България ще има трудности, ако днес не получи подкрепата на Европа

Гласуването може да бъде отложено за следващата сесия на 27 и 28 април или за по-късно поради бюджетни причини.
13 апр 2005 13:19,

Неполучаването на подкрепа от Европейския парламент днес за подписване на Договора за присъединяване на България към Европейския съюз ще е сериозен проблем при следващите процедури по пътя към членство, каза заместник-министърът на външните работи и говорител на МВнР на редовния си брифинг по повод снощното решение на Европейската народна партия да предложи отлагане на днешното гласуване на Договора за присъединяване на България и Румъния.

ЕНП предлага гласуването да бъде отложено за следващата сесия на 27 и 28 април или за по-късно поради бюджетни причини.Решението на ЕНП няма нищо общо с готовността на Румъния и България да се присъединят към ЕС.

Имаме уверението на останалите две големи партии - на либералната партия и на социалистите, че ще подкрепят България и няма да позволят тя да стане заложник на междуинституционалните спорове, които се водят в момента в ЕС, каза Грънчарова.

От снощи водим непрекъснати разговори с депутати, техните правителства и посланици, добави заместник-министърът. По думите на Грънчарова от името на външния министър Соломон Паси късно снощи до всички председатели на партиите от ЕП са разпратени писма.

Отнасяме се с респект към желанието на евродепутати да имат по-решителна роля в процеса на вземане на решения, но текущите спорове по бюджетни въпроси не трябва да се отразяват на страните, които са положили и полагат големи услия по пътя си към ЕС, каза още Грънчарова.

Тя изрази надежда, че в рамките на ЕНП ще надделее разумът и България няма да стане жертва на този дебат между институциите. Грънчарова посочи, че и сред депутатите на ЕНП вероятно ще има такива, които ще подкрепят България.

Помолена да коментира информациите, че български политици са правили постъпки за отлагането на гласуването, Грънчарова посочи, че подобна констатация звучи тъжно и добави, че преди седмици при срещите на министър Паси в Страсбург, макар да е бил известен текущият дебат между Съвета на министрите на ЕС и ЕП, е нямало риск за българската кандидатура.

В отговор на въпрос Грънчарова посочи, че в решението на ЕНП има елемент на изненада за българската страна предвид хронологията на събитията. Грънчарова припомни, е от 732 евродепутати тези на ЕНП са 232, 202 са социалистите, а 88 либералите. Следващите сесии на ЕП са на 27 и 28 април в Брюксел и на 9 и 12 май в Страсбург.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание