Последен ден да се изписват антибиотици на хартиените рецепти

От 1 април това ще става само по електронен път
29 мар 2024 08:10, Елка Василева
21
Последен ден да се изписват антибиотици на хартиените рецепти
Снимка: архив, БГНЕС

Днес е последният ден, в който лекари и зъболекари могат да изписват антибиотик на хартиена рецепта. Ще могат и през почивните дни, но за пациенти, които са потърсили спешна и неотложна медицинска помощ, а от понеделник антибиотиците ще се изписват само по електронен път.

От 1 април медицинските специалисти няма да имат право да предписват антибиотик на хартиена рецепта. Но издадените до неделя хартиени рецепти имат валидност от 30 дни и могат да се изпълняват в аптеките, припомня БНР.

Преминаването към изцяло електронно издаване на рецепти за тези медикаменти беше временно отложено през декември заради оплаквания от пациенти, лекари, зъболекари и фармацевти. Към днешна дата притеснения имат спешни медици от извънболничната помощ.

Според д-р Десислава Кателиева в наредбата не е предвидено фелдшерите да издават електронни рецепти.

"При положение, че голяма част от извънболничната спешна помощ се оказва от долекарски екипи, ние ограничаваме достъпа до антибиотично лечение на една сериозна група пациенти в отдалечените райони, където няма лекари", коментира тя.

От Сдружението на лечебните заведения от специализираната извънболнична помощ настояват за изключения, при които отново да има контрол върху издаването на рецепта, както е със зелените рецепти.

"Би трябвало да се помисли за тези изключения, за да не стигаме до крайности и до фатални грешки", заяви председателят му д-р Катя Ганова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от Общество
Все по-често пътуваме навън, ръст на чужденците у нас
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Какъв хаос ще настъпи
20
0
 
1
 
! Отговори
THE BEST преди 4 седмици
За съжаление - докато се мълчи - така ще бъде! Ще ни правят на нищо! Вярно е, че не всеки иска да протестира или да говори, но има хора, за които , ако гласува - те ще говорят и протестират вместо него. Но по -олошото е , че и НА ИЗБОРИ СЕ МЪЛЧИ......
19
0
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 4 седмици
Стая наредба партиите участващи в сглобката загубиха по два три процента.....
18
2
 
3
 
! Отговори
Лекар преди 4 седмици
350 лв такса за преглед при личен лекар с предваритело записване и 1500 лв за без записване ще е скоро таксата за пенсионери! Засраховатлите да не спят! Болниците са препълнени от неплащащи и стотинка.
17
1
 
4
 
! Отговори
АнтиСглобенко преди 4 седмици
С такива наредби ограничават достъпа на болните до лекарства. Лекарста се купуват не от хубаво а защото хората са болни
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Някой може ли да обясни как става работата с изписване на ел. рецепти без хартия? Т.е. ако не ти дадат хартия, как?
15
0
 
3
 
! Отговори
Избирател преди 4 седмици
Е заради такива простотии искам това сглобенко правителство да се маха. Ако от служебното или новото пак продължат в същия дух и не махнат тези наредби пак ще съм против тях.
14
0
 
2
 
! Отговори
ВТАСАЛА преди 4 седмици
МАРА ЗА ПОПАРА
13
0
 
2
 
! Отговори
Крадлива Мафия преди 4 седмици
Са
12
0
 
7
 
! Отговори
Гнусни политици преди 4 седмици
Ей това с изписването на антибиотици с рецепта отново показва как българският политик става само за затвор
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Гадна пасмина печалбарска! Е затова вземат все по често токатите! Превърнали са се от лекари в печалбари от най долен тип.
10
0
 
7
 
! Отговори
Конспиратрица преди 4 седмици
СЗО казаха, че следващата пандемия ще е бактериална. Спорпландемичното споразумение, кото всички държави трябва да подпишат идния месец, СЗО изземва функциите на националнминистерства на здравеопазването и в слячай на пандемия тя спуска протокол за лечение, който държавите са длъжни да следват. Сещате ли се? Изписват неработещ антибиотик, и човек дори и да знае как - няма да може да закупи самосиндикално нищо, за да излекува себе си и близките си. Разбира се това се прави за наше добро.
9
0
 
8
 
! Отговори
РусенецЪ преди 4 седмици
Отивам заради гадна кашлица и температура на лекар. "Хайде на снимка и междувременно дай проба на антибиотикограма и след два дни ще ти предпиша антииботик". Докато се върна от снимката - "Марш моментално в отделението на системи, ти ще уумреш с тая пневмония бе". Ама нямам бельо, ще дойда утре. "Какво утре бе, ти няма да доживеш до утре". Та, натам отиват май нещата. На умирачка.
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Искат да уморят народа
7
0
 
6
 
! Отговори
Лекар преди 4 седмици
Ох котьо, настъпва урожая
6
0
 
8
 
! Отговори
Да бе да преди 4 седмици
Тука всяко решение е последно, докато не последва ново... Единственото последно нещо е, че сме на последно място в ЕС по всички добри показатели и първи по отризателните
5
1
 
13
 
! Отговори
Бай Пешо преди 4 седмици
Поредната стъпка от дигиталното робство. Честито народе, продължавай да спиш.Утре ако събота ти се наложи да ти изпишат антибиотик, ще чакаш до понеделник или вторник за час при лекаря. Ако дотогава умреш, това властимащите не ги интересува. Те и бз това са получили инструкция, за геноцид.
4
0
 
8
 
! Отговори
В Европа преди 4 седмици
Лекарствата са в супермаркета. Електронни рецепти, за да си купиш антибиотик!?! Убиициса авторите и изпълнителите на тази идея.
3
0
 
13
 
! Отговори
Честито преди 4 седмици
Значи вече ше се мре ефективно...щото докато отидеш да намериш ОПЛ, той па Сб И Нд не си вдига телефона, да се редиш по опашки и после пак опашки и чакане и с температура и мое да се гътнеш ненадейно изпълнявайки оня таен план за минимизация, и ликвидация. Еле па селата и малките градове са си жив зян...немат шанс. Страотно здравеопазване...
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Спрете да се подигравате с народа!