Борисов: Дружбата ни с Русия трябва да е на база сметки

"Надявам се след разговора с Путин да договорим по-ниска цена за газа"
Обновена: 29 мар 2012 07:18 | 28 мар 2012 21:10,
355
Борисов: Дружбата ни с Русия трябва да е на база сметки
Снимка: БТА

Бойко Борисов разкри повече за българо-руските отношения след като вече официално държавата се отказа да строи АЕЦ Белене. Това стана  на представянето на книгата на Симеон Радев "Д-р Стоиловата външна политика и помирението с Русия".

По съвпадение днес се случи така, че се говори за български и руски проекти и трябва да се обяснява защо и как трябва да се вземат такива тежки решения, каза премиерът.

"Вземат се, защото и в понеделник, когато с президента Путин дълго разговаряхме по всичките тези теми, разговорът ни започна и свърши с това, че каквото и да се случва между България и Русия, то трябва да бъде дружеско, трябва да бъде в рамките на мотивите да се защитят интересите на двете страни. Тъй като ние не можем да бъдем като държави в лоши отношения, за което съм му и благодарен", каза той.

По думите му има проекти, които са важни и взаимноизгодни и двете страни работят усилено по тях, но има и такива, които по своята същност са конструирани грешно и са направени така, че да не могат да работят.

"Не бива никога да се поставя въпросът "за" и "против" Русия, проекта е бил спорен, добави още министър-председателят. Той посочи, че началото на проекта е през 1981 година и 33 години не се е случил. Ако е бил много ефективен, много бърз, много важен щеше да го има, но 33 години само се говори за него, мотивира се Борисов.

Според него руската страна няма никаква вина. Виновен е този, който в България е правил всичките конкурси и грешки по проектите, добави премиерът.

Още по темата
"Нашата българо-руска дружба на година струва на България 1,2 млрд. долара, толкова плащаме за газа. Ние сме един огромен пазар. Когато говорим за цената на газа и за това колко ефективен е един газопровод, трябва да се има предвид и какво дава всеки българин в тези проекти. Ако бяхме построили "Белене" по начина, по който беше конструиран, той минава над 20 милиарда лева", коментира министър-председателят.

Борисов обясни, че от руска страна се посочва цена около 12 млрд. лв. и тъй като страната няма тези пари, с кредит и лихва по него ще означава, че сумата ще отиде на 20 млрд. лв. Отделно от тази сметка е и стойността на електропреносната мрежа, която ще струва 1 млрд. лв.

"Всички рискове са за България и аз лично не мога да поема такъв ангажимент", каза още Борисов. Заедно с президента Путин търсихме голям стратегически инвеститор и тъй като не успяхме да  го намерим, той се съгласи, че е по-добре да вземем реактора, да го доплатим и да отидем на АЕЦ "Козлодуй".

По думите на премиера дружбата ни с Русия трябва да бъде прагматична, на базата на сметките. Руснаците много преди нас са влезли в капитализма и действат изключително прагматично, когато става въпрос за цена, каза Борисов и даде пример, че Германия купува газа от Русия за 330 долара, а ние - за 600 долара.

Той изрази надежда на предстоящите преговори да се намали тази цена, за да може отново да се говори за българо-руски приятелски отношения. Искрено се надявам, че президентът Путин след нашия разговор ще направи необходимото компаниите в Русия да направят това, което са направили за германците, завърши премиерът.

БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


355
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
309
0
 
0
 
! Отговори
ИДЕ до 348 преди 12 години
глупости си написал, запознай се с цените, 600 е крана цена за потребител договорена от ДКЕВР, вината за високата цена си е наша. Запознай се с метода на ценообразуването на газа в България и ще си отговориш на много въпроси.
308
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
е то ясно кой е слеткаджията, има комисионни, има договор, който даде повече, обаче който се двуоми между два стола, обикновено се изтърсва зле
307
0
 
1
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 12 години
...БАЦО УТЕПА НАРОДА С ЕДИН УДАР...!
306
0
 
1
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 12 години
....ВЪН МУИТЕ* ОТ ГЛАВАТА МИ ***...ТАКА ВИКАЛ ЕДИН ПО УЛИЦИТЕ...ПРИЛИЧАЛ НА БОРИСОФ...!/МУХИТЕ*/
305
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
- ОСНОВАТА НА Българската енергетика през следващите 50-100 години е АЕЦ Белене!----------------- какви 100 години, реакторите имат живот 40 години, после терена става негоден за нищо.
304
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бойко е луд!
303
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Руменча само прочети - "че Германия купува газа от Русия за 330 долара, а ние - за 600 долара." и коментара е ИЗЛИШЕН.
302
3
 
4
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
За ЕНЕРГИЙНАТА СИГУРНОСТ, - ШИСТОВ ГАЗ СЕ ДОБИВА САМО В ПОЛУ-ПУСТИННИ И ПУСТИННИ МЕСТНОСТИ- АКО СОФИЯНЦИТЕ ГО ИСКАТ ДА СИ КОПАЯТ ПО СОФИЙСКОТО ПОЛЕ но да не забравят, че след десетина години добив ВСЯКА МЕСТНОСТ СТАВА ПУСТИННА!!!- Земеделската земя е вечна!!! Затова шистов газ от Добруджа СРЕЩУ ПРЕВРЪЩАНЕТО И В ПУСТИНЯ - изобщо не ни трябва (Софийското поле може)- Проблема енергийна сигурност, не е нито труден нито сложен за решаване... - ОСНОВАТА НА Българската енергетика през следващите 50-100 години е АЕЦ Белене! - Лигнитните ваглища в Мариците свършват след 35 години, а фото и вятърните централи са само дребно допълнение, безумно скъпо хоби!!! - Затова АЕЦ-Белене е ВЪПИЮЩА НЕОБХОДИМОСТ В нея задължително трябва да се инвестират ЧАСТНИТЕ ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ!!!1. АЕЦ Козлодуй ТРЯБВА да работи само за вътрешния пазар, защото е правен с нашите пари и себестойността на тока от него е само 0,169 стотинки СЕГА КУПУВАМЕ ЗЕЛЕН ТОК ПО 99 СТОТИНКИ, че плащаме на тарикатите дори и зелените жици за свързване !!!2. Необходимо е днешните - "Свободен" и "Регулиран" пазар, наложени от "Енергийната мафия", да се заменят с доказано работещия... - "Регламентиран (чрез закон) пазар и разделяне участниците в играта на:- Производители;- Преносители; - Търговци на енергия!Що е това...? Това разделение ще ликвидира днешния монопол на ЕРП-тата и ГАЗОВИТЕ МОНОПОЛИСТИ1. Печалбата на Производителите Преносители трябва да се лимитира до 10% и се въведе контрол на инвестициите.2. Търговците на енергия, да продават до 50% от консумацията в най-много три (от общо седемте) социално-икономически Области (ЗЗК) и с лимитирана печалба до 10% (ЗЗК).3. Едва при тези условия - Пазара решава проблемите...4. Зелената енергия не е само свръхскъпата от "Възобновяеми" източници..., а и всяка друга "Невъглеродна"... Ядрената също е "Зелена", при това е неприлично евтина себестойността на козлодуйския ток на 1 до 4-ти реактори беше 0.2, а от Белене ще е 4,5 стотинки !!! ЗАТОВА КОРУМПИРАНИ ЕВРО-ТАРИКАТИ НИ КАРАТ ДА ГИ ЗАКРИЕМ!!!5. Шистов газ не ни трябва, защото в България има разработени и "запечатани" уранови находища, със залежи за стотици хиляди години..., чрез които можем да станем не просто Свръхнезависими..., а ЕНЕРГИЙНИТЕ ГОСПОДАРИ на Европа!ЗА СЕГА ОБАЧЕ ЧАКАМЕ ШЕВРОН ДА НАПРАВИ ТЪРГОВСКО ОТКРИТИЕ, НА АНТРАЦИТНИТЕ ВЪГЛИЩА В ДОБРУДЖА, ЗА ДА ГИ ОБЯВИ ЗА СВОИ- За да се стабилизира енергийния пазар и икономиката ни обаче..., е необходим Патриотизъм и "Политическо дупе", а не селско чуждопоклонничество...и алчност...! Всичко друго е от Лукавава и от Златния телец!
301
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДОБРО УТРО *** ,СПАХТЕ ЛИ ДОБРЕ , КАКВО СЪНУВАХТЕ ?... ЧЕ СЕ ВРЪЩАТЕ НА ВЛАСТ ЛИ? ....НЕ ВЯРВАЙТЕ НА СЪНИЩА
300
4
 
2
 
! Отговори
Храни куче ....... преди 12 години
Спри да бръщолевиш небивалици господинчо. Я кажи колко ти бутнаха американците? Като ВИ СВАЛИМ от власт, ще ви търсим сметка за НАНЕСЕНИТЕ ЩЕТИ на държавата. А относно Русия: Храни куче да те лай.
299
5
 
4
 
! Отговори
USIN преди 12 години
Бойко се мъчи както грък на сране ,да ни обеди какъв оправен политик е .Види те ли ,той се бил договорил с Путин да излезем безболезнено от проекта.За в бъдеще руснаците ще ни включат в Южен поток безплатно,ще ни плащат ракси за транзит на гаста,ще ни намалят цената на -половина,и яе ни зареждат газовата централа почти безплатно.Бока те руснаците не са като българите бе брат,те не търпят да ги онождаш всеки ден по-три пъти като нас и вечерта да заспиваме с думите,,Боже Бойко ни пази''.Свещиииии.
298
2
 
3
 
! Отговори
arhar преди 12 години
А Гоце не се ли радва, че няма да има АЕЦ БЕЛЕНЕ ? Не трябваше ли Гоце да поздрави премиера за мъжкото му решение ?
297
3
 
2
 
! Отговори
666! СУПЕР... преди 12 години
....*** ПЛЪХОВЕ...!..../ЧЕТИ..ЧЕТИ/
296
1
 
12
 
! Отговори
цезар преди 12 години
През месец юни 2011 гд Бойко Борисов каза цитирам : АЕЦ Белене е изключително важен за България иначе след 2020 гд като се спрат 5-6 блокове на АЕЦ Козлодуй българската икономика ще фалира и тока ще стане изключително скъп Е на кой Бойко да вярваме Американския посланик 20 дена преди Бойко каза по БТВ че АЕЦ Белене няма да се строи Значи решението го взема друг а не българското правителство Какво би се случило ако АЕЦ Белене го строяха американците и в един момент България се отказва да строи
295
3
 
11
 
! Отговори
обезверен преди 12 години
А бе Бойко какво ти разбира кефала от политика.То бива да си некадърен ама сякаш всички плужаци от Герб са от едно котило, котило на некадърниците.Типично по Ганьовски.Май свършиха достойните и честните хора .
294
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Баси, тоя форум е пълен с комунисти и стари ДС-кадри..
293
4
 
9
 
! Отговори
ТИКВА,АМА ТИКВА преди 12 години
БОРИСОВ Е ЗАВИСИМ ОТ МИНАЛОТО СИ НА МУТРА С ВСИЧКИ "ЕКСТРИ" НА ТАЗИ КАТЕГОРИЯ ПРЕСТЪПНИЦИ.ДОРИ ЕЛЕМЕНТАРНИТЕ АМЕРИКАНЦИ ГО ФИНТИРАТ С ЛЕКОТА.НИКАК НЕ ИМ Е ТРУДНО.ЕТО КАК МОРАЛНИТЕ СКРУПУЛИ НА ПРЕДИШНИТЕ ПОСЛАНИЦИ ОТНОСНО КРИМИНАЛНОТО МИНАЛО НА БОКО,ЕДИН *** КАТО ТУНИНГОВАНИЯ УОРЛИК,ГО ОБЪРНА В СОБСТВЕНА ПОЛЗА ИТАКАВА НА САЩ.СЕГА ЩЕ СИ НАПРАВИ БИЗНЕСА СЪС ШИСТОВИЯ ГАЗ,А БОКО И КОМПАНИЯ ЩЕ ГУШНАТ ЕДНИ ПАРИ,А НИЕ ЩЕ ПЛАТИМ СМЕТКАТА.ВМЕСТО ДА ИМ ВИДИМ СМЕТКАТА.ДА ИМ ВИДИМ СМЕТКАТА НА НЕГОДНИЦИТЕ
292
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДРУЖБАТА НИ СЪС РУСИЯ Е ЖИЗНЕНО НЕОБХОДИМА КАКТО ВЪЗДУХА И СЛЪНЦЕТО ЗА ВСЯКО ЖИВО СЪЩЕСТВО.СКОРО ЩЕ РАЗБЕРЕМ КОЛКО СА ИСТИНСКИ ТЕЗИ ДУМИ ПА МАКАР И ИЗРЕЧЕНИ ОТ СОЦИАЛИСТА ГЕОРГИ ДИМИТРОВ.
291
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
русия ще отговари скоро на нашите калпави политици.лошото е че те са милионери от американо -еврейски групировки и цената ще се плаща от нас робите.
290
5
 
13
 
! Отговори
ops преди 12 години
Боко, ти си доказателство, че на прости хора власт не се дава!