29
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз ги знам тоя къде ме заплашват ме не не ме е страх аз съм бита карта последна точка в живота кръвта ми е черна отровна като на мамба по скоро хората трябва да се пазят от мен не аз от тях ме не много са ме заплашвали.
28
1
 
2
 
! Отговори
В. преди 2 години
Не е така. Британската общност е много голям пазар. Те за това избягаха от ЕС. Ама Джонсън е много *** бе.
27
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 14. И кои са тези "по-големи колонии"? Британия отдавна вече няма колонии, само шепа "задгранични територии", които са точици на картата - най-вече миниатюрни островчета сред океаните, чиято подвластност на британската корона е номинална.
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 31 антракса имаш напредвид.
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Впрочем антаксата пандемия вече е настъпила в българия но още е слабо разпространена и не е започнала да взима жертви някои раиони вече са необитаеми така че пазете се и бдете.
24
4
 
3
 
! Отговори
А ето преди 2 години
После къде ще иде Кирчо. Да продължат промяната.
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега разбрахте ли българи кое ги създава педофилите и хомосексуалистите вируса на имунната недостатъчност които предизвиква множество тумори по тялото и ти разгражда мозъка и нямаш представа с реалността някои хора скриха за пандемията от спин в русия и европа световен заговор и ето го резултата следващата пандемия ще е антраксна която се предава по месото и месните продукти после да не кажете че не сте разбрали и не сме ви казали да не ревете.