За 20 години хората с наднормено тегло са станали два пъти повече

Причините - обездвижването и приемът на много калории
67
За 20 години хората с наднормено тегло са станали два пъти повече
Снимка: Pixabay

През последните 20 години хората с наднормено тегло са станали два пъти повече. Сред основните причини са заседналият начин на живот и приемането на висококалорични храни, а пандемията от коронавируса e влошила допълнително общата картина.

"По принцип затлъстяването се определя "грубо", по стандарти на СЗО, като синдром на прекомерно отлагане на мастна тъкан, което неблагоприятно уврежда здравето. Не всеки килограм отгоре е заболяване. Но когато минем определена норма, говорим вече за повишаване на риска. Защото не говорим за естетически вид, а за повишаване на здравния риск и това ни кара да приемаме затлъстяването като заболяване", казва в интервю за БНР ендокринологът, д-р Наталия Темелкова.

Затлъстяването е резултат от нарушено равновесие между енергийния внос чрез храната и енергоразхода на индивида. Честа причина за това състояние на прием на повече от необходимата за основната обмяна и за двигателната активност енергия.

Според д-р Темелкова първата степен за затлъстяване се определя, когато индексът на телесната маса е над 30-35, а втората степен варира при стойности между 35 и 40.

Наднорменото тегло увеличава вероятността от появата на различни заболявания, сърдечно-съдови, диабет тип 2, мастни нарушения, обструктивна сънна апнея, някои видове рак, остеоартрит и астма. В допълнение ставите доста трудно понасят излишните килограми.

"Над 88 см обиколка на талията при жените и над 102 см за мъжете са вече състояния, които насочват към един по-голям риск“, допълва д-р Темелкова.

Процесът е многофакторен и трябва да се следи, първо, дали няма някакви ендокринни нарушения, но те по-често са следствие от затлъстяването, а не са причина.

"Жените моделират храненето на едно дете още от най-ранна възраст. С изкушенията, които съвременният свят предлага, храненето не е на най-високото ниво“, посочва еднокринологът.

В България се консумира много алкохол, обездвижването, сладките храни и тези с бързо усвояване, оказват отрицателно въздействие върху човешкия организъм и водят до затлъстяване. 

"Необходимо е да има правилна диагностика, че човекът няма друго заболяване и след това да има една балансирана дългосрочна и изпълнима програма как да се храним, как да се движим и разбира се, на кой етап да се включат медикаменти, защото хората много се страхуват от медикаменти“, споделя д-р Темелкова.
През последните месеци на мода е отслабване с препарат за диабет. Това е изключително опасно и рисковано. Има много по-здравословни и естествени начини да загубите част от теглото си.

"Свалянето на 10 кг е едно, а свалянето на 40 кг е съвсем друго. Когато видим, че тръгваме в неправилната посока, да се опитаме да повлияем на това ниво. Освен това общата медицинска препоръка е да се намали калоражът на храната, а не да се промяна вътре съотношението белтъчини и въглехидрати, защото това на различни етапи от живота уврежда други неща. Пикочната киселина е част от т.нар. "метаболитен синдром", пояснява д-р Темелкова.
Тя подчертава, че свалянето на килограми, трябва да бъде от 1 кг до 1,5 кг на седмица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още по темата: хранизатлъстяване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
АнОнИмЕн преди 1 година
Колкото повече поскъпват храните, толкова повече се яде, а иначе бедни сме били...
44
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като видя някоя леля 100 кила с лошо зрение и все се чудя, тая леля ако не яде понички 1 седмица може да си оправи очите.
43
4
 
1
 
! Отговори
Диванния Айляковец преди 1 година
Ся зависи. Аз примерно за мене лично най-върховните удоволствия на този свят са ядене и п.ърдене. Едното не може без другото
42
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това на снимката не е толкова вредно, ако се изяжда по едно, а не по 5, и то не всеки ден.
41
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
E не са вече хората в комунистически Аушвиц за да са слаби..
40
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 49 Всъщност не съм в грешка. Високата захар има общо основно с диабета и сърдечно-съдовите заболявания, не с рака. Рака е главно патологични изменения, при които "тригъра" е нещо с близък характер до това, което се променя - в случая - от животински. На мен най-много ми харесва да "рупам" чисти храни, независимо какви ще са, но от масовите най-ми хресва да "рупам" плодове, зеленчуци, ядки и бобови култури. Червеното месо не е някаква уникална рецепта за добро хранене.
39
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 47 в голяма грешка сте за рака. Няма нищо общо с месото. По-скоро с преяждането с въглехидрати, висока захар и висок инсулин. Също ис млечните продукти. Но всеки сам си знае. Щом ви харесва да рупате картофи и теста, си го правяте ваша воля. После да не се чудите защо стана така.
38
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес в парка всяка държавна трътка(само тр празнуват) с по едно цвете и налапала един дюнер. Да не са раздавали безплатни дюнери на държавните скумрии?
37
1
 
8
 
! Отговори
Ядрен Вампир Z преди 1 година
И аз така си хапвах добре докато не се разболях.Сумати време седях у дома.А когато не работиш не получаваш пари.Притеснявах се че ще умра.И когато се закрепих промених изцяло начина си на живот.Свалих 20 кила и вече трета година не се оплаквам от нищо.Човек осъзнава до къде се е докарал като започне да боледува
36
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 44 "Киселото мляко в бурканчета с алуминиева качачка вкисваше на 3-тия ден, сега седи с месеци и нищо му няма." "Вкисваше", щото хигиената при производството му беше под всякаква критика. Впрочем, не "вкисваше", а само се вкиселяваше още повече, щото млатеха яко бактерии вътре, па каквото излезе.
35
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Люпайте още хляб, спагети, тестени изделия, картофи, чипсове и ориз. Мда, месото е вредно, особено червеното. :-)
34
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киселото мляко в бурканчета с алуминиева качачка вкисваше на 3-тия ден, сега седи с месеци и нищо му няма.
33
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво! Муайте хамериканските хамбургери и мълчете, оФци!
32
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ко?Не!
31
3
 
15
 
! Отговори
Историята! преди 1 година
В България няма и никога не е имало реален недостиг на храни векове назад,като изключим изкуствено създадените от комунистите.Насекоми никой тук няма да яде!Освен ако не ги обича де...
30
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе, как хем имало световен недостиг на храни, та се налага да ни хранят с буболечки, хем в същото време хората с наднормено тегло са станали два пъти повече? Не се дебелее от недостиг на храна, да ви кажа..
29
1
 
6
 
! Отговори
Я стигааа!!!! преди 1 година
Никой не знае как и защо изобщо има хора на тази планета.Защо си мислят,че планетата им принадлежи и е за тях?Вероятно и динозаврите така са си мислели.....Та кой колко и какво яде е без никакъв смисъл!Енергия!Това е доказано до днес-факт!Другото не се знае.
28
5
 
9
 
! Отговори
Урсула преди 1 година
Скакалците са диетични! Освен това имат и па.ра.зити, от които допълнително ще отслабнете. Важното е да нямате въглероден отпечатък!
27
3
 
9
 
! Отговори
Я стигааа!!!! преди 1 година
Е турците бе!Строиха,купуваха,поживяха и хоп!За една минута оставаш без никой и нищо!И какво?Хранил си се със здравословна храна ли?!И какво от това?!Животът ти рухва за секунди и????!!!!!!!Ти си безсмъртен лииии????!!!!А в Украина кой мислеше,че Путин ще си нападне роднините?!!Ами утре ако натисне копчето????!!!!
26
3
 
8
 
! Отговори
не е така преди 1 година
Ако от лютеница и хляб се става пълен ... Няма как след като си платил наема и сметките да ти останат пари за храна ! Какво остава пък за дрехи ...