Още няма информация за похитените българи на кораба "Руен"

Не се знае колко ще продължи сагата
17 дек 2023 11:15, Петър Бойчев
20
Още няма информация за похитените българи на кораба "Руен"
Снимка: БГНЕС

„Не се знае колко ще продължи сагата с похитения български кораб „Руен“, на чийто борд има 18 души екипаж, сред които и 8 българи. Винаги в такива ситуации има риск“, коментира пред bTV капитан първи ранг Васил Данов.

По думите му може да става дума за сомалийски пирати, но понеже още не са предявили какво искат, не може да се каже със сигурност. Залавянето на плавателния съд изглежда е първото голямо нападение от сомалийски пирати от 2017 г. насам, след усилията за борба срещу пиратството на няколко държави, осуетили подобни нападения в Аденския залив и Индийския океан.

На 14 декември 2023 г. от моторен кораб РУЕН (IMO: 9754903) бе получен сигнал за нападение от неизвестни лица на около 400 морски мили източно от о. Сокотра, Йемен и на около 700 морски мили от бреговете на Сомалия. На борда на кораба има 8 български моряци, 9 от Мианмар и един анголски гражданин. Параходство Български морски флот АД работи в тясно сътрудничество с всички международни организации и партньорски служби за гарантиране безопасността на хората на борда.

Кап. Данов обясни, че акваторията, в която се е случило похищението, вероятно е станала опасна отново. Той добави, че някои частни компании наемат охранители на плавателните си съдове, за да избегнат проблеми. „Това е в разрез международното морско право, но спасява екипажи. Става дума за 5-ма охранители с автомати, които като покажат на доближилите кораба пирати, че имат оръжие, и те се отказват да се качват на палубата“, обясни кап. Данов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
ivan преди 4 месеца
Има информация, че индийските военни са на кораба?
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Где е българската армия на 1300 годишната държава? Едни африканци ни правят смешни. Да живее българският избирател!
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Българите си заслужаваме съдбата. Нека си правим мръсно и да търпим.
9
2
 
10
 
! Отговори
Предатели с Пералня преди 4 месеца
Вече сме обект на чужда омраза и агресия, защото защитаваме чужди интереси и се месим в конфликти които не са наши! Вкарват ни в такива неща една шайка мошенници, които разпродадоха цялата държава за похвала и някоя комисионна 0.001% от заграбеното!
8
2
 
10
 
! Отговори
Честита Промяна! преди 4 месеца
Никога досега не сме били обект на подобни атаки, камо ли ежедневно! Пряк резултат от предателската чуждопоклонническа политика на сглобката !!!
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Има си хас да има информация с тая комсомолска секретарка начело на външно миниосерство. За какво ни е въобще това миниосерство, дипломатически мисии и консулства като никога нямат информация и никога не са помогнали на никого ? Предната сага да не би да е свършила, че вече чакате края на тая ? Предните вече ги амнезираха напълно. Кво ше се занимават с български граждани. Те имат по-висши цели дупломатити.
6
0
 
7
 
! Отговори
чартьор преди 4 месеца
Домусчиев отдавна трябваше да нарита Калчев ,защото той направи БМФ бащиния !!Нормалните фирми си наемат въоръжена охрана и всичко е ОК. , а нашият иска да спести едни 50 хил. долара ,а навото на всеки кораб е поне по 28 хилки на ден !!
5
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Путин мълчи.Ако чакате Путин да проговори , трябва да изчакате съдебния процес срещу военните кремълски престъпници , ако искате да узнаете истината.
4
2
 
6
 
! Отговори
Жирафчето Габрил преди 4 месеца
На почивка съм.
3
1
 
7
 
! Отговори
пп -дб преди 4 месеца
Ако са гласували за нас , да ни се обадят да ги подкрепим морално. И пак да гласуват за нас.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Гapraмeл cnи ли, kвo npaви?
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да НЕ очакват помощ от кирче И кук0рче