С 20% скачат билетите за БДЖ от 7 май

Без промяна остават картите за деца, учащи, възрастни
15 апр 2024 12:39, Анисия Иванова
19
С 20% скачат билетите за БДЖ от 7 май
Снимка: БГНЕС

БДЖ променя цените на билетите за пътуване с влак заради драстичното увеличаване на разходите на дружеството през последните няколко години. Увеличението ще бъде средно с 20% и влиза в сила от 7 май 2024 г. Без промяна ще останат цените на железопътните карти "Дете", "Учащ", "Семейство" "ТПЛ" и "Възрастен", които са на символична стойност от 1,00 лв., съобщиха от компанията.

Националният железопътен превозвач не е променял своите цени от началото на 2012 г., с изключение на индексиране през 2020 г. с 1,8%. Само за периода от 2021 г. до края на 2023 г. разходите на дружеството са се увеличи с 23,2%. В това се включват увеличенията в основните разходи за гориво, електроенергия и трудови възнаграждения на служителите, като се има предвид, че БДЖ е един от най-големите работодатели в страната.

По данни на Националния статистически институт индексът на инфлация за периода 2021 - 2023 г. е 31,9%. Това е причината националният железопътен превозвач да актуализира цените си спрямо повишените разходи.

Цените на билетите за пътуване с влак ще бъдат увеличени средно с 20% в зависимост от вида на превозния документ. Актуализират се и цените за резервация на запазено седящо място и място за пътуване в спален и кушет вагон. Увеличение ще има и в абонаментните карти и картите "Класик" и "Младеж".

Те дават право на 50% намаление от цената на билета за пътуване във втора класа на пътническите и бързите влакове при неограничен брой пътувания за една година от датата на издаване на картата.

Превозът на деца до 7-годишна възраст ще се осъществява безплатно срещу предоставяне на документ, удостоверяващ възрастта на детето и задължително издаване на билет с нулева стойност. При пътуване със спален вагон и ползване на отделно легло отпада необходимостта да се заплаща половината стойност на билета за пътуване на деца до 7 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: ценаскокБДЖбилети
Още от Страната
Втори сме по ръст на цени на жилищата в ЕС
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
анти диема преди 2 седмици
Стара Загора - Пловдив (100 км) - 3 часа с влак???
14
0
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 2 седмици
А да са ни честити "новите"/порядъчно експлоатирани в Германия/ вагони.Вече е ясно как ще се плащат.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Чудесно подготвят летния, ваканционен сезон от железниците - освен тия 20% повишение на цените на превозите - се затварят и маршрутите от Централна гара София към Северна България: т.е. от дежурно летните дестинации - към Варна през Горна Оряховица ((
12
0
 
4
 
! Отговори
Един Българин преди 2 седмици
Пак вземете 100лв и гласувайте за гроб и дпс....само да видим до къде ще ви стигнат. А пътуващия с влак до Дружба .... те и бензина ще ти вдигнат та да ти е по-евтино с влака пак....
11
0
 
7
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 2 седмици
БДЖ е разграден двор.Който дойде краде и си заминава.В ЕВропа този тарнспорт е силно развит,удобен и бърз,а ние сме в 19 в.Още от времето на Кобурга,Н.Всилев(беше кандидат за премиер от ИТН)беше транспортен министър-тогава обещаваше чудеса-взе си своето,затъна БДЖ,ама нищо.И така продължава източването и съсипването на БДЖ.Кой пътува-освен възрастни и братята роми?Други пътуват инцидентно.Най-лесно е увеличението-съвсем да откажат хората да ползват услугите им.
10
1
 
2
 
! Отговори
маалатъ преди 2 седмици
Ми щом "Матрялъ" тихичко си трае и търпи, значи цените на всичко ще продължават да растат!!!
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Заради "едноцифрената" инфлация ли ?
8
0
 
4
 
! Отговори
билетчето преди 2 седмици
нагоре, тех. прегледи нагоре, лято идва, бензин и нафта нагоре, есента газ за отопление нагоре.Накрая все ни е навътре.Ако го караме така ще се върнем в роб. строй, и местните дерибей ще си имат крепостни селяни.
7
0
 
11
 
! Отговори
селянин преди 2 седмици
от бдж не са разбрали че за да имат клиенти превозът им требе да е по евтин от автомобилния щото колата ме вози от точка до точка а примерно ка отида в софия от гарата до дружба или младост имам още един час с градския
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Язък, а картата "Класик" не е евтина, поне за мен, аз пътувам редовно с БДЖ-то
5
0
 
9
 
! Отговори
Кико преди 2 седмици
Добре скачат билетите, ама с тези вагони които са на 40 години какво правим?
4
1
 
4
 
! Отговори
akudек преди 2 седмици
бравос правителството на радев дпс герб са по различни. ще направят цените до сущ кат при бай Тошо. евтин ток. евтин бензин. евтини цигари аба убаво си беше вкомунизма а и левъ беша златен :)
3
1
 
16
 
! Отговори
Неразбрал преди 2 седмици
Ама нали малцинствата пак ще имат права да пътуват безплатно? Това повишение е само за българите, нали?
2
4
 
7
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 седмици
Нескопосан опит за социална програма - задължително трябваше да се вдигат всички карти и на пенсионери, деца и студенти, а не последните да се возят почти без пари на гърба на обикновения работещ човек. От юли ще вдигат пенсиите и без това и пенсионерите трябва да готови да плащат повече, а не да хвърлят парите през балкона на телефонните измамници.
1
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Скачат те, ама аз съм се изпедепцал да ги ловя със сакче за пеперуди. Колко да скочат, аз пак ги улавям.

Спонсорирани публикации