итай влиза в јфрика. »ма ли възможност и за Ѕългари€?

—јў и «апад се опитват да задържат сво€та хегемони€ в континента
ќбновена: 22 мар 2023 21:34 | 22 мар 2023 21:26, јниси€ »ванова
29
 итай влиза в јфрика. »ма ли възможност и за Ѕългари€?
—нимка: Bloomberg TV Bulgaria

јфрика в момента е обект на огромно политическо внимание от големите икономически сили. ѕо време на посещението на държавни€ секретар на —јў јнтъни Ѕлинкен в јфрика изплува желанието на западни€ св€т да задържи сво€та хегемони€ в континента и да проучи защо африканските държави се отвар€т към други страни като  итай и –уси€. “ова каза –ум€на ƒечева, експерт по международно политическо развитие, в ефира на предаването "¬ развитие" с водеща ¬еселина —пасова.

"јфрика е задлъжн€ла не само към  итай, а към всички - към големи банки, страни и партньори. ¬ зависимост от това какви са корените на връзките на африканските страни със западните страни - дали са бивши френски, британски или други колонии - е и типът развитие, откъдето е и типът задлъжн€лост."

ƒечева коментира случа€ на «амби€ - ко€то не е пострадала от граждански войни, апартейд или политически и икономически кризи - но е затънала в дългове поради лошо управление и зле планирани инфраструктурни проекти, построени с кредити от  итай.

"Ќационалната политика влиза в капан на желани€, които не винаги са добре пресметнати като възможност за изплащане. Ќе винаги тази задлъжн€лост е финансова - много често става дума за изчерпване на редки дървесни видове, които са много ценени в  итай... јфрика има ресурси и по този начин плаща", коментира гостът.

ќсвен опрощаване на дълговете, тр€бва да се говори и за равностойно партньорство с африканските държави, които само изнас€т ресурси без никаква добавена стойност, каза ƒечева.

"»ма деградаци€ на околната среда, намал€ване на наличните природни ресурси почти без никакво заплащане от другата страна. “ова е също поради тази корупци€, ко€то при попадане на определени средства те потъват нан€къде. јфрика има нужда от истинско партньорство от начало до край - от момента на планиране през експлоатаци€, изграждане на необходимите съоръжени€ в јфрика, което ще доведе до повишаване на образование и квалификаци€".

“акова развитие също ще помогне на африканските държави да задържат образованите си кадри, добави ƒечева.

— развитата си икономика Ќигери€ е регионален лидер, а е значима и с военното си присъствие в съседни държави, като може да повли€е положителни и на съседите си, коментира ƒечева. –азличните икономически политики на различните щати, всеки от които има свое собствено предпочитано производство и ресурси, затрудн€ва постигането на консенсус за общонационална посока. ‘ранци€ и ¬еликобритани€ опитват неуспешно да изград€т “ранс-сахарската ∆ѕ лини€ на нейна територи€ от началото на 20-ти век, като в момента проектът се завършва от  итай.

ѕо думите й всеки път, когато ние показваме сериозна неефективност, се по€в€ва друг партньор, който усп€ва по-лесно да се договори.

ѕо-късното постигане на независимост на страните от португалската сфера на вли€ние - ћозамбик, јнгола, √вине€-Ѕисау, —ао “оме и ѕринсипи - през 1974 г. съвпада с момента, когато страните от »зточна ≈вропа вече могат да предлагат навън собствени€ модел на развитие на здравеопазване, образование, строителни дейности, каза ƒечева. ¬ много страни на високи постове продължават да са хора, които са учили или работили с Ѕългари€, или са получавали техническа помощ от Ѕългари€.

"ќсвен че имаме н€какви връзки, там има и една благодарност, което е възможност за нашите малки и средни предпри€ти€, които търс€т партньори... јфрика е там, търси сътрудничество - ако ние предлагаме, това би било момент на среща", см€та ƒечева.

ѕовече по темите може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria
 

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


29
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
22
0
 
2
 
! ќтговори
¬ъзможности за преди 1 година
Ѕългари€ никви!ќ—¬≈Ќ Ќјѕ”— јЌ≈ ќ“ ≈—≈— » Ќј“ќ ¬≈ƒЌј√ј!
21
0
 
1
 
! ќтговори
е га ти преди 1 година
изречението,,китай влиза в африка,,-неграмотници
20
0
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
след като сме африканска държава, защо не???
19
0
 
0
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ƒо јнонимен, к.14 —ъмн€вам се, че и “урци€ ще ни поиска за завзета държава. –одопите и »зточна Ѕългари€ - да, но първо ще изгон€т българите оттам. “урци и помаци там, колкото щеш, а те са работливи хора.
18
1
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
√-жо »ванова, да започнем с това, че —јў никога не са имали и н€мат хегемони€ в јфрика. ј западноевропейските държави от 130 години са нежелани гости.
17
0
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
»ма ли възможност и за Ѕългари€?" - да, като страничен наблюдател
16
0
 
6
 
! ќтговори
—ъгласен преди 1 година
ƒо ¬ъзмутенЅългари€ догонва јфрика по стандарт (по нанадолнището)
15
1
 
4
 
! ќтговори
¬ъзмутен преди 1 година
» какво може да предложи Ѕългари€ на јфрика след като не произвежда вече почти нищо?
14
0
 
4
 
! ќтговори
европейски популис преди 1 година
Ѕ√ колони€та е точена и източена в јфрика влизат и имат гол€мо вли€ние –уси€ и  итай -ние като прислуг акъм големи€ брат който губи глобално вли€ние сме аут и ни н€мат доверие-никой не търси слаби€
13
2
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
¬ий глейте вас как ви точат бетер колони€ и чужди и свои. «а африканците грижа н€майте. јко имаха акъл и организаци€, те щ€ха да ход€т до ливърпул за роби на времето, а не обратното. √енетично обусловена е ситуаци€та. Ќеандерталските гени на европейците липсват в африка и затова никога н€ма да напреднат повече от лежане и размножаване.
12
1
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
«аглавието предполага шанс и в българи€ да €лезе китай. ћалко в късно за китай. ¬ече са ни опоскали хамериканците
11
2
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
—лед като  итай влиза в јфрика, американски слуги като нас едва ли ще имат м€сто там.
10
1
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
»менно западните страни доведоха африканските до недоимък и освен това източват ресурсите им бе бидон с кисело зеле такъв!
9
0
 
5
 
! ќтговори
Ќане преди 1 година
Ѕългари€ може да предложи само износ на ш‘едки за разплод по африка.... “олкоз е икономиката.... ===)))
8
0
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
тази лелка си н€ма хал хабер от геополитика - защо им се дава думата на тези?
7
0
 
16
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
българи€ беше в африка и в ази€ и американците принудиха българското правителство да опрости дълговете на либи€ и ирак- около милиард долара- така че никай не ни търси в африка - там са китайците и руснаците избутват бившите управницина колониите - както у нас стъпиха американците - ние сме като африканска колони€ в момента- трий бързо
6
0
 
7
 
! ќтговори
българина преди 1 година
нека да припомн€, че лоши€ комунизъм обучаваше африканци с цел бъдеща работа за бг фирми, но седесарите унищожиха всичко, искам да затвор€т всичко на тази прокълната територи€ да не остане кьорав българин тука, шом се самоубиваме
5
2
 
15
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
јфрика е китайска . ј Ѕългари€ е колони€ на —јў и въпреки че сме африканска държава  итай не може да инвестира а само ще ни взема ресурсите . Ќай вече медта .  итай гледа на нас като на африканци които си продават ресурсите не са собственост на —јў .
4
1
 
14
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
явно √ърци и »тали€ също са изпднали руско-китайски провинции, там има големи инвестиции от  итай.
3
16
 
6
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ј не мерси, те африканците са на едно ниво с руснаците и нека да се радват на китайците как ги точат. “ука по добре европейци