Производители: Родните картофи ще поскъпнат двойно тази година

ЕС забрани субсидирането заради свръхпроизводство
Обновена: 19 май 2022 12:21 | 19 май 2022 10:33, Елка Василева
44
Производители: Родните картофи ще поскъпнат двойно тази година
Снимка: архив, БГНЕС

С почти 100% са се повишили разходите за декар земеделска продукция в сектор "Плодове и зеленчуци", това са наблюдения на производители от Гоце Делчев.

Иван Сабахлъков отглежда картофи в благоевградското село Хаджидимово. Той е един от малкото останали големи земеделски производители в региона. Повечето, които масово отглеждаха тютюн през предходни години, се отказаха, като съобщиха, че гледането на зеленчуци не е рентабилно за тях, предаде БНТ.

"В момента торове, препарати и горива са страшно скъпи, а помощ няма отникъде и трябва да отбележим че и картофопроизводството е заложено да бъде унищожено, което е пагубно. По време на война да унищожиш отрасъл, който допринася да изхранването на населението, е убийствено", коментира Сабахлъков.

Производителят препоръча всеки, който може, да си засее собствени картофи, чушки, домати и други зеленчуци, за да се смекчи инфлацията. Според производителя мерките на правителството няма да помогнат, а ще утежнят положението.

"Увеличението на българските картофи ще е 100% спрямо миналата година. Българинът трябва да се подготви за това нещо, защото ние, които работим за това, няма как да изкараме евтина продукция. Самите ние купуваме и произвеждаме страшно скъпо", обясни Иван Сабахлъков.

До миналата година субсидията за производството на картофи е 100 лв. на декар, с които не се покриват никакви разходи, обясни още той. А от тази година пък Европейският съюз забранява субсидирането, защото има свръхпроизводство на картофи. Това е и причината у нас да има толкова много вносна продукция.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
До 34 преди 1 година
Ми не точно. Просто нашето земеделия е още в 80те на миналия век. Нищо не е мръднало аз поне живея на село и знам за какво става дума от хората които се занимават с това. Не е до химия.
34
2
 
0
 
! Отговори
До бай дрън преди 1 година
А случайно да ти е светнала лампата, че високият добив е в резултат на системно използване на химия? Изкуствени торове, пестициди, хербициди, фунгициди... После се чудете защо чуждото е евтино. То за това на запад предлагат различно качество според цената. А това, което пращат тук и прасетата им не го ядат
33
2
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Навремето гледах картофи, интересувах се от всякаква литература за земеделие, но какво ми направи впечатление тогава. В България средния добив от декар бе 1000-1500 кг, рядко повече. В Холандия средния добив бе 3-5 тона!!! Как няма да е скъпо производството, като в България никой не си дава труда да научи нещо, да произвежда качествено. Не само картофи, цялото ни земеделие бе такова-нископроизводително.. Затова и умря.
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами като ви спират субсидиите, искайте ковид-помощи, бе! Ковид-а не ви ли попречи? А войната на Путин, не ви ли спира? А изригване на някой вулкан?
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При свръхпроизводство, цената падала драстично, според пазарната иконмика. Ама щото нямало да има субсидии, цената на нашите картофки ще се увеличи двойно. Айде, разчиствайте терени за батерии. Ще внасяме картофи от Етиопия, или от някъде, където не са чували за ЕС.
30
1
 
1
 
! Отговори
смях Уили , смях преди 1 година
а хляба щял да стане 1.60 :)
29
0
 
9
 
! Отговори
123 преди 1 година
Е като има свръхпроизводство и предлагане, за чий ще поскъпнат двойно??? Щото всеки втори у БГ е "бизнесмен" и е свикнал на 1000 % печалба и да стане милионер за 1 година!!! Много маймуни на клона, не можем да ви направим милионери всичките с едни картофи!
28
3
 
8
 
! Отговори
Митьо предприемач преди 1 година
И да се занрани вноса на ефтини полски и френски картофи, че ни подбиват цената. Само родните производителе да останем на пазара и да продаваме на 3 лв. Така ще си купим ге класи и ше има за нови любовници
27
0
 
6
 
! Отговори
Emo преди 1 година
3.99 лв. за килограм пресни картофи. СВА магазин в София. Специално питах касиерката - мислех, че кг е 2 лв, а 4 е цялата торба от 2 кг. Ама не. 4 лв. на кг. Злато ли е инжектирано вътре, попитаъх. Касиерката вдигна рамене "Много ми дреме".
26
2
 
9
 
! Отговори
Сопата ще играе преди 1 година
Това човек ще си помисли от тия статии, че преди да бъде създадено електричеството, земеделие не е съществувало на тая земя. Та баш за тоя корен картофа, особено в нашите геогарфски ширини и да го оставиш без нищо той пак ще си порасне. Какви тоци ги гонят тия?
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Холандците използват високотехнологични оранжерии, които се осветяват денонощно със специални светодиодни панели, които имитират слънчева светлина. Това позволява да се вадят до четири (4) реколти годишно. Брането, сеенето и всички манипулации се извършват автоматично от роботи. Фермите им за животни също се обслужват от роботи. А ние ревем за субсидии, никакви субсидии за тези изостанали феодални крепостници!
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много уважавам труда на производителите, но на мен и сега са ми скъпи. Няма да ги купувам.
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Невероятна логика - има свръхпроизводство и затова картофите ще поскъпнат двойно. Май ЕС ни води към криза, ама е по-лесно да обвиняваме руснаците, ммм?
22
0
 
5
 
! Отговори
123 преди 1 година
За цяка година точно два пъти случиха на хубави и вкусни картофи. А купувах редовно. В последно време се отказах да купувам. И дори не се сещам за този продукт. Скъп ми е.
21
6
 
11
 
! Отговори
Иванко преди 1 година
Най-накрая земеделците ще можем да продаваме продукцията си на справедливи цени, а не само да се счупваме от работа почти денонощно. От 22 години съм производител. На всичко се вдигна цената, само нашата продукция всички очакват да е евтина. Таксите на щерките в школата по езици са 1600лв на месец. Като сложа сметките и поддръжката на къщата, данъците, застраховките за колите и още и още имам месечен разход от около 5000лв само за да оцеляваме.
20
6
 
2
 
! Отговори
... преди 1 година
До Анонимен Трудът не е двоен, но цените на торове, препарати, горива (се пак тази земя трябва да се обработва), изплащане на рента, защото много са сключили договори в натура- зърно кг/дка и това оскъпява. Като премахнеш и субсидиите. А ако искаш, ходи сей картофи да видиш лесно ли е.
19
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще си храните праceтата с тях тогава ! Алчни спекуланти !
18
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Торове?! Ток?! С един колорадски бръмбар имате да се борите с тия картофи, дори и 100 лева на декар са много!
17
3
 
22
 
! Отговори
1-н преди 1 година
Двойно? Ми ще ядем измити картофи докарани от някъде си, щото родните са по-скъпи и омешани с кал. После тоя ще реве че не му ги купували. Да не ги отглежда с електроенергия?
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо,да не би да използвате двоен труд за саденето на картофи?