Може ли антиинфлационните мерки да станат проинфлационни?

Икономисти: Не може на всеки "на калпак" да се дават пари
12 май 2022 23:15, Анисия Иванова
10

Премиерът Кирил Петков договори по-ниски цени за втечнен газ от САЩ. Междувременно правителството обсъжда нов пакет от антикризисни мерки за бизнеса и крайните потребители.

"Хубава стъпка е, че търсим внос от Щатите и диверсификация. Предстоят летни месеци, но сезонът е много близко и идва ноември-декември, бизнесът и потребителите трябва да знаят какво ще се случва с тяхното газово потребление", коментира икономистът Преслав Райков пред "България сутрин".

Според него България има нужда от повече рамкови споразумения и от повече терминали за доставка на втечнен газ, за да изгради мрежа, напълно диверсифицирана от Русия.

Още по темата

"Антиинфлационните мерки трябва да са насочени към секторите, които могат бързо да гарантират икономически растеж, заетост и повишаване на заплащането. В случая обаче сме в период, в който е много трудно това да се случи бързо. Субсидиране на крайните потребители и подкрепа за уязвими групи е единственото решение, което държавата може да вземе. Но наистина бизнесът трябва да може да планира, да знае следващия месец на каква цена купува енергоносителите си. Енергийната независимост и диверсификация не трябва да се гледат просто прекачване от Русия и закачване към някой друг, а да бъде истинска диверсификация и да се осигури предвидимост за бизнеса", обясни Райков.

"Антиинфлационните мерки са и антикризисни, но е много важно да има баланс на мерките между потребителите и икономиката, защото има опасност антиинфлационните мерки да станат проинфлационни, когато просто се раздават средства, за да се увеличава потреблението на хората", изтъкна бившият социален министър Христина Христова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ е важно подкрепата за хората да е целенасочена.

"Целенасочване на обществените средства, които ще се дадат за подкрепа на хората. Целенасочване към тези, които са с ниски доходи и наистина имат нужда - и за програмата за отопление, и за подкрепа за горива, и за подкрепа за ваучери за храна. Трябва да има ясно целенасочване, не може на всеки "на калпак", категорична бе Христова.

Добра целенасочена антиинфлационна мярка би била вдигането на лимита за регистрация по ДДС, стана ясно от думите на Райков.

"Ще подкрепи малкия бизнес, таргетирането на групите, които имат нужда, и гарантирането на икономическия растеж където има нужда. Сега трябва да подкрепим индустриите, които гарантират стойност, които след 6 месеца да гарантират растеж", посочи икономистът.


10
Още от Страната
Бездомници превръщат изоставена сграда в незаконно сметище
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
АНТИИНФЛАЦИОННИТЕ МЕРКИ, АКО ИЗОБЩО ГИ ИМА ПО НЕОБХОДИМОСТ ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНАТ В ПРОИНФЛАЦИОННИ!!!
9
1
 
2
 
! Отговори
СЕТ преди 2 седмици
Може,но не и с министър на финансите Асенчо.
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нещо не разбрах. Я пак.
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Оставете ни нас, вижте там за украинците да има...
6
1
 
16
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
За какви антиинфлационни мерки пишете, като ес върти печатницата неспирно и продължава да раздава пари на наши фирми и режими?!
5
1
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
Каква е цената която Киро Лъжецът е договорил?
4
0
 
12
 
! Отговори
Хаха преди 2 седмици
Досега сме свидетели само и единствено на ултра проинфлационни мерки, нещо не рабрахме кои са "антиифлационните", дeeba и 6okлyцитe ви нагли.
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ае, Киро 2 или 20000 кораба е договорил? Така се пише за това, ще кажеш, че е нещо като Моисей на българите
2
0
 
14
 
! Отговори
Не може, разбира се! преди 2 седмици
Най-напред да задоволят нуждите на маалите, като нагодят помощите за всекиго да са такива, че да си докарва месечно сума, равна на средната за страната заплата. За многодетните майки - по две такива заплати! После да дадат на шуробаджанашките дружини в БАН депутатски заплати - не само на академиците, а на все живо, което е успяло да се настани там. И накрая, ако остане нещо, да сложат по още 2-3 хилядарки върху заплатата на всеки депутат. Така де, справедливост трябва да има!
1
0
 
19
 
! Отговори
?? преди 2 седмици
Още ли не сте разбрали , че Бг се управлява от *** оти ?!