Лекуват мъж от бронхопневмония 4 месеца, а проблемът бил заседнала кост

Лекарите много трудно я извадили от дихателните пътища
5 фев 2023 11:58, Елка Василева
79

Необичаен медицински случай - пациент е лекуван от бронхопневмония в продължение на четири месеца в Пазарджик, а накрая попаднал в пловдивска болница. Оказало се, че проблемът е съвсем различен - заседнала пилешка кост.

70-годишният Йордан Танков се задавил с кост преди четири месеца.

"Глътнал съм кост от пилешко крило и е заседнало долу и голям проблем. Четири месеца не мога да взема въздух. Толкова бях зле, че благодарение на този екип ми се възстанови здравето", каза Йордан пред Bulgaria ON AIR.

Пациентът прекарва четири месеца в болница, като го лекуват от бронхопневмония. Не споделил обаче с лекарите за случилото се с костта. Едва като му е направен скенер, лекарите я откриват. Йордан е пренасочен към болница в Пловдив.

"Същевременно пациентът е преживял три или четири пневмонии, тъй като един от бронхите е бил изцяло запушен. Героят е д-р Къртев, който с бронхоскоп с полагане на усилия успя да извади костта и така избегнахме голямата операция, но доста голяма кост. Кост от крило на пиле, попаднала в дихателните пътища и предизвикваща доста сериозни проблеми на пациента", подчерта ръководителят на катедра "Сърдечна и съдова хирургия" проф. д-р Заприн Въжев.

"Хубавото е, че успяхме да го извадим, защото беше трудничко, иначе трябваше да се прави голяма гръдна операция, което е тежко за болния и тежко като голяма операция", отбеляза д-р Станислав Къртев от УМБАЛ "Каспела".

Ако костта не е била извадена, можеше да има много по-тежки последици за пациента.

"Усложненията, които са следвали за него, са били доста сериозни. Те са следвали една след друга и слава Богу успяхме да му помогнем", посочи д-р Въжев.

"Да са живи и здрави – това е! Сега се чувствам отлично, нямам кашлица, не ми е тежко", каза Йордан.

Скоро пациентът ще бъде изписан.

Вижте повече в репортажа на кореспондента на Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лабут имаше ли
4
7
 
4
 
! Отговори
Доктора преди 1 година
До АнонименТеб ще пишем за психо
3
2
 
38
 
! Отговори
И толкова ли... преди 1 година
...не се е виждала костта на обикновен рентген, че е трябвало да му се прави скенер??? Недоумявам! Би трябвало да се види, а рентгенът е задължителен при бронхопневмония.
2
4
 
18
 
! Отговори
Иван Иванов преди 1 година
Това си е голям проблем, браво на докторите.
1
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тоя го пишете кови