IT спец: Затворете телефона, ако се обади Наталия или Виктор

Информацията, която се извлича, е локацията на телефона
17 юли 2023 09:54, Анисия Иванова
38
IT спец: Затворете телефона, ако се обади Наталия или Виктор
Снимка: Bulgaria ON AIR

След Наталия - изкуственият интелект, който събираше данни и проверяваше дали сме от София, сега на хоризонта се появи и Виктор. На този фон всеки пети българин иска изкуственият интелект да бъде забранен.

"Ако Наталия или Виктор ни се обадят - трябва да затворим телефона. Ако обаждането придобие характер на измама или извличане на информация, или и двете - тогава трябва да сигнализираме МВР. Първият сигнал е, че някой, който не се легитимира, изисква нещо от вас, или изисква нещо от вас да се случи спешно. В конкретния случай няма пряка опасност, но е въпросът как ще се използва тази информация", каза IT специалистът Деян Аврамов в студиото на "България сутрин".

По думите му информацията, която се извлича, е локацията на телефона.

"Може да бъде използвано по законен, но може да бъде използвана и по незаконен начин. Има начин да се имитира телефонният номер, от който ви се обаждат. Това е телефонен номер, който се представя за този, който ви се обажда. Такива обаждания са много често идващи от други държави, в които стандартите за сигурност са занижени. Заради това, когато видим, че ни звъни номер от чужбина, трябва да бъдем бдителни", допълни Аврамов в ефира на Bulgaria ON AIR.

А когато ни се звъни от български телефонен номер - един от вариантите е услугата да е закупена от мобилен оператор, а другият - мобилният оператор да има съществуваща уязвимост и да позволява имитирането на номера.

"Когато една маркетингова компания иска да направи такъв вид проучвания, тя трябва да мине през процес, който е за опознаване на клиента. Трябва да удостовери какво точно ще прави с тези номера, които ще закупува и по какъв начин ще ги използва.

Той е на мнение, че тези данни е възможно да се използват и за местния вот: "Трябва да се направи проверка на кого се дават телефонните номера."

"Изкуственият интелект може да бъде инструмент, който повече помага хората, отколкото да вреди, поне на този етап. Разбира се, всяко инженерно чудо може да бъде използвано и за лошо, не само за добро. Изкуственият интелект намира широко приложение в нашата сфера, като филтрира и разпознава кибератаки. Той може да бъде полезен и за всеки бизнес, стига бъде оползотворен", категоричен е Деян Аврамов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 29 - Говорил съм с толкова корпоративни дроове, че ако ще и мои голи снимки да му пратя, няма да аправи нищо ...
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Име - Ам ... пробвай без телефон. Не ТОЛКОВА лошо.
32
2
 
0
 
! Отговори
Име преди 9 месеца
Затова има "гласова поща", изключително полезна функционалност! На всички е ясно,че няма къде да се скрием, но можем да намалим този стрес!
31
3
 
1
 
! Отговори
рундьо лакеев чорап преди 9 месеца
На мен ми се обажда една жена от пазара.
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Така ми е писнало от инфосекове, които не могат да обяснят как се извършва tls handshake или пък какво е елиптик кърв. Чукча писател!
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Брат ми като заподозре някакви такива програми просто казва: "Буга, буга". Ако е истински човек ще реагира по нормален начин. А програмата млъква за няколко секунди, но няма да намери това словосъчетание никъде в инструкциите си и просто почва скрипта отначало.
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Направи зафърли телефона и нямаш грижа с Ментел или Свиваком. Щастлив живот е без смърфон.
27
1
 
13
 
! Отговори
Наталия БЧК преди 9 месеца
Приятели малкия Виктор на 4г се нуждае от спешна операция в Германия нужни са 200к евра. Днес с колегата Виктор от ООН и Червения Кръст ще приемаме дарения в квартал Люлин. Не е нужно да се занимавате с банкови сметки, просто хвърлете парите през балкона!
26
1
 
6
 
! Отговори
Dj dance machine преди 9 месеца
Непознати номера не допускам повече на моя телефон тия които съм вкарал и говоря са ми предостатъчно другите които съм блокирал е имало защо дори затова че ме занимават с това което не трябва
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Или от уж а1 със честитка 1200 лева
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На моят телефон излиза предупреждение за потенциален спам, и изобщо не си правя труда да вдигна. Отхвърлям повикването и блокирам номера. Освен това не си давам телефона никъде - дори и в CVто ми не го пише. Който иска да говори с мен - има zoom за тая работа.
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 19 - Звънкат от чужбина, защото ако звънкат от тук, покуратурата може да изиска от оператора да им даде всички данни, както и да им запорира дейността.
22
1
 
7
 
! Отговори
Коментар преди 9 месеца
Поредната измама на безконтролните мобилни фирми-мошеннци
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Виктор Смени си името, бе! Не се ли сети?
20
0
 
5
 
! Отговори
Виктор преди 9 месеца
Не давай такива идеи, никой вече не ми вдига...
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Съветите на IT спец-а са само частица от истината. Едва ли номерът от който ви звънят е от чужбина. Може да го има в Контакти в телефонът ви. Може да стане така, че да си наберете име на роднина от Контакти и да си говорите с някой в чужбина. Засега отбягват да ви кажат право в очите "Изхвърлете си телефона - в опасност сте!". Предпочитат да ви рекламират приложения, да си ги инсталирате ей тъй.
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Бреееей 4 - Във финансовия сектор го ползват 60 години. Хората хал хабер си нямат, ама толков сървъри и специалисти работят там, само и само да дават по-добри кредитни рейтинги, да засичат измамии да предсказват пазари, че ако 1/5 от тея хора бяха в други сектори, щяхме да имаме ChatGPT сигурно 2010, а днес щяхме да сме излекували рака ...
17
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 9 - Да, но това е по филмите. Реално в моемтна, в който някой се обади, се вижда телеонен номер и IMEI код на телефона. Преди "зорът" беше, че не се записваше тази информация за дълго, затова караха операторите, ако засекат номер или IMEI, да не изтриват данните. В последните 15 години, паметта стана много евтина, така че освен, ако няма законово изискване, оператрите пазят данни с години и за всеки номер се знае, къде и кога е бил с точност от 20-ина метра в НАЙ-ЛОШИЯ случай.
16
0
 
4
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 9 месеца
колежката на дадения мегаспец се подписва с бащино име, завършващо на -вна, и работи с куба и венецуела. предполага се, да е чиста случайност
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"ИИ не трябва да бъде забранен, а използван рационално, каквато е и целта на стздаването му!" - "каквато е и целта на създаването муууууу" викааа! ХА ахах аха ... Хал хабер си нямаш, каква е целта. Целтта е масивна печалба, чрез автоматизация.