Авиоотряд 28 чака първата въздушна линейка до края на годината

Можело медицински хеликоптери да са дори два
47
Авиоотряд 28 чака първата въздушна линейка до края на годината
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg, архив

Ако всичко върви нормално, до края на годината би трябвало да имаме един, а може и два медицински хеликоптера, заяви командирът на Държавния авиационен оператор (Авиоотряд 28) ген.-майор Златко Златев пред БНТ.

Ако се мине на вариант да се сключва договор с чужд оператор, може да станат и повече, като естествено трябва да се подготвят оперативните бази и болниците за кацане на такива вертолети.

Още по темата

За момента планът е първите 6 вертолета да бъдат разположени в София, Пловдив, Варна, Ямбол и Долна Митрополия. Опцията а е вертолетите да са 6+2 и така да се покрие цялата страна, посочи ген.-майор Златев.
Има идея Държавният авиационен оператор да разшири дейността си и служи не само на правителството, а на всички български граждани.

"Ако приемем ХЕМС (система за въздушна медицинска помощ - б.р.), това ще стане много лесно и бързо, тъй като имаме изградена структура и администрация, пилотите са подготвени. Имаме също така предложение да бъдат закупени два вертолета за спасяване, които да се използват освен за спасяване, за бедствия, аварии, катастрофи и други", каза Златев.

Освен това има предложение полетите да стават със заявка директно от министъра на здравеопазването, тъй като в момента се изисква разрешение от премиера. Ако има спешен случай - може да е катастрофа, инфаркт, инсулт, ще се дава заявка към спешна помощ, която може да прецени дали да се изпрати линейка или вертолет.

Ген.-майор Златев разказа и за транспортирането на Христиан Пендиков от Охрид.

"Обади ми се президентът, което се случва изключително рядко, да ме попита дали може правителственият "Фалкон" да излети до Охрид, защото военният "Спартан" е претърпял техническа неизправност. Единственият ми въпрос беше дали е стабилизирано състоянието на нашия сънародник, оказа се, че можем да изпълним полета. Полетът беше организиран за около 40-45 минути. С "Фалкон" и преди са изпълнявани такива полети - и вътрешни, и от Европа. Вертолетите обаче са по-тежки и не са подходящи точно за такива операции“, посочи ген.-майор Златев.

„Затова започна процедура да се промени устройствения правилник и с постановление на МС авиоотрядът да започне да изпълнява полети за ХЕМС. Полетът се изпълнява по заявка от съответния министър до премиера. След неговото разрешение ние имахме право да излетим. В случая разхода е за Министерството на здравеопазването - мисля, че е около 4500 евро“, обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"До До тук добреНали наблюдаваш как ти слагат минуси, а познай какви са тия, които го правят? Такива, които мислят, че ти си длъжен да им покриваш дивотиите. Не казвам , че е лошо купуването, но ще се превърне в точно такова, каквото описваш. И точно такива, които не се научиха, че така става - ти слагат минуси, защото не знаят, невежи са." ..............................то заради това се наричеме държава, общество и общтност бе, див пле бей! Да не ти се налага помощ, дано!
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Чик чок 10. По същата "логика" няма да спасяваме и катастрофирали по пътищата щото некой си не знае как се шофира и се прави на състезател...Според същата "логика" най-добре е да закрием и болниците и да няма лекари.
11
0
 
0
 
! Отговори
До "да, до тек преди 1 година
Дори няма се морим, да ти обясняваме колко си неостър!
10
2
 
1
 
! Отговори
До тук добре преди 1 година
Но продължението не ми харесва-подобна услуга ще е като дефицит за множеството и привилегия за големци, богаташи, безотговорни айролипета скитащи по баирите, както и за наши хора. Пак жив комунизъм-пак по най-лесния начин-партийния билет.
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цели 2 !!! Словом : два !!! Нивируятну. И у нас доде светлуту бъдищи !!! Обаче можело само тоест неизвестно въпреки, че парите са точно известни...последно не знаете какво и колко купувате или как ?
8
0
 
2
 
! Отговори
Икономист преди 1 година
Те наке даси ги чакат, но някой трябва да ги плати. А пъс парите намаляват. Особено левовете. И стават дефицитни. Както и бюджета на държавата е на дефицит. Дори и финансистите от НС не можаха да направят бюджет за 2023 г. Те са и такива финансисти.
7
0
 
5
 
! Отговори
До Иванчо преди 1 година
Те, няма се ползват само за закъсали туристи, бе дете! Случват се катастрофи, трудови злополуки.... света е е шарен, точно както го харесваш, миличко!
6
1
 
2
 
! Отговори
Иван Иванов преди 1 година
Не е удачно в най-лютата зима да се изкатериш в планината, не знам, ама - не е безопасно да си турист.
5
5
 
0
 
! Отговори
Аноним преди 1 година
Не е ли удачно единия хеликоптер да се разположи в Благоевград. Инцидентите в Пирин са доста чести...
4
0
 
3
 
! Отговори
Алов преди 1 година
Бог да ги прости хората,които няма да я дочакат. Представете си ако има справедливост и Господ гледа, нали тогава децата, внуците на Бойко няма да страта, без кръка ще се раждат,без очи, ще страдаат от неизлечими болести. После се чудите защо така ставало
3
3
 
8
 
! Отговори
No comment преди 1 година
Само за сравнение: "Омразна" ни Турция, има повече пожарогосителна летателна техника, отколкото целия ЕС заедно!?. Факт! Не, че е същото, но.....
2
0
 
8
 
! Отговори
Няма ресто преди 1 година
Бойко: Няма ресто за хеликоптери. Всичко се усвоява до стотинка, разчетите на ГЕРБ са точни по конец, няма една стотинка ресто. Какви хеликоптери, какви 5 лева?!
1
4
 
8
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 година
Важното е военни помощи за хохлите да се дават, народът кучета го яли.....