КЗК започва масови проверки заради антиконкурентно поведение

Ще бъдат проверени 7 вериги, птицевъдите и млекопреработвателите
Обновена: 23 мар 2023 14:33 | 23 мар 2023 14:08, Йоана Цонева
8
КЗК започва масови проверки заради антиконкурентно поведение
Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) информира, че се е самосезирала за наличие на антиконкурентно поведение от страна на редица участници на всички нива на дистрибуция в хранителния сектор и техни обединения.

По своя инициатива комисията е образувала три производства за установяване на евентуално извършени нарушения по чл. 15 от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) под формата на забранени споразумения и решения на сдружения на предприятия от страна на участници на всички нива на дистрибуция в хранителния сектор и техни обединения. Проверяват се "Сдружение за модерна търговия", "Билла България" ЕООД, "Лидл България ЕООД енд Ко" КД, "Кауфланд България ЕООД енд Ко" КД, "Максима България" ЕООД, "Промаркет" ООД, "Фантастико груп", и "МЕТРО кеш енд кери България" ЕООД, сдружение "Съюз на птицевъдите в България", сдружение "Асоциация на промишленото птицевъдство", "Асоциация на млекопреработвателите в България" и сдружение "Национална асоциация на млекопреработвателите".

КЗК е извършила със съдебно разрешение и със съдействието на служители на МВР изненадващи проверки в офисите, освен на Съюза на птицевъдите в България, и на "Лидл България" и Националната асоциация на млекопреработвателите. Целта е била да се обезпечи събирането на достатъчно преки доказателства за наличието на евентуални тайни договорки между участниците в сектор "Храни". От офисите са иззети копия на документи и електронна кореспонденция, които ще бъдат анализирани детайлно, за да се установи наличието на обмен на чувствителна търговска информация или координирано пазарно поведение между производителите, търговците и техните обединения в сектора.

От Комисията за защита на конкуренцията обясняват, че мащабът и стандартите на доказване на подобни антитръстови нарушения изискват да бъде установено голямо количество данни и информация, на базата на които да се извърши икономически и правен анализ на разглежданото поведение, което обективно не може да бъде осъществено в спешен порядък. Въпреки мащабите на проучването обаче заради обществения към темата КЗК уверява, че ще направи всичко възможно да го проучването във възможно най-кратък срок. Ако бъдат установени нарушения, Комисията ще упражни законовите си правомощия, включително за санкциониране на нарушителите.

"Всякакви опити за дискредитиране в публичното пространство на предприетите от комисията законови действия възпрепятстват работата ѝ и целят създаване на негативна представа за институцията сред обществото. Важно е да се посочи, че КЗК е независим орган, който разполага с пълна оперативна самостоятелност относно способите за събиране на доказателства и начините на реализирането им в рамките на законовите си правомощия, като намесата в работата й е напълно недопустима", подчертават от КЗК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия се събудиха най после ,къде бяхте бря
6
0
 
0
 
! Отговори
Deep Zone преди 1 година
Нека се посмеем сега на КЗК :D
5
0
 
4
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
Ако нищо не установят поне в Била България и още 2-3ма от изброените, значи или са слепи или крайно корумпирани!
4
0
 
4
 
! Отговори
Valio преди 1 година
Прах в очите на хората......Нищо не правят а само се правят,че нещо правят.Резултат 0.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само напред и нагоре! Браво КЗК!
2
0
 
2
 
! Отговори
Картел КЗК ООД преди 1 година
Да, започва, след дъжд качулка. Хич да не започва, всичко е нормално. 30 години подкупи и наставления отвън, така било "демократично".
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При мобилните оператори кога, мен *** в офиса на А1 като прекратих нагло заяви - пак при нас ще дойдеш. Също и банките, правиш си сметка и те ти я правят отрицателна от такси още на първия ден.