Драстично поскъпване на дрехи и обувки, шивашките фирми са на ръба

Оскъпява се сериозно цената на материалите
17 май 2022 14:58, Анисия Иванова
25

Драстично поскъпване на дрехите и обувките у нас. Повишението на консумативите и суровините за текстилната индустрия и затруднените доставки значително увеличават и разходите за производство.

"Кризата се отразява на почти всички браншове, но при нас проблемът идва от това, че планирането на поръчките става с минимум 6 месеца и това влияе сериозно върху цените. По-голямата част от платовете се внасят от Китай, Индия, Пакистан, Турция. Имаме нарушени пратки и забавяния", каза председателят на Българската асоциация за текстил, облекло и кожи Йордан Беловодски в ефира на "България сутрин".

По думите му забавянията са с по седмици, а дори и повече.

"Сериозен проблем е увеличението на цената. Оскъпява се сериозно цената на материалите и това се отразява и на себестойността на производството", посочи събеседникът.

А запитан дали абитуриентите ще трябва да плащат по-скъпо за дрехите си, Беловодски посочи, че има увеличение на цената, въпреки че фирмите в момента се опитват да го компенсират по някакъв начин.

"Имаме увеличение около 10-15%, зависи все пак и от качеството на самия материал. Дрехите от естествени и по-качествени материали са с по-голямо повишение", добави той пред Bulgaria ON AIR.

Беловодски коментира, че сериозното поскъпване на енергоносителите и горивата също влияе върху стойността на произведената стока.

"Някои от фирмите и фабриките оцеляват буквално от мярката 60/40. Действително положението е тежко. Миналата година има затворени шивашки предприятия. Около 10% са прекъснали работа, въпреки че има региони, при които този процент е по-голям", уточни той.

Беловодски добави, че в бранша най-сериозен е проблемът с прогнозируемостта, защото трябва да се дадат цени месеци по-рано, а в същото време не се знаят какви ще бъдат тези на тока и горивата.


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Искате промяна имате промяна
18
1
 
1
 
! Отговори
Не е лесно преди 1 месец
Тази година ще карат тузарските коли от миналата година
17
4
 
6
 
! Отговори
Мечката заигра преди 1 месец
и глдни боси и голи ще ни държи дорде не ни дойде акъла в кухите кратуни. Ще се влачим като влечуги и ще молим за капчица нефт, за коматче хляб и за парче плат.
16
0
 
5
 
! Отговори
кози крак преди 1 месец
Нем страшно, Лято е! Младите моми шъ ходят Голи и Боси, и шъ радват окото! А, Зимъска шъ ги топлим под юргана! -)))
15
0
 
13
 
! Отговори
ай стига лъгахте уа преди 1 месец
Е що така, конците и лепилото ли поскъпнаха много?!
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Глупости, на ръба са всички от държавната хранилка. Крадливи колективи . Превозвачи, енергетици, медици, химици . Тридесет години не могат да се сетят , че с корупция богат не се става.. В квартала шивачката е отрупана от работа. Денонощно да работи няма да смогне.
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще търгуваме с Турция
12
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 12 "Важното е, че се затваряхме и бустерирахме 2г и спасихме пенсионерите........ Какво ти е тука някаква занулявка и цени на материали," Аааа, ама то бустерирането на пенсионерите ли вдигна цените на материалите в Китай и Пакистан? Ти да видиш.
11
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те шият само български и западни етикетчета на дрехите от Китай и Индия. Измамници.
10
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Отворил дребен бизнес, за да експлоатира евтина работна ръка, и иска държавата да го издържа. Фалитът на излишния бизнес е пазарна икономика. Истинският бизнес ще печели и ще се развива. Но нашите бизнесмени Андрешковци искат да получават парите не чрез пазара, а директно от държавата, защото са некадърни.
9
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Важното е, че се затваряхме и бустерирахме 2г и спасихме пенсионерите........ Какво ти е тука някаква занулявка и цени на материали, нужна е жертва , за да подкрепим борбата с ковpид и Усpайна
8
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
УБИЙЦИ НА ИКОНОМИКАТА С ИНФЛАЦИЯ Е ТАЗИ ПЪЛНА ПРОМЯНА . ТАЗИ ПРОМЯНА Е ДОШЛА ЗА ДА ФАЛИРА ДЪРЖАВАТА И ДА СЕ ПРОДАДЕ НА ПАРЧЕ
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичко поскъпва , ще си носим старите парцалки , аз купувам от интернет , има на всякакви цени . Или спираме с новите дрехи , макар че жените обичаме да пазаруваме много .
6
2
 
30
 
! Отговори
От Дупница преди 1 месец
Същата тази фирма за бельо,внася стоки от Китай,преопакова ги с техните марки и им слагат тройно по-високата цена.Но имат вила в Гърция и се оплакват,че трябва да плащат високи глоби,ако не си подържат двора.
5
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички ревът и карат поршета, мазератита, С класи, 7-ми серии и т.н. а работниците масово на минимални заплати
4
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма страшно, в Турция дрехите са евтини. Ще продължи пазара там, както и на други стоки, докато нашите чорбаджии не си намалят печалбите. Не са на загуба. Просто са свикнали на свръх печалба. Щом в Турция почти всичко е по-евтино, значи и тук може
3
1
 
35
 
! Отговори
Елате в преди 1 месец
Шивашките цехове в Дупница,да видите за каква робска експлоатация става въпрос .Преди няколко години станах неволна свидетелка,как собственичката на фирма за спално бельо,нарича работничките "тъпaнари,грознички,за нищо не ставате".
2
3
 
12
 
! Отговори
Влади преди 1 месец
Да, ама ГЕРБ е изчегъртан и управляват все млади кадърни, честни и почтени управници. Хеле Кирето, хеле Ленчето, Кокорчо, Калинка , деди Еконтий и красавицата Нестимира . Ами сега е рай! Кой не го харесва?!
1
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
закривай