Увеличавайки минималната заплата, скачат и парите на депутатите

Каримански: Това ще завихри инфлацията
8 дек 2022 22:50, Анисия Иванова
42
Увеличавайки минималната заплата, скачат и парите на депутатите
Снимка: Bulgaria ON AIR

В политическия хаос, как ще се разпределят парите на държавата?

"Популизмът се е развихрил до максимална степен, не за друго, а за това, че като се гласува промяна в Кодекса на труда за минималната работна заплата.  Никъде не се казва по какъв начин ще се отрази това в Закона за държавното обществено осигуряване и в бюджета. Там ще се отразят финансовите разчети. Ние нямаме вкаран такъв закон, в който да се отразят финансовите разчети", каза съветникът на служебния финансов министър Любомир Каримански в студиото на "Денят ON AIR".

Гостът обясни, че гласувайки минималната работна заплата да бъде 50% от брутната средна работна заплата, се получава процикличен ефект.

Още по темата

"В брутната средна работна заплата участва минималната работна заплата. Когато гласуват, че 50% от брутната заплата трябва да бъде минималната, минималната се вдига. Тя от своя страна вдига средната и се завихря този цикъл. Кой има най-голяма полза от това нещо - дали обикновените хора имат полза от 850 лв. или депутатите имат по-голяма полза, тъй като техните заплати и възнаграждения се базират на брутната средна работна заплата. Когато увеличим минималната работна заплата, увеличаваме възнагражденията и на депутатите", подчерта Каримански пред Bulgaria ON AIR.

Според него възможността за нова минимална работна заплата трябва да се случи след 1 юли.

"Прозират целите на депутатите. На БСП целите са да притиснат президента - да каже на служебното правителство, че трябва да се вкара бюджет. С минималната работна заплата са свързани много други заплати", каза той.

БСП предлага максимален осигурителен доход от 2023 г. от 4200 лв. Само за една година максималният осигурителен доход ще нарасне с 1200 лева. Това ще се отрази на бизнеса, посочи Каримански.

"Бизнесът няма ли да колабира? Затова БСП не трябва да казва, че други трябва да бъдат отговорни", допълни той и обобщи, че минималната работна заплата при завихрянето със средната работна заплата ще насърчи инфлацията в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
16
 
! Отговори
та така преди 1 година
да , но другарката импексова това не го каза на народа , просто удобно го пропусна :)
12
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По логиката на Каримански, трябва да намалим всички заплати, за да се намали средната заплата, а от там и заплатите на депутатите. Гений си е човека....
11
9
 
13
 
! Отговори
Hahha преди 1 година
Каримански е изключително дребна и злобна душица!
10
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Странно е, че Карамански не разбира, че изключително ниския таван на осигуровките прецаква работещите с по-високи заплати и пълни джобовете на дебеловратите. Принципно разумния таван на осигуровките е колкото 10 минимални заплати, както беше в началото, когато го въведоха. При 710 лева МРЗ, сега тавана трябваше да е 7100 лева, а при 850 лева МРЗ, трябва да е 8500 лева.
9
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен 1 преди 1 година
"Незнаех, че заплатата на депутатите е минимална" - Не, максимална е, от n-брой минимални. Те затова се съгласиха да я увеличат.
8
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като чета какво ги говори Карамански, се радвам, че не стана шеф на БНБ.
7
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каримански,популист си ти,вдигането на МРЗ заплата с 20% ще вдигне средната с не повече от 8% което ще рече средната заплата да стане не повече от 1850 умножено по три колкото е депутатската заплата това прави 5540 лева основна заплата на месец или увеличение с 395 лева на месец,които с всичките осигуровки стават 470 лева на месец,умножено по 240 човека след това по 12 месеца,прави"огромният" разход от 1.5 милиона за депутатски заплати за година!Време е да си скъсаш дипломата Каримански
6
2
 
5
 
! Отговори
Асан КарагъзЪ преди 1 година
До КомунделникЧакай да връчат мандата на ***.
5
2
 
10
 
! Отговори
Комунделник преди 1 година
Дайте да дадем! Искаме цени с много нули, режим на тока и купони за хляб!
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТОВА Е БЪЛГАРСКА И ПРЕЗИДЕНТСКА ПРОСТОТИЯ!!!ЕДНИ ЩЕ ВЗИМАТ ПАРИТЕ,А ДРУГИТЕ ЩЕ ЛАПАТ МУХИТЕ!!!
3
3
 
15
 
! Отговори
ГАНЬО НЕ Е БЯЛ преди 1 година
ГАНЬЮ КОГО ЛЪЖЕШ ЧЕ СИ БЯЛ ?? ЕВРОПА ДНЕС ТИ КАЗА ДЕ ТИ Е МЯСТОТО - В АЗИЯ !!
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** кого лъжеш че си бял? европа днес ти каза де ти е мястото - азия
1
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Незнаех, че заплатата на депутатите е минимална.