Скок и в цената на "Гражданска отговорност" у нас

Причината е инфлацията у нас
27 май 2023 18:30, Красимир Ангелов
50

Скок в цената на застраховката "Гражданска отговорност" разтревожи шофьорите. Застрахователи обясняват, че това се дължи на инфлацията в страната, а шофьорите все по-често плащат на вноски задължителната полица.  

Застраховката е задължителна за сключване от всички собственици и ползватели на МПС, но тяхно право на избор е при кой застраховател да сключат своята полица.

"Сегашните ценови равнища не трябва да се разглеждат като поскъпване, а по-скоро като връщане към нормалните стойности на задължителната полица в годините преди пандемията, тъй като през последните години се наблюдаваше занижена цена на задължителната полица", каза брокерът Петър Антонов.

Факторите, които определят цената на застраховката, са видът, начинът на ползване и година на производство на автомобила, обемът и мощността на двигателя, възрастта и стажа на собственика.  

"Средната цена в момента за леките автомобили е между 270 до 280 лева при повечето застрахователни компании", обясни брокерът.

По време на пандемията се отчита спад при купуването на автомобили, намаляване на пътно-транспортните произшествия, по-нисък риск при този вид автомобилна полица, това води и до корекция на цената в низходяща посока, каза експертът.  

Андрей е шофьор от дълги години. Казва, че няма проблем с цените на Гражданската отговорност и винаги следи кога тя изтича.  

"Плащам по 70 лева на разсрочено плащане 4 вноски, за моя бюджет е добре", коментира той.  

От бранша смятат, че нагласите на потребителите следват икономическите условия в страната, както и ситуацията на пазара.

Повече вижте в репортажа на Алекс Христов и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И какво точно общо има инфлацията? Нито вода, нито горива им трябват на застраховките?
33
1
 
9
 
! Отговори
Обяснение преди 10 месеца
От брокери в бранша. Вместо да се издържат мутряги, добре е цената да влезе за поръчка на видеорегистратори, която да е задължителна за всички. Пломбирани и при опит за манипулация-в панделата. Това са истинските доказателства за поведението на безотговорници по пътищата. Да видим тогава адвокатчета какво ще измислят.
32
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тол управлението го вкараха ГЕПП. Къде пак ви се привиждат ПП??
31
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако не можеш да изкараш 250 лв един път в годината по добре да не си по пътищата..
30
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Инфлацията 16.9%, скок на цената на ГО - 60%. Математиката им куца на тия застрахователи!
29
1
 
28
 
! Отговори
Какво се чудите.... преди 10 месеца
.....и ядосвате!Нали виждате че то държава няма ,навсякъде пълен хаос ,че тези ли няма да вдигат Всеки прави каквото си знае .Енергото вдигат цената на тока през 2,3,месеца .Банките ,и те за всяко действие получаваш противодействие във вид на таксичка,Мобилните оператори и,те във връзка с отчетената инфлация от Нац.Стст.Институт 2 пъти ли ,като банките ,ВиК то ,и те ,имали много разходи .Тъй ще е до края на света.Камъните в Бг ще проплачат българите търпим ,щот всеки го страх за собств.,кожа .
28
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Каква инфлация, горивата паднаха с 1 лев. Стига с тая алчност. Затова обществото се радва когато пукне някой шеф на застрахователна компания.
27
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ко ревете бе, всеки ден минавам по западната дъга на Околовръстното на София, между Люлин и Северна тангента. Ограничението е 80 км/ч., а всички диваци карат най-малко със сто. И три хиляди лева гражданска ви е малко! Колко дивака се изтрепаха, защото са пълни комплексари и си мислят, че те са единствените на пътя с предимство!
26
0
 
19
 
! Отговори
пепи преди 10 месеца
Е колко е тоя скок ??? Никой не казва .
25
0
 
31
 
! Отговори
От хората преди 10 месеца
Стига,стига вече.До кога заради тези с малко ум ще страдаме всички и ще пълним гушите на застрахователите. И,,ди,,от,,че,,та,,та пият,другата се и блъскат наред ,а тези без нарушения плащат заради тях.
24
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Най-големия рекет след винетките.
23
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
280 лева е ако караш табуретка хиляда кубика и 70 коня, за нормалните коли е около 350 лева. 350 гражданска, 290 лева данък мпс, 87 лева винетка 50 лева ГТП и станаха 800 лева, добавяме и Каско защото в България е задължително ако не караш 20 годишна трошка и станаха 2 хиляди лева разходи за нормален автомобил.
22
33
 
4
 
! Отговори
моля преди 10 месеца
я пак,280 лв. т.е 140 евро,такава евтиния няма и в африка,а *** самозабравилите се тук пак се оплакват,как не ви е срам,намерили,че премерили
21
3
 
27
 
! Отговори
Ябадабаду преди 10 месеца
Какво общо има инфлацията с едно стикерче ? Не СЕ НАЯДОХТЕ КОЖОДЕРИ МРЪСНИ
20
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За две години промяна ви се ... м.... Продължаваме Поскъпването ви върнаха в първи клас. Вече като влезеш в магазина и за да напълниш количка трябва да работиш цяла седмица.
19
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
От последното увеличение не са минали 6 месеца и хоооп ново! Ко стаа бе? Замазнихте кокала и ви се услади,А? Ще ядете хурката май, на там отива работата!
18
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 18Няма селянин няма гражданин, който нарушава ще плаща повече!!
17
22
 
6
 
! Отговори
Гражданска преди 10 месеца
Заради многото селяни по пътя е това.
16
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какво общо има това с инфлацията? Така не се изчислява гражданската... Ние не сме длъжни да ви пълним джобовете!!
15
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Въведете вече тая бонус-малус системата какво чакате? Редно ли е човек който е няма нито едно ПТП в последните 5-10 години и да плаща повече?