Летище София осъдено за 38 млн. долара

Кувейтският строител на пистaтa на Терминал 2 спечели делото в Париж
Обновена: 4 яну 2012 19:08 | 4 яну 2012 18:58,
143
Летище София осъдено за 38 млн. долара
Снимка: архив, Булфото

 

Арбитражният съд в Париж е осъдил компанията, която обслужва летище „София“, да плати 38 млн. долара на компания от Кувейт, изградила пистата на Терминал 2. Това съобщи пред сп. "Bulgaria On Air" транспортният министър Ивайло Московски.

„Получихме писмо, което ни известява, че кувейтският консорциум е спечелил арбитражното дело в Париж и Летище София трябва да заплати 38 млн. щатски долара“, казва пред изданието Московски, като допълва, че „това на практика лишава летището от възможността да реинвестира в развитието си“.

Консорциумът Mohammed Abdulmohsin Al-Kharafi and Sons изгради пистата на новия терминал, а финансирането за проекта, което бе в размер на около 40 млн. долара, беше осигурено чрез заем от Кувейтския фонд за арабско икономическо развитие (КФАИР).

Обектът беше открит със закъснение в края на август 2006 г., като още преди приключването му кувейтците настояваха за над 20 млн. долара неустойки заради късното получаване на правото на строеж, породено от проблеми с отчуждаването и извършването на по-голям обем работа от договореното.

Тогава от Министерството на транспорта отказаха да платят сумите заради липса на фактури за направените разходи от изпълнителя. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
133, 134,какви са тези дрънканицибившия транспортен министър Петър Мутафчиев отказва да плати допълнително $20 милиона компенсации през 2006г заради непредвидени разходитова се пише в Кувейт и по светамоля ви чете
127
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 132И арбтиража в Париж ли е муден?
126
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 132, Къде се е чуло и видяли кувейтския фонд за развитие да строи??????!!!!! Те дадоха ЗАЕМ!!! Ще ти кажа какво общо има с концесията.. Лятото когато се заговори за концесиониране на Летището, именно КФАИР каза,че ще съди държавата в Париж за неспазване на клаузи по договора,защото в него изрично е запсиано,че обекта не МОЖЕ ДА се отдава!! Още когато ратифицираха през 2008 крайната дата за усвояване на средствата по заема,КФАИР се съгласиха със забавянето! А ти- вЕрвай на Московски!
125
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
130,делото се влачи вече няколко години и иска на кувейтския консорциум е обещетения поради по-големи разходи при строителството на новата писта и забавяне на разрешенията за строежкакви са тези дрънканици за концесии?
124
1
 
8
 
! Отговори
Хехе преди 12 години
Сега ние българите ще платим сумата за която е осъдено летището , а после тихо и кротко то ще бъде преватизирано и ограбено. Накрая ще ходим до Сърбия , Турция и къде ли не за да хванем самолет ...
123
1
 
20
 
! Отговори
Aнонимен преди 12 години
Дрън-дрън..Кувейтците спечелиха,защото разбраха,че Правителството иска да концесионира Летище София, а това не е клауза от договора за заем!!!!!!!!!!! И не Станишев построи Терминала, заемите бяха взети от Европейския Фонд за РАзвитие от Вилхем Краус- транспортен Министър в Правителството на Костов. Остатъка от заема, който е взет от Кувейтския Фонд за Развитие бе подписан от Николай Василев- Кабинета Кобурготски...Ама наистина ли не помните????????????!!!!!!!!!!
122
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами така е, ще си платят. Това да не е Българска фирма да и извадят от хиляда кладенеца вода и да не и платят.
121
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
126, не пиши тъпизми, не ги рзбирш нещата
120
0
 
2
 
! Отговори
Аз преди 12 години
Нашите са се опитали да прецакат шейховете.....))))
119
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това летище си беше недомислица. В кой нормален град няма транспортна връзка до гара и автогара. Линията София-Пловдив минава на по-малко от километър и е в празно поле. Толкова ли беше трудно да направят една гара до терминала и да има влакчета през половин един час (съобразено със летищния график на полетите). Сега метрото щяло да стига до там, а само мостът над въпросната влакова линия ще отнеме повече средства отколкото една обикновена гара.
118
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
някой все още има ли илюзиите, че има някаква разлика между управляващите преди 2009 и сега ? бат Бойко ког абеше кмет на София, ? а кога беше гл. скретар в тройната коалиция ? т.е. и тогава е бил в управляващата групичкавсъщност май има все пак някаква, предните поне бяха се понаяли вече и не ръфаха чак толкова ожесточено като днешните, а и интелектуалния им заряд на сегащните и с лупа не се забелязва лесно
117
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
мда... де го сега цветанов да каже, че и парижкия съд е пъле649н с хора на Първанов, и стасбургския също, бе изобщо всичките съдилища по планетата...
116
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Може и да е така, може и да не е. Пребогатият Кувейт срещу пребедната България?! Кой ще спечели сред богатите ?
115
2
 
5
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Не мога да проумея защо все дришлювци слагат на власт и си мислят, че в чужбина пасат трева ... ама тия "журналисти" само им душат в задниците ... преди пълнеха "новините" с троините сега с Главата ... чак да му се заповръща на човек.
114
31
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не знам защо, но такива новини ме радват!!! Обичам, когато Б-я потъва :)
113
2
 
12
 
! Отговори
Евреина Херсонски преди 12 години
Ех този път Станишев, пак не е виновен.Ето на това му се вика Видьов ден.....нали Бойко!
112
15
 
34
 
! Отговори
Долу БСП преди 12 години
ОТНОВО благодарете на тройната колация за това че България потъва!
111
10
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пистата и летището ги ремонтираха по времето на Сергей.
110
10
 
14
 
! Отговори
окобазрук преди 12 години
НА ВСЕВИШНИЯТ ВЕЛИК БИДОНЬ МУ ПРЕЧАТ ВСИЧКИ И ВСИЧКО! Ей журналята - *** господни, предлагам Ви да обявите един ден без *** и той да е 30-ти другия месец!
109
0
 
3
 
! Отговори
B.G. преди 12 години
AMI O4ERTAVA SE O6E EDNO PLA6ANE KAKTO E TRAGNALO . SEGA REMONTIRAT LETI6E VARNA