ГЕРБ-СДС се отказаха от незабавното прекратяване на дерогацията

Това ще стане, ако "Лукойл" не внесе задълженията си
Обновена: 23 окт 2023 11:43 | 23 окт 2023 11:40, Стела Стоянова
65
ГЕРБ-СДС се отказаха от незабавното прекратяване на дерогацията
Снимка БГНЕС

ГЕРБ-СДС няма да внася предложение за незабавно прекратяване на дерогацията за внос на руски петрол, ако "Лукойл" издължи незабавно близо 500 млн. лв. неплатени данъци.

Това стана ясно след близо два часа преговори между партиите, подкрепящи правителството, съобщава БНР.

От компанията "Лукойл" трябва да внесат още един милиард лева от дължимата разлика между сортовете "Урал" и "Бренд" във Фонда за енергийна сигурност, с които ще се плащат компенсации за българските граждани. От ГЕРБ и ДПС ги изчислиха на 73 стотинки за литър гориво.

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС обясни: "Ще вземем от "Лукойл" един милиард натрупана сума досега и тези средства ще бъдат дадени на хората като компенсации за горивата. Така горивото на бензиностанциите няма да струва 3 лева, а след компенсацията ще струва 2  лева - 2 лева и стотинки".

По думите му изпълнението на решението за компенсиране на потребителите може да започне буквално още от вторник.

Още по темата

В петък ще има извънредно заседание на парламента за преодоляване на ветото на президента върху закона за енергетиката, а публикуването на решението на парламента в Държавен вестник ще даде възможност на правителството да действа. Делян Пеевски - съпредседател на групата на ДПС, заяви:

"Щом успяхме да форсираме събирането на милиард и половина за българските граждани, ние сме доволни. Докато успяваме да работим за хората и да постигаме тези резултати, ние ще подкрепяме това правителство. Ако не се случва, сме ви го казали ясно, че няма да го подкрепяме".

Пеевски посъветва още да не се търси интрига в отсъствието на представители на ПП-ДБ в публичното изявление, защото съпредседателите на групата Кирил Петков и Атанас Атанасов са участвали заедно с премиера Николай Денков и финансовия министър Асен Василев, който се е включил дистанционно.

Друго решение от срещата е да бъдат внесени законови поправки за поставяне на базите за съхранение на горива под управлението на Държавния резерв. Целта е да се премахне монополът на "Лукойл".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 6 месеца
Тиквун разигра успешен предизборен цирк,който ще му донесе допълнителни гласове.Няма политик,който ще махне дерогацият и ще остави държавата без горива.Пасивите ще ги обере ПП.Про100то да е мислил преди да отвори фирма за Професионално Пране.
51
0
 
1
 
! Отговори
икономист преди 6 месеца
До Румен: Румене, те при всички положения ще бъдат на печалба, но печалбата им ще бъде по-малка ако я няма дерогацията. Това обаче по никакъв начин не устройва потребителите, защото те пак ще си плащат същите цени за горивото, и дори малко по-високи от тези в момента. Аз се съмнявам Лукойл да преведат онези един милиард, които им искат. Не вярвам да са толкова глупави. По-вероятното е да приемат прекратяването на дерогацията, отколкото да се разделят с тия пари.
50
0
 
2
 
! Отговори
Нафталинка преди 6 месеца
Марката е Брент, а не Бренд. Какмо повече да коментираме.
49
0
 
1
 
! Отговори
Румен преди 6 месеца
До49. икономист . "Вероятно е на борсови цени " . Е тридесет години никои ли от Държавата не знае Лукойл на какви цени е Нали си имама отракани Елити в НС . Те не знаят ли.?
48
0
 
1
 
! Отговори
икономист преди 6 месеца
До 48: Посочете ми един търговец, който да не печели на гърба на потребителя? Никой не може да продава нещо, на много по-високи цени от пазарните, поне не и за дълго време... Обаче, ако може да купи нещо на много по-евтина цена, що да не може да го продаде после на по-висока цена? Това е пазарната логика, тука няма място за сантимент.... Като не харесвате пазарната икономика, сменете я с нещо друго. Аз съм за!
47
0
 
0
 
! Отговори
Румен преди 6 месеца
До49.никои не го интересува имали печалба нямали Лукойл . От клиентите които сипват гориво. Иначе е Блага работата на Черно в Държавата без фактури и уреди. Не отчита приходи -;разходи И мен не ме питат като извършвам услуга и давам продукт . На печалба ли съм или на загуба. Като не е на печалба да спира работа и да си оправя счетоводството . Така е с всички фирми . Наши и Европейски. Големи, Малки и По малки . Свободния пазар е Един за Всички
46
0
 
2
 
! Отговори
До 52 преди 6 месеца
Къщата вече е продадена.А бащата на държанката е платил 350 000 евро данъци.Бреййй,какъв богат човек?Спечелил е сигурно джакпота покрай дъщеря си.
45
1
 
1
 
! Отговори
Запомнете! преди 6 месеца
И на тримата на фотото шефът им е казва Ахмед Доган!
44
0
 
8
 
! Отговори
МУРЗИЛКА преди 6 месеца
ДПС и ГЕРБ яко са яхнали предизборната кампания.Вчера надуваха главите ни как прецакват ПП+ДБ-днес,няма да внасяме предложението за спиране на дерогацията.А иначе всички се заклеват,че рабятат за държавата ни.При нас действа с пълна сила сериалът Мутрос.Няма друга бивша соц.д-ва,която да е яхната от мафията и да е толкова разединена по всички въпроси.Ние не можем да докажем,че сме европейска д-ва и заслужаваме да сме в Шенген.Не Денков е виновен,а българите,които гласуват за мутри и депесари.
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Гербавите съвсем са се ошашавили.Две напред,едно назад.Танцуват с ДПС кога как им е изгодно.Няма морал,няма принципи.Само интереса клати феса.
42
2
 
5
 
! Отговори
Дебелото Банкянско преди 6 месеца
Търся бригада за ремонт на къща в Барселона. В къщата има държанка и незаконородено ( ***)
41
2
 
4
 
! Отговори
да си го кажем преди 6 месеца
въпросът е кой колко е получил в сметка на кайманите за да си променят веднага мнението... тези прасете не се наядоха, а народа пак ще гласува за тях... заслужавате да ви държат гладни! Гласувайте за Герб, ППДБ, БСП и ДПС, това ви е бъдещето, мизерно но бъдеще, иначе може да стане по-хубаво ама как да разберете. Внучето на ДС кмет на София!!!
40
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Е как ще започне компенсирането още от вторник,като Лукойл още не е казал дали ще си плати данъците.Предизборни партенки на Делянчо.
39
0
 
2
 
! Отговори
икономист преди 6 месеца
Освен това тоя нефт от Каспийско море, вероятно е на борсови цени. Което означава, че ако Лукойл преминат веднага на такъв нефт, потребителите на горива, едва ли ще получат някакво намаление на цената... Само дето Лукойл ще намали своята печалба. Тоест никакъв полезен ефект за никого. Едно безсмислено действие.
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До 46...Преди 10 години ,,Лукойл" обнови изцяло инсталацията си.Лъжа е , че няма да имат пари за обновление Защото вече е направен Смятали са да печелят на наш гръб.Дадена от думата на Бойко Методиев Борисоф...И така не разбрахме произхода на ,,пачките" и ,,кюлчетата" от къде са.И къде заминаха...
37
0
 
1
 
! Отговори
икономист преди 6 месеца
До 38: Нямам представа каква им е била технологията преди 15-20. Може тогава да са имали възможност да преработват каспийски нефт, но към момента ситуацията да е по-различна...
36
0
 
2
 
! Отговори
Аха преди 6 месеца
Много приказки-празни по същество
35
0
 
0
 
! Отговори
Румен преди 6 месеца
Написал съм м а м и защо е с звездички . Мога да се поръча и затова питам . Не съм филолог по професия.
34
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Пеевски , ако направиш бензина 2 лева и ако удържиш тока , тържествено обещавам , че ако има такива цени и то трайно , аз трайно ще гласувам само и единствено за теб .
33
0
 
4
 
! Отговори
Румен преди 6 месеца
До34 икономист. Тази фирма Лукойл е чужда както всички чужди фирми OMV,ROMPETROL, PIREOS Shel ,Metro, Lidal,Billa и така нататък. И всички тия чужди фирми гръцки,австрийски,нидерландски, румънски ,германски се отчитат пред държавата. Руската иска аванта. Шута отзад и далече от България. В Румъния Лукойл е е една МИЖАВА ФИРМА . Смешни и жалки бензиностанции . Тук с фасада да се вижда от далеч как *** България.