Експерт съветва: Следете цената на козунака още отсега

Целта е да не ви лъжат с промоции
27 мар 2023 09:08, Красимир Ангелов
59
Експерт съветва: Следете цената на козунака още отсега
Снимка: БГНЕС

"И аз наблюдавам това, което и медиите показват, и виждам, че се очаква повишаване на цените на хранителните продукти, и то не само на яйцата, на агнешкото, но и като цяло на всички продукти, които са свързани с посрещането на Великден. Моята препоръка към търговците е поне за тези празници да помислят дали да прилагат този подход - да опитат да продадат стоките на възможно най-високата цена, защото хората биха я платили. Моята молба към тях е наистина да не спекулират с това".

Това заяви в интервю за БГНЕС Габриела Руменова от платформата "Ние, потребителите".

"На мен ми правят впечатление козунаците. В търговската мрежа са се появили козунаци, придружени с послание, че са на промоция. Знаем, обаче, че за да бъде един продукт обявен в промоция при спазване на потребителското законодателство, когато говорим за хранителни бързо развалящи се продукти, той трябва да е продаван поне 7 дни на старата му редовна цена.

Посланието ми към потребителите е, когато купуват стоки, още отсега да гледат как се движат цените им, за да не бъдат подведени с подобни послания",  посочи тя.

И уточни, ако още отсега са на промоция тези козунаци, те не могат да останат повече от 1 месец на промоция, защото това е друга разпоредба. Потребителите да следят ценовите равнища на стоките, които смятат да закупят за Великден, и да сравняват цените, които ще платят, а не дали стоката е с намаление или не, както и да изберат този търговец за покупка на стоките, които предлага най-добрата цена за тях", добави Руменова.

Тя коментира и информационния сайт, който служебното правителство пусна преди броени дни и чиято цел е да информира гражданите за цените на около 30 стоки.

“Чуваме, че има договорка, или по-скоро се водят преговори, в търговските обекти да бъдат поставени етикети на тези стоки, които са с най-ниска цена от всеки вид. Нашата препоръка към потребителите е да не купуват непременно тези стоки с най-ниски цени, а да погледнат техните характеристики, защото може да се окаже, че те са с много по-ниска хранителна стойност. Ако закупят сирене с много по-голям процент на вода, то реално тази покупка е нерентабилна, и продуктът ще излезе по-скъп", препоръча тя.

Руменова призова гражданите да сравняват и грамажите. “Да гледат цената на килограм, а не за разфасовка, защото и тук може да се стигне до заблуда”, уточни тя.

Експертът препоръча ако стоките, които хората планират да закупят за Великден, са твърде скъпи и потребителите видят, че надценката е прекалено висока, да се огледат и да видях дали не могат да намерят нещо, което е алтернативно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
7
 
! Отговори
Гост 2 преди 1 година
И аз като гост 1 - козунака не ме вълнува, както и твърдо сварени сухи яйца! Зелена салатка, скаричка ( свинска ) че е евтина и това е!
25
1
 
2
 
! Отговори
селянин преди 1 година
до 26 дай адрес телефон нещо
24
1
 
3
 
! Отговори
гост преди 1 година
Домашната ракия на 52 гр. още е по 10 лв. Та козунака не ме вълнува ...
23
1
 
2
 
! Отговори
селянин преди 1 година
а я кат по тарикат ке ви кажем как да си умесите
22
0
 
9
 
! Отговори
Ой Аля Альо преди 1 година
Българина има паре, и 20 лв. да стане козунака, ще купи. Не се занимавайте да гледате цени.
21
1
 
10
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
Ахахахахаха :)))))))))) "Моята молба е..." Ама вече почнахте да се молите ли бе? Знаете ли кога бай Гaнь0 алчния ще хване дикиш? Точно никога! А онзи ден писаха, че имало свръх производство на яйца, ама цената им се качвала. Ами хубуу, така се прави пачка :))))
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам как е в други градове, но във Варна по великденските празници има много голямо предлагане на козунаци и най-различни видове. Като има голяма конкуренция, едва ли цените ще бъдат ,ного завишени, миналата година си бяха напълно поносими
19
2
 
3
 
! Отговори
das преди 1 година
и като следим цените какво ще направим......
18
1
 
7
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Това не е...козунак,а...ластик,или захарен памук на...клечка. Ако за това е цялата...реклама,да си го ядат сами...козуначените алхимици.
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изберете си рецепта за козунак, и изпробвайте още сега! Абсурд е да не успеете! Времето през което обикаляте магазините да търсите пресен и с пълнеж какъвто искате, може да се окаже същото, за което ще си го направите сами. Парите са същите! После, ако искате пак си го сложете в найлонова торбичка /ха-ха/.
16
1
 
3
 
! Отговори
следете и мълчете преди 1 година
При нашенската демокрация е така,всеки си прави квото му дойде на акъла!И,ЕСТЕСТВЕНО,гледа много хитро!
15
2
 
8
 
! Отговори
Пенков преди 1 година
Не че е някакво кой знае какво решение, но сам си правя козунаците. Знам какво има в тях, за разлика от тези които се продават и са пълни с ***. Така че не смятам да купувам, а тези с викосите цени да си ги заврат...
14
1
 
14
 
! Отговори
Извинете, но защо преди 1 година
пак потребителят трябва да "внимава" и "следи"? Нали имаше някаква комисия за защита на потребителя? Държавата оня ден се хвалеше в новата система за следене на цените? Какво ще последва? Няма ли вече да ни отпадне това задължение да следим цените, на нас, вечно изгърбените потребители? Последно има ли държава или няма?
13
2
 
7
 
! Отговори
... преди 1 година
Направете си козунак сами! Извадете си ръцете от четирибуквието!
12
1
 
11
 
! Отговори
, преди 1 година
И си купете козунаци за Великден 2024, че тогава ще са по-скъпи.
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обаче друго нещо ще е забавно да се проследи - да видим датата на производство на тези козунаци, които в момента вече ги има в търговската мрежа и на Великден да видим как датата на производство е същата, но цената се е повишила. Ей така, за да се посмеем.
10
2
 
9
 
! Отговори
1 преди 1 година
Купувате си продуктите и си правите вкъщи.Един килограм козунак излиза 3-4 лева, но няма нищо общо с тези в магазина. Може да си го направите по ваш вкус и съставки - локум, шоколад, бадеми, чист, с масло, мас и т.нЦялата процедура отнема няколко часа. След това си хапвате топъл, вкусен козунак.
9
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е що да следим цената? Да се тревожим и ядосваме по-дълго ли? Просто на Великден като видим цените ще решим ще си купим ли козунак или няма. За какво да следим цената? А и не е задължително да се яде козунак. През комунизъма тази традиция не беше толкова разпространена. Също има области в страната, в които традицията е да се приготвят великденски курабийки и там козунаци не ядат. Защо всяка година ни вкарват в някаква истерия за козунаци?!? Я малко по-спокойно.
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То пък един козунак... Само като прочетеш етикета със съдържанието и вече ти се отяжда! Ако пък се излъжеш да го опиташ, има вкус на сбъркан хляб и текстура на гъба за миене на чинии.
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единствения "лек"на спекулата е в ръцете на потребителите - Бойкот на скъпите продукти- Не купувайте ! и алчниците като почнат да изхвърлят сами ще си намалят цените.Само следете и Внимавайте ,че ще се пробват развалените да ги пробутат на "промоция"