Китай влиза в Африка. Има ли възможност и за България?

САЩ и Запад се опитват да задържат своята хегемония в континента
Обновена: 22 мар 2023 21:34 | 22 мар 2023 21:26, Анисия Иванова
29
Китай влиза в Африка. Има ли възможност и за България?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Африка в момента е обект на огромно политическо внимание от големите икономически сили. По време на посещението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен в Африка изплува желанието на западния свят да задържи своята хегемония в континента и да проучи защо африканските държави се отварят към други страни като Китай и Русия. Това каза Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитие, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Веселина Спасова.

"Африка е задлъжняла не само към Китай, а към всички - към големи банки, страни и партньори. В зависимост от това какви са корените на връзките на африканските страни със западните страни - дали са бивши френски, британски или други колонии - е и типът развитие, откъдето е и типът задлъжнялост."

Дечева коментира случая на Замбия - която не е пострадала от граждански войни, апартейд или политически и икономически кризи - но е затънала в дългове поради лошо управление и зле планирани инфраструктурни проекти, построени с кредити от Китай.

"Националната политика влиза в капан на желания, които не винаги са добре пресметнати като възможност за изплащане. Не винаги тази задлъжнялост е финансова - много често става дума за изчерпване на редки дървесни видове, които са много ценени в Китай... Африка има ресурси и по този начин плаща", коментира гостът.

Освен опрощаване на дълговете, трябва да се говори и за равностойно партньорство с африканските държави, които само изнасят ресурси без никаква добавена стойност, каза Дечева.

"Има деградация на околната среда, намаляване на наличните природни ресурси почти без никакво заплащане от другата страна. Това е също поради тази корупция, която при попадане на определени средства те потъват нанякъде. Африка има нужда от истинско партньорство от начало до край - от момента на планиране през експлоатация, изграждане на необходимите съоръжения в Африка, което ще доведе до повишаване на образование и квалификация".

Такова развитие също ще помогне на африканските държави да задържат образованите си кадри, добави Дечева.

С развитата си икономика Нигерия е регионален лидер, а е значима и с военното си присъствие в съседни държави, като може да повлияе положителни и на съседите си, коментира Дечева. Различните икономически политики на различните щати, всеки от които има свое собствено предпочитано производство и ресурси, затруднява постигането на консенсус за общонационална посока. Франция и Великобритания опитват неуспешно да изградят Транс-сахарската ЖП линия на нейна територия от началото на 20-ти век, като в момента проектът се завършва от Китай.

По думите й всеки път, когато ние показваме сериозна неефективност, се появява друг партньор, който успява по-лесно да се договори.

По-късното постигане на независимост на страните от португалската сфера на влияние - Мозамбик, Ангола, Гвинея-Бисау, Сао Томе и Принсипи - през 1974 г. съвпада с момента, когато страните от Източна Европа вече могат да предлагат навън собствения модел на развитие на здравеопазване, образование, строителни дейности, каза Дечева. В много страни на високи постове продължават да са хора, които са учили или работили с България, или са получавали техническа помощ от България.

"Освен че имаме някакви връзки, там има и една благодарност, което е възможност за нашите малки и средни предприятия, които търсят партньори... Африка е там, търси сътрудничество - ако ние предлагаме, това би било момент на среща", смята Дечева.

Повече по темите може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria
 


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
Възможности за преди 2 месеца
България никви!ОСВЕН НАПУСКАНЕ ОТ ЕСЕС И НАТО ВЕДНАГА!
21
0
 
1
 
! Отговори
е га ти преди 2 месеца
изречението,,китай влиза в африка,,-неграмотници
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
след като сме африканска държава, защо не???
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен, к.14 Съмнявам се, че и Турция ще ни поиска за завзета държава. Родопите и Източна България - да, но първо ще изгонят българите оттам. Турци и помаци там, колкото щеш, а те са работливи хора.
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Г-жо Иванова, да започнем с това, че САЩ никога не са имали и нямат хегемония в Африка. А западноевропейските държави от 130 години са нежелани гости.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Има ли възможност и за България?" - да, като страничен наблюдател
16
0
 
6
 
! Отговори
Съгласен преди 2 месеца
До ВъзмутенБългария догонва Африка по стандарт (по нанадолнището)
15
1
 
4
 
! Отговори
Възмутен преди 2 месеца
И какво може да предложи България на Африка след като не произвежда вече почти нищо?
14
0
 
4
 
! Отговори
европейски популис преди 2 месеца
БГ колонията е точена и източена в Африка влизат и имат голямо влияние Русия и Китай -ние като прислуг акъм големия брат който губи глобално влияние сме аут и ни нямат доверие-никой не търси слабия
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вий глейте вас как ви точат бетер колония и чужди и свои. За африканците грижа нямайте. Ако имаха акъл и организация, те щяха да ходят до ливърпул за роби на времето, а не обратното. Генетично обусловена е ситуацията. Неандерталските гени на европейците липсват в африка и затова никога няма да напреднат повече от лежане и размножаване.
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Заглавието предполага шанс и в българия да ялезе китай. Малко в късно за китай. Вече са ни опоскали хамериканците
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
След като Китай влиза в Африка, американски слуги като нас едва ли ще имат място там.
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Именно западните страни доведоха африканските до недоимък и освен това източват ресурсите им бе бидон с кисело зеле такъв!
9
0
 
5
 
! Отговори
Нане преди 2 месеца
България може да предложи само износ на шФедки за разплод по африка.... Толкоз е икономиката.... ===)))
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
тази лелка си няма хал хабер от геополитика - защо им се дава думата на тези?
7
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
българия беше в африка и в азия и американците принудиха българското правителство да опрости дълговете на либия и ирак- около милиард долара- така че никай не ни търси в африка - там са китайците и руснаците избутват бившите управницина колониите - както у нас стъпиха американците - ние сме като африканска колония в момента- трий бързо
6
0
 
7
 
! Отговори
българина преди 2 месеца
нека да припомня, че лошия комунизъм обучаваше африканци с цел бъдеща работа за бг фирми, но седесарите унищожиха всичко, искам да затворят всичко на тази прокълната територия да не остане кьорав българин тука, шом се самоубиваме
5
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Африка е китайска . А България е колония на САЩ и въпреки че сме африканска държава Китай не може да инвестира а само ще ни взема ресурсите . Най вече медта . Китай гледа на нас като на африканци които си продават ресурсите не са собственост на САЩ .
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Явно Гърци и Италия също са изпднали руско-китайски провинции, там има големи инвестиции от Китай.
3
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А не мерси, те африканците са на едно ниво с руснаците и нека да се радват на китайците как ги точат. Тука по добре европейци