Дянков готов с Пакт за финансова стабилност

За промяна на преките данъци ще се иска квалифицирано мнозинство на НС
Обновена: 8 фев 2011 18:04 | 8 фев 2011 18:03,
95
Дянков готов с Пакт за финансова стабилност
Дянков обясни идеите си пред студентите. Снимка: БТА

Правителството ще внесе в парламента Пакт за финансова стабилност с три мерки във фискалната политика.

Това каза по време на лекция в Нов български университет вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Мерките предвиждат лимит на дефицита, ограничаване на преразпределителната роля на държавата и увеличаване на преките данъци - само с одобрение на квалифицирано мнозинство на парламента.

Първоначалната идея на финансовия министър беше те да се изменят чрез референдум.

Пактът за финансова стабилност е най-важната финансова тема и при успех на тази идея в България, тя може да се възприеме и от други държави, обясни Дянков пред студентите.

Той посочи, че България е минала през най-тежката финансова криза от Втората световна война насам и че правителството през миналата година е успяло да задържи натиска върху бюджета за по-високи харчове, но този натиск продължава и през тази година, и затова ще е добре, ако се приемат мерки за финансова дисциплина.

Дянков каза, че мерките от пакта трябва да залегнат в Конституцията на държавата, за да бъде това дългосрочна политика.

Финансовият министър заяви, че лимитът на дефицита, който ще залегне в пакта, ще е ясен до седмица, но той ще е доста по-строг от Маастрихтските критерии за членство в еврозоната, които предвиждат дефицит от 3 процента.

Още по темата

„В последните две години 24 държави от ЕС увеличиха данъците, а България е една от страните, която не ги увеличи. Увеличението на данъците е лошо за страна, която има да догонва средноевропейските държави по стандарт“, обясни Дянков, цитиран от БТА.

Затова според него е важно да бъде много по-трудно увеличаването на преките данъци. Мярката, предлагана от него, предвижда това да може да става само с гласовете на две трети от всички депутати - или 160 депутати.

Вицепремиерът каза, че според него всеки трезвомислещ член на парламента ще гласува за приемането на Пакта за финансова стабилност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
1
 
1
 
! Отговори
ves666 преди 13 години
eh che lajesh kato darta baba mishok takav , koi shte ti poviarva na glupostite ,dobre che doide v bg da zhlebish ot banicataaa
86
1
 
2
 
! Отговори
Бай Григор преди 13 години
Дянков да си приготвя куфарите ,а не пакта-толкова зловреден министър българската държава не е имала , дори Велчев бледнее пред него!
85
0
 
2
 
! Отговори
dgo преди 13 години
напьлно си прав GLAVATAR да ставаме и да ги ........
84
2
 
3
 
! Отговори
Цербер преди 13 години
Егати и лицемерието, до вчера обясняваха как РЗС искали нова конституция и обявиха това за заплаха за държавата, та чак и ДАНС се включи. Днеска Дянков иска промяна на конституцията. А точно Дянков ли ще предлага бюджетен дефицит до 1 %, след като той е първият министър на финансите, при които след 10 години на бюджетен излишък сме с дефицит над 3% .
83
1
 
5
 
! Отговори
glavatar преди 13 години
Разбирам,че сме *** народ и овце,разбирам,че управляващите знаят това,време е БЪЛГАРИ трябва да станем,да излезем и да изринем тези ***,иначе край с България.
82
5
 
4
 
! Отговори
stik преди 13 години
Дянков е прав!
81
3
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
дянков в затвора.как сложихме на власт човек който се е отрекъл от баща си а носи неговото име.майка му е шеф на дирекция и разпределя 1 млр.а крадеца дянков и е шеф.защо не вкараха в затвора лъжливата калинка и пренаписалия дър.вестник депутат танчев защо цецо певецо има толкова много пари и е министър завършил за учител по физкултура.егати тъпата държава.
80
1
 
5
 
! Отговори
лиза преди 13 години
от къде бе дянков 160 депутата .нали те чакат да си ходиш и да почнат да крадат.овчоров каза че не целесъобразно това предложение.костов го иска ама на уж. внеси го в парламента и да им гледаме сеира. мартинчо и костов нали за това не ви подкрепиха. искат борд. даи им борд.тогава песента ще е - обричат на гибел българия .не се мори. ние сме им духали супата
79
5
 
6
 
! Отговори
Недоволен преди 13 години
Този Дянков ще закопае България.Тя кризата едва сега ще се развихри в България,а Дянков и Борисов искат да стискаме зъби още една година.Но работата е там че народа вече и зъби няма.Г-н Дянков,щом искаш да увиличаваш данаци увиличавай,но искаме заплати като на тези ЕС.Можели Българина да получава 240лв. и да си плаща ток, вода и да му остане за храна.Дянков да си помисли добре какво върши,защото този народ който няма вече какво да губи ще го изрита там от където и дошъл.Време е БЪЛГАРИ ....
78
4
 
10
 
! Отговори
ПРЕЗИДЕНТА преди 13 години
ДЯНКОВ,ти си първия който ще екстрадирам от България...........със шутов полет!
77
0
 
8
 
! Отговори
az преди 13 години
Никой не иска да те краде Даниеле ,но ти желая всичко най-добро с това управление.Дано не ти се налага да видиш как в момента те ограбват старите кадри в това уж ново управление.не ти го пожелавам повярвай.А от комунистите съм се облажил толкова колкото и от тези.
76
11
 
7
 
! Отговори
STARBUCKS-USA преди 13 години
Добре ,че знам в тоя форум какви влизат ,та не се ядосвам. Искате да върнете времето на каруците и пощенските гълаби ,ама вече никой не ви пита............ Евала на Дянката,че не мисли с балканси мозък.
75
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
dyankov vednaga napusni stranata
74
4
 
6
 
! Отговори
Daniel преди 13 години
Именно защото се замислих, явно ти си от комуниститет и искате да си крадете. Аз не желая да ме крадат.
73
2
 
3
 
! Отговори
симдянк преди 13 години
Каква още глупост да направя, че да ме изгоните?
72
1
 
6
 
! Отговори
az преди 13 години
Ехххххх Даниеле и ти се изпразни по въпроса ама МЪЖКАРСКАТА.Замисли се бе човек
71
13
 
6
 
! Отговори
Daniel преди 13 години
Браво на Дянков, номер 1 е.
70
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Защо не си лягаш вече? И спри ракията,и като малък беше ***,но сега стана голям ***.
69
2
 
12
 
! Отговори
Червената помия преди 13 години
прод. на 74.Сидеров може да е краен, може да е всякакъв, но в предизборната си програма каза нещо, което всички пренебрегнаха, а това ще ни спаси от кризата.Нарича се протекционизъм на родното производство и селско стопанство.Търсене на нови пазалри е връщане на старите, които с лека ръка отхвърлихме.По-силна роля на държавата в икономиката, озаптяване на спекулата.Износ на вякъде, стокообмен не само с ЕС.За какво дремят стотици търговски представители по посолствата ни?
68
3
 
22
 
! Отговори
Червената помия преди 13 години
Ако бях сърбин, щях да поздравя Дянков с две сръбски песни от близкото минало:"Опрости ми, тате!" и "Отивай си, отивай си!"Все повече у мен и не само у мен се затвърждава мнението, че Дянков е един книжен плъх,който не може да вникне в азбучната истина, че зад балансирания бюджет стои съдбата ,живота и бъдещето на милиони хора у нас.За него ние може би сме само статистика.И пак питам-държавата ли съществува залади благото на хората, или хората-заради благото на държавата?Продължение.