Проф. Габровски: С AI неврохирургията прави пробиви, които бяха фантастика

В основата е принципът на извличане на сигнал от мозъка, обясни той
31 май 2023 18:20, Анисия Иванова
51
Проф. Габровски: С AI неврохирургията прави пробиви, които бяха фантастика
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Видимостта, която се дава на имплантите, по които работи компанията на Илон Мъск Neuralink, е много голям шанс част от невронауките да се придвижат много по-бързо напред, отколкото е било в представите ни до преди няколко дни. Това каза Николай Габровски, неврохирург, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Имплантите, с които Мъск ще започне да прави експерименти, ще се опитва да ги имплантира при хора и за които е получил разрешение, на практика съществуват от доста време. Фактически от много време учените в областта на невронауките се мъчат да извлекат сигнал от нашия мозък, който директно да може да осъществи контакт с някакво външно устройство като компютър. Става дума за т.нар. brain–machine interface (BMI) - да се направи комуникация между мозъка и машината".

В графична среда човек общува с компютъра като му посочва папки, файлове и машината си превежда и разбира какво искаме. Огромна научна енергия е насочена в това да успеем да извличаме подобни команди директно от мозъка. Така, чрез BMI, ще се помогне изключително много на хора, които са инвалидизирани заради прекъсване на гръбначния мозък и не могат да движат крайниците си, обясни Габровски. "Благодарение на нещо подобно, те биха могли да управляват компютър, екзоскелет или да карат специализирани машини да вършат различни неща за тях".

"В основата е принципът на извличане на сигнал от мозъка. Всичко това и до скоро беше много трудно и почти невъзможно, а причината е, че нашият мозък е една базирана и на електричество машина. А електрическите сигнали, които има при работата на невроните и връзката между тях и подаването на сигнали помежду им, са изключително слаби. Да бъдат извлечени тези сигнали е много трудно и е голямо научно предизвикателство".

Факт е обаче, че това мозъчно предизвикателство вече до голяма степен е преодоляно, заяви професорът. Той даде пример с научен екип в Швейцария, който е успял да разработи метод, при който чрез подобни на имплантите на Илон Мъск устройства се извлича този сигнал и се обработва със сложни математически модели. В резултат човек с гръбначно-мозъчна травма и прекъсване на гръбначния стълб от преди няколко години прохожда. Големият напредък, който е постигнат, касае разпознаването на конкретния сигнал.

"Има зони в мозъка, които отговарят за нашето движение. Когато си помислим, че искаме да се движим, тези зони се активират и започват да излъчват тези много слаби сигнали, които електродите и миниатюрни, много чувствителни електрони трябва да уловят. Екзоскелетът "знае" в зависимост от зоната, от която идва сигналът на мозъка, какво точно да направи. Това е въпрос на много голяма чувствителност (която вече имаме), второ - на много голяма изчислителна мощ (която очевидно вече също имаме), и трето - на едно много добро ноу-хау как тези сигнали да бъдат филтрирани и наистина диференцирани".

Факт е че това вече се случва - в конкретния случай с швейцарската група, заяви неврохирургът: "Това бе немислимо до преди няколко години. Говорим за изключителен напредък и бих казал, че това е само началото".  

Що се отнася до възможностите на невронауката да достигне до създаването на мозъчен имплант, който да увеличава капацитета на човешката памет, гостът каза, че на този етап това не е възможно. По думите му, докато за тялото се знае точно кои определени зони в мозъка отговарят за движението на ръка, крак, а дори и на отделните пръсти, то много голяма част от останалите функции на мозъка са пръснати в целия мозък и не са концентрирани на едно място. Имат много по-сложна организация и функция.

"Поради тази причина, ако в двигателната част ние можем да сложим такъв имплант и да се опитваме да извлечем оттам сигнал и съответно да го изпращаме в някаква посока, то при паметта и при някои по-сложни функции, дори и като зрението, нещата са значително по-трудни и предизвикателни", обясни гостът.

Много е важна тази стъпка на Илон Мъск, защото той ще даде видимост на тези резултати извън тесните научни среди, подчерта професорът. "Той със сигурност има умение да привлича внимание. Чрез тази стъпка, която всъщност не е толкова иновативна и много научни екипи работят и имат резултати в тази област от доста време, той привлича внимание и съответно ще има и привличане на средства за допълнителни изследвания, за разработки. Така че, аз очаквам наистина това доста да помогне за по-бързото развитие на подобни импланти, без те да бъдат конкретно за памет. Това може би ще се случи, но засега този момент е далеч".

Целият коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
3
 
! Отговори
Хахаха преди 10 месеца
Всичко медийно свързано с този професор е много красиво и шарено на бели точки, НО не дай си боже да повярваш на медийния му облик и потърсиш надежда за живот от него.Няма да намерите никъде по надменен, самовлюбен, безотговорен и долен човек от него! Човешкия живот няма стойност за него всички ние сме ***.
39
0
 
1
 
! Отговори
Мухахаха преди 10 месеца
До идеалистаЧат пат бота може да е само това за което го използват. Много е далече от реален изкуствен интелект.
38
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какви сигнали извличаш от мозъка, па ти? Едни пари е важното да се похарчат- А са ми разказвали чудеса за вашето неврохирулгично отделение-дерете по 10 кожи от пациентите.
37
0
 
0
 
! Отговори
Идеалист преди 10 месеца
За сега ЧатБота е само една много бърза изчислителна машина на която дадоха възможност да се свържа с мрежата. Малко прасенце, от което не се знае каква *** ще стане. Като атомната енергия - може да е бомба, може да е АЕЦ. Зависи, какво са му вложили в микрочиповете. Ще има и едното и другото.
36
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Като слушам какви ги говори, започвам да се замислям колко е читав като доктор!!!
35
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Божеее няма ли кой да го светне четова дето му викат ИИ е поредния ИТ балон. Измама за некадърните и мързеливите!
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не се карайте, пичове, всички ще бъдете изметени от ИИ. Той не дискриминира - айтита, кофражисти, жичкаджии, склададжии, касиери, писатели, музиканти, художници. А съвсем скоро професори и политици. :)))
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Я дай сега, експерта копейка от Възраждане да ни обясни как стоят нещата. Чакаме включвания и от Карбовски, доц Иво Христов, полк Николай Марков, Цанов, Киро Брейка, Явор Дачков, Петър Волгин, Валентин Ванцев, Пламен Пасков и Волен Сидеров.
32
3
 
2
 
! Отговори
До 37 преди 10 месеца
Има всичко в библиотеките! Да написали са го е и? Сега АИ го ползва като му кажеш свързва парчетата! Защо ще се пише наново нещо, което е написано и тествано! То е така със всичко!
31
7
 
4
 
! Отговори
ННН преди 10 месеца
Само уважение за доктора.
30
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не ползвам Фейсбук, там всички служби те следят, но ползвам Днес :)))
29
1
 
2
 
! Отговори
До 33 преди 10 месеца
Много си назад човек! Има си библиотеки за това!
28
3
 
2
 
! Отговори
Спас преди 10 месеца
чрез AI мозъка на Габровски беше отстранен и той сега си живее перфектно без мозък и никой не забелязва разликата
27
3
 
5
 
! Отговори
Непрог преди 10 месеца
Истинският пробив в неврохирургията и медицината, ще го направят само физици! Те работят сега усилено по наноботите, които влизат на клетъчно ниво изследват, оперират и др. България страшно изостава и ще стои на последните места, защото тук никой не уважава труда им! Едвам 5 човека кандидатстват физика в СУ!
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абсолютно подкрепям 11. Такива разработки и отрития от такъв характер винаги се вземат под контрол на военните.
25
2
 
1
 
! Отговори
Непрограмист преди 10 месеца
Може и то още как! Направи програма с която местя курсора с глас! Засега е проста но може да я усложни като му кажа! Иначе му дадох една лигическа задача за мнооооого умни хора и се скапа. На мен ми трябваше 1 ден да я реша. Още един човек успя да я реши инженер трябваше му месец!
24
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ала-бала!!! На никой не му пука за инвалиди, особено като си знаем групичката, която не спира да ни набива в главите, че сме много на Земята. Brainmachine interface (BMI) - да се направи комуникация между мозъка и машината означава вашата мисъл да се предаде на компютър /най-общо казано/, а компютъра да ви "набие" своя отговор в главите. Извличане на вашия интелект, вашите възможности и управление на хора. Естествено пръсната е една лъжа. После ще обясняват, че е била благородна, ама...
23
1
 
3
 
! Отговори
АИ преди 10 месеца
Го правят физиците! Инженери и математици са само помощници! Самия комп е създаден от физик. Дж.А! Нета физик Аберс Ли! Чакайте скоро квантови компютри, способни да вършат по 1 мил задачи едновременно, защото ползват кюбит а не бит
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Проф. Габровски: С AI неврохирургията прави пробиви, които бяха фантастика . . . . В България това не работи, защото 80% са лоботомирани т.е. мозъчноампутирани! Остава си фантастика! За съжаление нямам по добри новини!
21
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Такааааа... А сега да кажем, тези AI кой ги прави? Инженеритеееееее! Математицитеееее!!! На докторите от години всичко им дават наготово и те пак не искат да работят и пак не могат и пак искат много пари!