Образованието е с най-висок ръст на работните заплати

Въпреки увеличението, ресторантьорите и хотелиерите са с най-ниски заплати
13 май 2022 23:15, Йоана Цонева
26

Според данни на Националния статистически институт средната работна заплата у нас през март е била 1 668 лева.

В сравнение с декември миналата година се отчита спад с около 10 лева, но спрямо февруари има леко повишение.

По сектори - най-високо е средното месечно възнаграждение при работещите в IT сферата и далекосъобщенията. Заплатите там средно са малко над 4 000 лева, следват финансовите, застрахователните и научните дейности, пише Bulgaria ON AIR.

Най-ниска остава средната заплата в хотелите, ресторантите и селското стопанство, въпреки че точно в тези сектори се отчита увеличение.

За тримесечието най-сериозен е ръстът в заплатите в сектор "Образование". След това са "Селско стопанство" и "Държавно управление".

В хотелите и ресторантите се отчита най-сериозно увеличение в месечното възнаграждение на годишна база, като след тях е секторът на културата, спорта и развлеченията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
6
 
4
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Колкото по образован и квалифициран е човек Толкова по независим е, и по добре живее .Така е било и така ще бъде . Неквалифицираните необразовани у нас са предимно от мъжки род Именно тези са масата избиратели на популисти и спасители. Представата им за подобни типове е че като дойдат на власт.Някакси ще се подобри социалното им положение .Без да се замислят че този който ги лъже и им иска гласа.НЯМА КАК ДА ИМ ДАДЕ ДИПЛОМИ ЗА добро образование .Което означава че нищо за тях няма да се подобри.
23
0
 
10
 
! Отговори
до 19 преди 1 година
Тази фабрика е само във вашите глави.С фуния акъл не се налива. Ако търсите виновни-търсете ги при политиците, които със сбърканите си политики създадоха мутрите навремето!От 90-те години мотивацията за учене е безвъзвратно загубена. Хората виждаха, че техните съученици, които не са можели да пишат-започват да управляват по над 300 работника,да карат най- скъпите коли в България, за имат по над 10 имота в България и по два или три в чужбина.Така бавно и необратимо се загуби мотивацията за учене.
22
0
 
7
 
! Отговори
до 20 преди 1 година
Бабо Маро, крушата не пада по-далече от дървото си. Какво да чакаме от децата на чалгопиmеците??? Генетично са повредени. Училището е безсилно да се справи когато баща му казва: "Аабее, кво ще ти казва оная даскалка?? Да се гледа скъсаните ***! Врътни и един зад врата като вземе да лае!" Какво да очакваме от хора, които се подиграват на учителите си?
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой за к`вото учил.
20
1
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
наи високи заплати и наи неграмотни и невъзпитани младежи нали гледате как седържат и говорят младежите по медиите във връзка с абит балове
19
6
 
10
 
! Отговори
Възмутен преди 1 година
Таз фабрика за неграмотници Образование ли я наричате?Я вижте в мънгализираната ни страна извън градовете какъв ужас е!Милиони неграмотни индийци в младежка възраст незнаещи да говорят на български камо ли да четат и пишат!Даскалите са само едни заплатаджии! Тази държава е тотално загубена!
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
колко бакшиш взема сервитьор???а колко камериер???тези пари не се от4итат!!
17
6
 
7
 
! Отговори
Ти преди 1 година
Спрете да злобеете, че учителите взимат чисто 1150 лева, не забравяйте, че те нямат никакви права. Без уважение към тях и права, не може да се очакват извънземни резултати. Общество ни е в пълен упадък.
16
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И с най-ниско качество!
15
7
 
12
 
! Отговори
До 11 преди 1 година
Ами *** стани и ти "даскал", какво само тъпееш и ръсиш простотии. И ти сигурно си с 8 клас, трите си имена не можеш да напишеш без грешка, или си поредния лакум "меринджей" забравяш да дава заплати, ама като пиеш 2 вкиснати ракии започваш да ръсиш мозък кой колко да взема. Впрочем квакай си там в блатото и дерзай, тази държава има нужда от такива, лесно се лъжат и управляват.
14
3
 
13
 
! Отговори
Глупости преди 1 година
Работя в една от уж стабилните ИТ компании в България - дори не ни покриха вдигането на осигурителния праг. Увеличението на заплатите се говори, че ще е 2-3% при десет пъти по-голяма инфлация. За учителите също знам, че някои не са получили нови договори с индексирани заплати тсзи година.
13
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заплатите трябва да се вдигнат ударно. С тия 50-60 лева на година нищо не правим. Правителството трябва да отпусне енергийни ваучери на всички с доход под 5000 лева на месец. Трябва да бъде премахнат ДОД. Като за начало. Ние не сме втора ръка хора!
12
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като лекарите балон но само голяма корупция и в образованието а всичко е онлайн и учителите са излишни. Харчат се излишни пари вместо да се насочат към пенсионерите и безработните.
11
20
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Даскалите, обаче въпреки, че единствени взеха увеличения на заплатите тази година реват за още. Онзи ден слушах някаква, която пътуваше в автобуса и говореше с нейна приятелка. Оплю всичко живо. Не й се било работело, а имала частни уроци непрекъснато. Писнало й било. Ами с 2000 лева заплата и оше толкоз от частни уроци, защо да не й писне на жената. Но...все са бедни и онеправдани горките. Имам съученик, посредствен като ученик. Избита да завърши география и сега е даскал.
10
4
 
30
 
! Отговори
Лллл преди 1 година
Час и уроци са необходими за влизане в хубава гимназия след 7 клас . А за университет не е нужно . Там приемат всички и даже те молят
9
3
 
27
 
! Отговори
Лллл преди 1 година
Кой гледа знанията ? Всеки се вторачил в парите . Вярно сиренето е с париииии
8
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българина отдавна е оставил възпитанието на децата си на даскалото, а то - на улицата. Затова израстват полуобразовани ***, в най-добрия случай - бяла тор за западния свят.
7
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Инспекцията по труда няма ли да започне да работи и да накара частника да спазва Кодекса на труда. В Била като работят до 23 ч., тези хора с какво да се приберат, като ползват 3 превоза, за това че седят повече от 8 ч., за не получаване на фиш, за извършване на дейност която е различна от твоята /чистач/ и пускане в отпуск без ти да си искал. Къде е държавата, всички частници показват законите.
6
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нито образованието, нито здравеопазването, нито IT сектора ни са добри, не ми е ясно как едно нещо което е безрезултатно му даваш пари. Колко хора загубихме с ковид, без частни уроци децата са 0, от НАП източиха всички данни.
5
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България няма скоро да има грам хора за работа . С тея африкански заплати излезнахме като нация