Децата търсят убежище във виртуалния свят заради реални тревоги

Проблем е, когато се наруши обичайния ритъм на живот
7 яну 2022 21:00, Ния Христова
15
Децата търсят убежище във виртуалния свят заради реални тревоги
Снимка: Pixabay
"Много е важно не колко време детето ползва Интернет, а за какво". Това каза в интервю за БНР Георги Апостолов, координатор на Националния център за безопасен Интернет. 
 
"Често децата използват Интернет като убежище от техни реални тревоги и проблеми в ежедневието", подчерта Апостолов.
 
Според него проблем се появява, когато това нарушава обичайния ритъм на живот. 
 
"Ние трябва да търсим корена – причината това дете да търси убежище и укритие във виртуалния свят. Всичко, което касае детето и родителството, опира до думичката „разговор“. (…) Това е начинът да се установи линия на доверие между родител и дете, така че то да се отвори и да сподели какви други проблеми има, какво го тласка към това нещо."
 
"В чужбина това е нова ниша за бизнес на комерсиално ориентирани психиатри и психотерапевти, които правят мечешка услуга и на родителите, и на детето", допълни Апостолов.
Още по темата
 
Той коментира темата за компютърните игри и формата на игрово разстройство.
 
"Става въпрос за игрово разстройство и то не е в частта зависимости, защото няма зависимост. И всички паникьорски, сензационни заглавия - един час в Интернет е все едно един грам хероин и подобни неща, нямат нищо общо с действителността", коментира Георги Апостолов.
 
Апостолов подчерта, че има разлика между пристрастяването и зависимостите от поведенческите разстройства.
 
За да се определи като такова, игровото разстройство трябва да продължава минимум 12 месеца и да нарушава обичайния ритъм на живот. Това се изразява в недостиг на сън, неглижиране на учебните занятия, прекъсване на контактите със съученици, резки промени в настроенията и нервни кризи.
 
"Това са редки случаи – говорим за около 2% от потребителите на Интернет", поясни Георги Апостолов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виртуалните тревоги водят до реални боеве. Но скоро Марк Зукерберг ще даде на всеки да се бие в Метасвета и да не влиза в реалния свят, който е опасен. Психолозите ще предупреждават за опасния реален свят, където няма правила. Само най-смелите и безразсъдните пионери ще влизат в опасния реален свят, където може да те набият.
8
0
 
1
 
! Отговори
Пацо преди 2 години
Какво означава това клише" Родителите не им обръщат внимание" Когато родителите са глупави или обикновено изморена работническа ***. Дори и да обръщат внимание по 10 часа на ден , ефект няма да има.Тъпия човек обръща тъпо внимание и получава *** резултати.Децата от рано трябва да надскачат родителите си.
7
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Търсят убежище, но в един момент започват да усещат самота. В един момент виждат колко не е истинско.
6
2
 
3
 
! Отговори
До 2 преди 2 години
А младите мъже сме зарибени с порнография.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Марк Зукърбърг е приготвил една цяла Метавселена за всички вас............. Ще се казва: "Липсата на време и внимание към детето от страна на двама родители го кара да търси убежище в реалното пространство, да влиза в реалния свят, където е много опасно.".......... Психолозите ще предупреждават за опасна зависимост към реалността от някои хора.
4
1
 
4
 
! Отговори
Извод преди 2 години
Това е така, защото всеки един от приятелите на едно дете също е там. Facebook, Discord, TikTok, Instagram, видео игри (най-добрият вид разсейване по мое лично мнение), безброй избори има. Аз лично като гледах едни 05-06 набори по Витошка направо се отвратих да обикалям центъра. Пеят чалга песни, псуват насред другите. Дано е било частен случай, че иначе на найси отиваме скоро.
3
0
 
0
 
! Отговори
как преди 2 години
се зарибих по пенсионерки да им хар4им пенсията
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преодоляхме една огромна зависимост - зависимостта към вестниците, списанията, обявите във вестниците. Как я преодоляхме? Положихме много усилия и въздържание и сега тържествуваме, а вестникарите фалираха и затвориха Лафките си. Психологът или специалистът трябва да обясни това Чудо на излекуването на зависимостта от вестниците...Както каза Цар Дедо Крадливий: Гледайте положителното.......Светът преодоля тази тежка зависимост и пропагандата от журналистите, които казваха кой какъв е.
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То възрастните търсят. Гледай в какъв клозет живеем.