НЗОК без управител е блокирана, около 1 млн. са здравнонеосигурените

В цяла Европа има проблем с лекарствата, каза Аркади Шарков
4 дек 2023 10:41, Анисия Иванова
30

Само преди няколко дни и здравната, и бюджетната комисия в парламента отхвърлиха бюджета за здраве за 2024 г. Въпреки заложените над 1 млрд. лв. повече приходи, основните критики са свързани с липсата на предлагана реформа, големите суми, които пациентите доплащат, липсата на лекарства и цените им и други.

"Бюджетът е направен добре и балансиран по отношение на разпределението на средствата в различните пера. Най-добре подпомогнатото перо е това за извънболнична помощ. Допреди няколко години то представляваше 11-12%, а сега е около 16-17% от общия бюджет. Има подобрени възможности за пациентите, които ще могат да достигнат до по-качествена профилактика. Но даването на пари не означава, че те ще бъдат разходени ефективно, и второ - ще стигнат до крайния бенефициент", каза здравният икономист Аркади Шарков в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че има риск при постъпленията на парите от работещите.

"Риск има и за здравнонеосигурените, чийто брой вече достига около 1 млн. човека. Тези несигурности са свързани с макрообстановката. Когато говорим за разпределението на бюджета в Касата, говорим и за това дали болниците ще могат да изработят тези пари. Част от процеса касаеше и заплатите. Трудно е да се обвържат заплатите пряко с увеличението на парите в бюджета на НЗОК, тъй като заплатите са функция на приходите на лечебното заведение. Ако има пациенти - има приходи. Ето и защо сме в процес на разработка на една методология по отношение по поставяне на тежести на заболяванията и тежести към клиничните пътеки, допълни Шарков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Важно е и как изразходваме средствата.

"Важно е да има ясна политическа насока в каква посока да бъдат изразходвани тези средства. България заяви, че ще има подпомогне програмите по скрининг, към момента нямаме яснота от това дали част от тези пари няма да са от Касата или Министерството на здравеопазването. Пациента не го интересува на каква цена ще се лекува, това е проблем на Министерството на финансите и на НЗОК", коментира здравният икономист.

Попитан дали ще се наложи пациентите да доплащат повече за някои услуги, Шарков отговори: "Много зависи от лечебното заведение. Въпрос на преценка. Проблем е НЗОК да остане без управител. Става блокаж, особено по отношение на разплащането. В много кратък порядък ще трябва да бъде измислен механизъм, по който първо да бъдат изслушани управителят и подуправителят, същевременно да бъде изслушан и нов управител."

Той изрази мнение, че бюджетът не е пряко свързан с липсата на лекарства.

"В цяла Европа има проблеми с наличието на лекарства. Има и други фактори, като един от тях е цената. Докато има регулация, която към момента съществува и която потиска цената на определени продукти, дотогава ще има и казуси, че определени производители изваждат своите продукти, тъй като нямат търговски интерес", подчерта Аркади Шарков.

Омбудсманът Диана Ковачева сигнализира, че остава нерешен въпросът с достъпа на гражданите до лекарства помощ след активно лечение.

"Този въпрос би трябвало да бъде обект на разговори както на съсловните организации, така и от страна на социалното министерство, тъй като долекуването е елемент и на социална политика. И отново става въпрос за пари. Болничната и извънболничната помощ не са евтини", коментира Шарков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
3
 
! Отговори
Осигурени преди 4 месеца
4000000 по 30 лева минимум правят 120000000 лева всеки месец здравна осигуровка/данък/. Минимум. 120 милиона лева. За НЗОК . То няма толкова доктори и медицински сестри бре . Къде потъват тези милиони всеки месец ?
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Фармацевтите НЕПРЕКЪСНАТО УВЕЛИЧАВАТ цените на лекарствата.С една аптека се ИЗДЪРЖАТ ЦЯЛА ФАМИЛИЯ която която е презадоволена от всичко.Болниците са ПЪЛНИ за лекуване от пациенти от МАЛЦИНСТВАТА.А дали са осигурени?От ЛЯТОТО са спрени някой ЛЕКАРСТВА за кръвно и сърце, за който имаше макър и МИНИМАЛНА ОТСТЪПКА.,а си плащал водолаз здравна осигуровка.Един милион били, осигурени,и се дава допълнително един милиард,а все трябва да ДОПЛАЩА пациента, и все НЯМА НАПРАВЛЕНИЯ!
27
0
 
3
 
! Отговори
Осигурени преди 4 месеца
До Анонимен - Държавата функционира като общество на хора , а не диваци. Ако е всеки за себе си , тогава няма нито държава нито общество , а има джунгла. Въпросът е в контрола , държавата трябва да контролира тези които не плащат да не ползват обществен ресурс. Сега който не е осигурен ползва само спешното ако умирга.
26
2
 
1
 
! Отговори
комунист преди 4 месеца
Капиталистически упадък и разложение, за жалост.
25
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До искам социализма, няма :) АКо не ти харесва... напускай. Хубавата новина е, че такива като теб намаляват по естествен начин.
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Осигурени, проблемЪТ е, че всички ползват, а плащат малко. ПроблемЪТ е, че държавата не може да управлява този финансов ресурс. Решението е: не плащаш изобщо не ползваш. Или плащаш и ползваш според приноса си. Солидарността не работи!
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Според правата на човека всеки трябва да има достъп до медицинска грижа. Никъде не се казва, че трябва да е безплатно. Нека всички неплащащи да си помислят колко време биха работили безвъзмездно! А държавата вместо да констатира да ги накара да си платят! Или да промени системата за да е реципрочна на внесеното!
22
0
 
0
 
! Отговори
Тошко... преди 4 месеца
...от ИТН в неделя 150 каза как се краде. Купуваш евтин аспирин, а го продаваш на цена на Байер. Елементарно. Преди повече от 100 г. така упрекнали кмета на Русе Н. обретенов, че вместо прочутите Марсилски павета послал улиците с много по-евтин гранит, а разликата присвоил. Не доказали дали е така, но омаскарили човека. Знае ли Тошко дали така крадат от лекарствата и въобще как и кой краде или просто се заяжда. като твърдиш нещо, докажи. Да не говорим, че бяха на върха, но нищо не направиха
21
2
 
2
 
! Отговори
Осигурени преди 4 месеца
Всеки нормален българин си внася здравни осигуровки. Неосигурените кои са - малцинства, ненормални, клошари и т.н. , следователно те не ползват здравната система. Всички останали си плащат - и безработните и останалите. Къде ви е проблема ?
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 6, глупости! Точно безработните са част от неплащащите! Ако не са регистрирани и да им плаща държавата... не плащат. Информирайте се преди да пишете! Тези клишете къде редите не помагат да изглеждате умни :)
19
4
 
2
 
! Отговори
искам социализма преди 4 месеца
Тогава живеех спокоен живот със истинска храна. Днес разширените гробищни паркове и некролозите по улиците и на млади хора, говорат за постиженията на дивия ни и уродлив капитализъм.
18
4
 
3
 
! Отговори
и аз да питам преди 4 месеца
Разкъсаните от кучета в европейска България как ги лекуват??
17
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Ха ха ха, я пак? АКо някой неосигурен се разболее и има нужда от животоспасяваща оперция СЕ прави! АКо такъв бъде блъснат от кола(примерно) пак му спасяват мизерния живот. Ама плащат другите! Спрете да лъжете, че не е забавно вече. Или лична партида, или нива на обслужване според приноса. Така е честно! За неплащащи да се полага само рецепта за нурофен и толкова.
16
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не ни информирайте колко са здравно неосигурените! Информирайте ни как ще ги накарате да си платят! Ако не можете променете системата да бъде на лична партида, а неосигурените да се спасяват както могат. Опция две е да имаме различни нива на облсужване според приноса. И на малките деца е ясно, че солидарността не работи когато 1 000 000 ползват без да плащат! Работещите са 2 000 000. Добавете пенсионери и деца! Тази задача с тези си ограничения НЯМА решение! Освен, ако не изхвърлим неплащатите!
15
4
 
4
 
! Отговори
Осигурени преди 4 месеца
Почти всеки нормален българин и българка си плащат здравните осигуровки , следователно имат равни права. Тези които не си плащат здравните осигуровки си плащат на частно. Какъв ви е проблема ? Всеки си плаща - осигурен и неосигурен , нали ?
14
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Променете конституцията и осигуряването да стане лично. Който не е осигурен да си плаща или да се самолекува. Който е осигурен да му се поемат разноски спрямо това, на което се е осигурил. Не може един да плащат 22лв осигуровки, други 300лв и да са осигурено за едно и също. Къде е стимулът да си плащаш, да се учиш и развиваш.
13
0
 
12
 
! Отговори
Ха ха ха преди 4 месеца
Аркади Шарков е син на шефа на БГ Стоматолофичен съюз - Шарков. Всичко е навърдано като св.ин.ски черва. Случайни хора там няма в " елита".
12
1
 
5
 
! Отговори
бюджета дава и преди 4 месеца
студентите и учениците здравни . парите ги има . 8 хиликоптера и 3 ремонта на спартана и ги изхарчиха . изнесоха и лекарства в други страни . да дадат от бюджета на тези 1-2 милиона и да имат всички здраве . болничните шефове вземат по 1-2 милиона . балтов го сложиха на 59 бона заплата без бонусите и другите взятки .
11
2
 
2
 
! Отговори
Всичко е точно преди 4 месеца
Бюджетът е направен добре. . . . Предимно приходи и никакви задължения! Характеристично за българите е илюзорната представа за реалността!
10
2
 
7
 
! Отговори
Ха ха ха преди 4 месеца
СТИГА СТЕ СЕ ОПРАВДАВАЛИ СЪС ЗДРАВНО НЕОСИГУРЕНИТЕ!!! ТЯХ ГИ ВЗЕМАТ САМО ПО СПЕШНОСТ. ЗА ВСИЧКО ОСТАНАЛО СИ ПЛАЩАТ В БРОЙ. А БЕЗРАБОТНИТЕ СЪЩО СИ ПЛАЩАТ ПО 32 ЛВ МЕСЕЧНО, АКО ИСКАТ ДА ИМАТ ЗДР. ОСИГУРЯВАНЕ.