Ръст на малките заеми, 54% трудно плащат сметките си

34 на сто са убедени, че през тази година ще имат по-малко пари за харчене
36
Ръст на малките заеми, 54% трудно плащат сметките си
Снимка: Dnes.bg, архив

Над половината или цели 54% от анкетираните хора в България, участвали в международно проучване на една от големите компании за потребителско кредитиране , твърдят, че в резултат от рекордните нива на инфлацията, изпитват затрудения да плащат битовите си сметки навреме и в частност задълженията за електроенергия и отопление. Отчита се нарастване на търсенето на малки заеми, с които клиентите заплащат все по-високите битови сметки.

Още по темата

Нивото на инфлация в Европейския съюз, което е средно 2,22% от 2000 г. до 2022 г., достига  най-високата си стойност за всички времена от 11,5% през октомври 2022 г. Тогава и финландската компания, която работи и у нас, инициира проучването, за да изследва как рекордно нарасналата инфлация влияе на потребителите в тринадесет европейски пазара, включително България. Анкетираните са на възраст от 18 до 60 години и са в групи с ниски, средни и по-високи доходи. Те споделят информация относно поведението си при харчене, както и очаквани икономически проблеми за 2023 година като финансови притеснения, спестовни планове и възможен интерес към инвестиране в имоти.

Нарастващата инфлация изпреварва индексирането на доходите на потребителите в България – едва 35% от участвалите в проучването българи споделят, че заплатите им са се увеличили достатъчно, за да съответстват на инфлацията. Затова се отчита тенденция много домакинства да свиват разходите си.  

Когато българите трябва да намалят разходите си, развлеченията и пътуванията са първите неща, от които спестяват. Вече към тях обаче се причисляват и разходите за храна.

Един от трима или 35% от запитаните потвърждават, че вече съзнателно харчат по-малко за храна, а двама от трима (или 65% от участниците) споделят, че са свили разходите си за забавления и почивки. За сравнение, румънците и хърватите също намаляват разходите си за пътувания, но много по-малко от разходите си за развлечения в сравнение с българите.

Според проучването българите с оптимистично очакване за финансовото си състояние през 2023 г. са повече (44%) спрямо средно 30% оптимисти в останалите европейски държави.

В същото време тези, които смятат, че през настоящата година ще имат по-малко пари за харчене, са 34% на фона на средно 33% песимистично настроени потребители от другите европейски пазари.

Българските потребители очакват, че вероятно ще разчитат на заеми, за да покрият сметките си за електричество и отопление, както и да се справят със значително повишените цени на храните, които пораждат сериозно безпокойство.

По отношение на спестяванията, през 2021 г. само 22% от българите споделят, че спестяват по-малко от 1% от доходите си. Към 2022 г. техният дял вече е тройно по-голям – цели 66%.

Наред с това, делът на тези, успели да спестят над 1/5 от доходите си за 2021 г., спада от 27% на едва 8% през миналата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: инфлациясметкикредити
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тва е държавата на бързите кредити, онлайн залаганията и клоуните които си мислят, че 2000 долара са пари.
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На украинците в БГ всичко им е безплатни - от петзвездния хотел и ресторант до мола, за който им дават по 1240 лв джобни.
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не важи за украинци или по паспорт такива
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как така в Москва ср заплата 2000 долара? Нали не ги признават тия пари и после, скъпи ресторанти и молове? Нещо ми намирисва на африканска работа. Скъпи неща ама за 2%, за другите мизерия. Като в комунизма, само за върхушката, нали?
15
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дако съм неук. Аз кога съм ходил по ресторанти, хотели и дискотеки у Масквето ходеха с автоматите и се правеха на гангстери от американските филми. Пак те питам, като е толкова хубаво що се преместиш там?
14
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 16 Мерси, в София не си представям с 2000 долара камо ли в Москва. Що се не преместиш там?
13
4
 
7
 
! Отговори
До 13 преди 1 година
Не. 2 процента са мега-богатите. Останалите са бедни. Както в най-развитите африкански страни.
12
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре уе как депозитите са на рекордни времена как се счупиха да купуват имоти пък 54 процента буквално не могат да свържат двата края? Това означава че има 50 процента богати и 50 мега бедни
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами не стигат те като почнаха все по наскоро да издават нови телефони или таблете то да не сме милионере. Акато иска и жената и то
10
3
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
А най-дразнещи са призивите да сме се размножавали ударно - все едно викат свършиха се робите, кого ще скубим, помооооооощ!
9
15
 
7
 
! Отговори
81 преди 1 година
Само руски *** вече коментират,Елате лятото по курортите и вижте дали 54% трудно си плащат сметките.
8
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разберете, че тая "държава" ви е обявила война още преди три десетилетия! Не се дръжте като жертва, обявете и война и вие и я удряйте където можете! Това не е държава на българите, по-добре е да изчезне!
7
18
 
2
 
! Отговори
Чик чок преди 1 година
До До чик чокТи май следиш само всяка секунда, а поставиш мнинус, а? Това е да си кукумицин! Истината Санчо!!!!!! Истината ТЕ БОЛИ И ТЕБ, знам.
6
28
 
12
 
! Отговори
Чик чок преди 1 година
Не могат да си плащат сметките, защото отиват за телефони, разни последни модели, отиват за пиячка и друсачка, отиват за молове и купуване на глезотии. В тези 54%, поне 50% от тях са точно такива. И накрая "Ама нямам за тока". Е, откъде да ги имаш, след като си ги дал за тъпотии и пороци? Ми щом са ти по-важни тези неща, стой на тъмно и студено. Има лесно. Да си беден не е порок, да си тЮп е порок.
5
5
 
11
 
! Отговори
перко преди 1 година
Процентъ тепърва ще се увеличава! Две години Промяна до просешка тояга ни докара!
4
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България живот значи да можеш да си плаща сметките и да не си гладен.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Народа не иска промяна един народ иска ли няма КГБ ЦРУ НАТО Президент депутат.Народа ако желае ,но България той не желае и си стои на 430 кинта пенсия и на 1000 лева заплата
2
4
 
20
 
! Отговори
ПРОМЯНАТА 2020-2022 преди 1 година
НАЛИ "ВДИГНАХА" ПЕНСИИ, МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА...? ,.... НАЛИ СА УЧИЛИ В ХАРВАРД..? ............ АБСОЛЮТНО ФАЛШИВА ПРОМЯНА 2020-2022.....
1
2
 
23
 
! Отговори
NoWay преди 1 година
Естествено, че ще има ръст. По-бедните хора харчат на първо място за храна и ако остане нещо - за сметки. За друго и да искат, не могат. Мляко, сирене и яйца са с 50-100% нагоре в сравнение с миналата година, другите храни - поне с 30. Парното и газта ги вдигнаха не знам си с колко десетки процента. Същевременно се вдига само минималната заплата - значи този без образование или с пари под масата - 780 лв., а този с висше и на светло, но с лошия късмет да не е в София, да си стои на 850-900...

Спонсорирани публикации