Етнолог: Баницата е обединяващо ястие за Балканите

Баницата е практично ястие, смята Десислава Димитрова
Обновена: 24 яну 2022 09:08 | 24 яну 2022 09:08, Ния Христова
19
Класацията на световния кулинарен атлас постави българската баница сред най-вкусните специалитети в света. Тя победи турската баклава и гръцката бугаца. 
 
"Баницата е обединяващо ястие за Балканите. Пролетно време има така наречените баници или зелници, в които се слагат коприва, спанак. Баницата е едно спасение от глада, защото между корите можеш да сложиш всичко", посочи етнологът Десислава Димитрова ефира на Bulgaria ON AIR.  
 
"Баницата е едно колкото празнично, толкова и ежедневно ястие. Тя е практично ястие, защото наведнъж правиш нещо голямо за ядене. Не може да се даде информация откога датира", каза още Десислава Димитрова. 
 
Тя сподели, че не е чувала в друг край на Балканите да се слагат късмети в баницата и според нея няма такова понятие като традиционна баница, защото тя може да се прави от абсолютно всичко. 
 
Гледайте целия разговор във видеото. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
анти преди 2 години
на тази "таковоложка" обединяващото е единствено глуп.ост.та, която я свъзрзва с подобни двуноги навсякъде по земята.
11
2
 
1
 
! Отговори
до 12 преди 2 години
Не е и с масло, истинската бг баница се прави с мас!
10
7
 
2
 
! Отговори
до 6 преди 2 години
Баница с олио?! Олио на баница слагат само хора, които нямат възможност за масло. Печиво с олио?! Отврат.
9
1
 
6
 
! Отговори
Зиг преди 2 години
До Анонимен 7:"В Гърция и Турция баниците са по-хубави, там не пестят сиренето и маслото!" - надали са имали предвид купешките банички. Направи си баницата вкъщи, пък си сложи колкото искаш сирене и масло, да видим къде ще ти е най-вкусно. :)
8
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Друго нещо си е бюрекът, т.е. софийската баница. Особено като е с литър палмово олио.
7
3
 
5
 
! Отговори
Н1 преди 2 години
Някои страни претендират освен за баницата, шкембе чорбата и др. храни, че са техни. Може, не обичам да споря. Само ще кажа, че в кулинарните предавания досега не съм видял нито един турски готвач да прави баница или сърми. Примож, той е словенец, прави хубави супи, но накрая винаги ги пасира. Не, мерси. Аз съм бил на маса с поляци, чехи, германци, не могат нито да ядат, нито да пият. Сипахме им таратор за мезе на ракията, отидох за шишето, те в това време го ометоха. Гола вода са.
6
6
 
2
 
! Отговори
Елеонора Грозданова преди 2 години
Най-важното за баницата е да се уцели съотношението между сиренето и яйцата - смесете добре и мажете на всяка ***. Олиото е основна част от печивото, а във фурната е най-добре да бъде добре затоплена пaчa предварително. При поднасяне да се сложи кимион и щипка кориандър. Така поне я поднасяха в Дубровник 89-та, когато бях последно. Прекрасен град - перлата на Адриатика.
5
1
 
1
 
! Отговори
Мишо Шнадото преди 2 години
туряш кирилица и латиница и си си ти
4
1
 
0
 
! Отговори
малей преди 2 години
До оффНе3 е реално! Пак ме цензурираха...Я да видим п(а9ч99а....
3
1
 
2
 
! Отговори
питам преди 2 години
А не е ли ***-чорбата?...Или шкембе-чорбата?
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
УжасТ!
1
1
 
8
 
! Отговори
Христо преди 2 години
В момента, на пазара на труда, има огромна липса на етнолози. Търсят и дават десетки хиляди, ама няма. Учете етнология.