Почина неврологът проф. Екатерина Титянова

Тя ръководеше неврологична клиника във ВМА и катедра в СУ
52
Почина неврологът проф. Екатерина Титянова
Проф. Титянова. Снимка: ВМА

Почина проф. Екатерина Титянова, д.м.н. - ръководител на Клиника по функционална диагностика на нервната система на ВМА, съобщиха от болницата.

Паметта ѝ бе почетена с едноминутно мълчание на редовния рапорт на началника на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н. с ръководителите на клиники и звена в лечебното заведение.
Екатерина Титянова e професор по неврология, доктор на медицинските науки и ръководител на клиника „Функционална диагностика на нервната система“.

Член е на Факултетния съвет и ръководи катедра „Неврология, психиатрия, физиотерапия и рехабилитация, превантивна медицина и обществено здраве“ при Медицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, основател и титуляр е на дисциплината „Нервни болести” в него. От 2013 г. е академик на Българската академия на науките и изкуствата, а от 2015 г. - академик на Сръбската кралска академия.

Проф. Титянова завършва медицина през 1982 година в Медицинска академия – София. Започва работа като невролог в райнната болница на град Гоце Делчев. През 1983 г. Постъпва като асистент в Катедрата по неврология на Медицинска академия, София. По-късно става ръководител на неврологично отделение при Университетската специализирана болница по неврология и психиатрия „Св. Наум“ ЕАД, София и на Лаборатория по клинична невросонография. През 1987 г. придобива специалност по нервни болести, през 1990 г. – образователна и научна степен „доктор“, а през 2007 г. - научна степен „доктор на науките“. От 2003 г. е доцент във Военномедицинска академия - София, а от 2009 г. - професор по неврология. Тя е външен експерт към Министерството на здравеопазването, Националната агенция за оценка и акредитация при Министерския съвет, Националната здравно-осигурителна каса и Европейската комисия.

Проф. Титянова е специализирала неврология, невросонология и двигателен контрол на походката в престижни университети в Австрия, САЩ, Мексико, Германия и Финландия. Научните й приноси са в областта на мозъчносъдовите заболявания, невросонологията, хемореологията, двигателния контрол на походката автономните нарушения и неврорехабилитацията. Иноватор е в изследването на походката чрез електронен анализ на стъпките и развива нови направления в неврорехабилитацията в България. Призната е за международен експерт по невросонология - въвежда, развива и утвърждава нови направления в ултразвуковата диагностика на нервната система у нас и в чужбина и съдава Българска школа по невроснология с Балканска секция към нея.

Организира в София научни форуми и обучителни курсове на Световната федерация по неврология и на Европейската академия по неврология. Научната й продукция включва монографии, учебници, ръководства и над 250 публикации у нас и в чужбина, които са международно цитирани. Съавтор е на национални и международни учебни ръководства. Тя е главен изследовател, национален координатор и участник в национални и международни проучвания в областта на мозъчния инсулт, множествената склероза, епилепсията и паркинсоновата болест. Била е гост-лектор в Мексико, Финландия, Сърбия, Хърватия и Грузия.

Проф. Екатерина Титянова е носител на наградите “Merrill Spencer Award” на Европейското дружество по невросонология и мозъчна хемодинамика (2009), „Golden Hyppocratic Oath” на Balkan Association for History and Philosophy of Medicine (2015), Националната медицинска награда в категориите „Световно признание в медицинската наука“ (2017) и „Медицина и образование“ за създаване на школа по невросонология (2018). Тя е удостоена с Почетен знак на Министерството на отбраната (2016), медал „Петър Берон“ на Българската академия на науките и изкуствата (2017) и почетна грамота на Българския червен кръст за проявен хуманизъм (2018). Носител е на голямата награда „Питагор“ 2018 г. за цялостен принос на Министерството на образованието и науката. Има награди от национални и международни научни форуми.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: Екатерина Титянова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До От извора
34
0
 
8
 
! Отговори
Лот преди 2 години
Така ли? И от какво по-точно?И как в един ден със съпруга си? Каква е вероятността?
33
17
 
2
 
! Отговори
аман бе преди 2 години
Пак тука дрънканици дали била ваксинирана или не. Спрете да си мислите, че ковида е причина да почнат да умират хората. Да, със сигурност има много, които са починали с ковид, но хора са умирали без видими причини и преди ковида. Познавал съм поне двама човека на възраст 30-40 години, починали внезапно. Единия на улицата, другия след прибиране в къщи. Имахме и жив пример по тв на световното по футбол, как човека замалко да си умре. Има си и съдба.
32
7
 
36
 
! Отговори
От извора преди 2 години
Умира в един ден със съпруга си. Бихте ли потвърдили ако обичате, че наскоро са си сложили бустер. Спасете други млади животи, ако имате останало нещо човешко, г-да журналисти.
31
9
 
17
 
! Отговори
Иво преди 2 години
Сложих минус.Обяснявам защо.Ако можеш и знаеш как да се самоизлекуваш от КОВИД е чудесно.Сподели го и с лекарите,ама и го докажи.Другото е опасно самохвалство,внушава,че болестта е безобидна и че едва ли не всеки ще се оправи.Внушаването на неверни и потенциално опасни за здравето и живота търсения,недоказани,е подсъдно,за сведение.Бъдете здрави,и умни.
30
3
 
28
 
! Отговори
Само АЗ преди 2 години
Съболезнования на близките
29
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Починала е от Ковид ,но е живяла достойно а не като повечето от вас безмислено ----///----- Откъде знаеш как е живяла, да не си и светил?
28
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И съпругът Чавдар Русев е починал! В един ден и двамата. Според близки ковид, но не е много ясно
27
16
 
26
 
! Отговори
Урсула преди 2 години
Грешката и е че се бустерирала,точно това е грешката и.Иначе няма как да почине на тая възраст,то по принцип откакто ковида излезе другите болести изчезнаха.
26
22
 
14
 
! Отговори
Баце преди 2 години
Починала е от Ковид ,но е живяла достойно а не като повечето от вас безмислено
25
11
 
37
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
мъртъв, ама със Зелен Паспорт - необходим е вече и за оня свят!
24
13
 
53
 
! Отговори
до 27 преди 2 години
о, значи с други думи, Тромбоциране от КОВИДВаксина!
23
12
 
15
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
не познавам дамата..Но,жалко за ПРИБЪРЗАНАТА й кончина !..Обаче като погледнах началната страница,нещо хем ме натъжи,хем ме развесели..Защото точно под снимката на Одухотворената,лъчезарна и явно интелигентна покойница,се мъдреше ухилената физиомутрия на Кромпирка-столичната "кметица".."Две нива,едното е излишно"...
22
4
 
42
 
! Отговори
aaa преди 2 години
Хм, и от какво е починала?В днешно време трябва да се дава здравен статус, нали така стана модерно.За всеки умрял - ковид статус, хронични заболявания, ваксинационнен паспорт, възраст.
21
10
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Здравеопазване, полиция, военни...те не влизат ли към националната ни сигурност. Ако тези хора започнат да умират от бустерите това няма ли да застраши националната ни сигурност, хората които ги принуждават да слагат допълнително тези вещества не трябва ли да бъдат съдени за застрашаване на националната ни сигурност. Аз би се замислил по темата преди да принуждавам коийто и да било да си постави усилена доза от тези препарати
20
16
 
76
 
! Отговори
123 преди 2 години
Не е нормално жена на 63 години, при това лекар, да почине внезапно. Хората са прави да се съмняват във ваксините.
19
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 14 "Американската конгресменка Марджъри Тейлър Грийн ви каза какво става след бустера" Охххх, същата, от партията на Тръмп, който призна, че си е сложил и бустерна доза ли?
18
7
 
31
 
! Отговори
Бог да я прости! преди 2 години
Да не питаме от какво внезапно е починала тази дама... CNN имаха репортаж по темата, все още може да се гледа, но наш Кирчо се скъса да се докарва на ЕС без да го е грижа какво е мнението на експерти в тази област. Мисля, че някъде в българската преса имаше и преведен този репортаж, може да го намерите. Заглавието в CNN e: 5 reasons why FDA advisers did not recommend Covid-19 booster shots for everyone
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 16...Да,така е! Извинявам се!
16
2
 
10
 
! Отговори
до 16 преди 2 години
айде ни каже къде го пише в горната статия! пише го в коментарите, копирано от друга публикация!!