Без цигарен дим в баровете, министърката обаче още дими

Законът само трябва да мине и на второ четене
Обновена: 11 апр 2012 15:36 | 11 апр 2012 14:00,
202
Без цигарен дим в баровете, министърката обаче още дими
Снимка: архив, Reuters

Забраната за тютюнопушенето на закритите обществени места беше гласувана от депутатите с приетите на първо четене промени в Закона за здравето.

За да влезе окончателно в сила от 1 юни, тя трябва да се гласува още веднъж от народните избраници.

От 113 присъстващи в залата 99 бяха за въвеждането й, четирима се обявиха против, а 10 гласуваха с „въздържал се”.

Депутатите казаха „Не“ на цигарите в заведенията при почти нулев интерес за дебат в залата. Единственият избраник, който от парламентарната трибуна се произнесе против забраната, беше независимият депутат Кирил Гумнеров.

„Ще гласувам против, защото не сега е моментът да приемем този закон. Оборотите на малките заведения ще спаднат. Трябва ли допълнително да утежняваме бизнеса на тези хора?”, попита Гумнеров.

Според него условията на криза по този начин малкия бизнес ще бъде натоварен допълнително от въвеждането на забрана за тютюнев дим в заведенията.

Още по темата

Депутатът повтори старата си теза заведенията, в които не се пуши, да не плащат данъци, а другите, в които тютюневият дим е разрешен, да плащат по-голям данък. Идеята му не беше подкрепена от никого.

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова обясни пред депутатите, че е важно здравното министерство да провежда подобна политика с цел да запази общественото здраве на населението на България.

Другият независим депутат, който критикува работата на правителството, въпреки че подкрепи забраната, беше Емил Терзийски.

Той поздрави здравния министър за решителността, но допълни, че за 3 години правителството е проявило изключително нерешителна политика по темата с цигарения дим на закрити обществени места.

„Това решение влиза година след решението да се разделят кафетата за пушачи и непушачи. Собствениците на такива заведения направиха преустройства и инвестиции. Ето защо отправям критика към тази нерешителна политика на ГЕРБ, която се провежда вече три години. Забраната трябваше да влезе в сила още миналата година. А не да нанесете този удар върху дребния бизнес”, довърши той.

С промените на първо четене в закона депутатите забраниха продажбата на енергийни напитки на деца и младежи, както и рекламата им в печатни издания, предназначени за тях. Закриха и ТЕЛК-овете за деца с аргумента, че в много области на страната не могат да се сформират такива.

Здравният министър Десислава Атанасова коментира в кулоарите на парламента, че е твърдо против ограничението за пушене да не важи за заведения след 22.00 часа, каквато идея се появи в публичното пространство.

"Между първо и второ четене ще бъде въведена забрана за пушене и в закритите обществени работни места, в офисите", обясни тя. В момента в приетите на първо четене промени в Закона за здравето, подобно изрично ограничение няма. Атанасова обясни липсата му с технически пропуск. 

Министърът уточни, че външните градини на ресторанти, кафета, не влизат в обхвата на забраната.

Десислава Атанасова призна, че все още не е успяла да се откаже напълно от пушенето и си позволява да пали по 1-2 цигари на ден.

Когато бе избрана за министър на здравеопазването, тя обяви, че ще се пребори с вредния навик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още по темата: цигаритютюнев дим
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
2
 
3
 
! Отговори
Бо преди 12 години
Дори и като пушач от 20г. винаги съм бил против пушенето в закрити помещения. Браво за закона! Сега съм оставил фъшкиите вече седмица и се радвам на чисти, ароматни дрехи, вкусна храна, въздух в дробовете и не на последно място на някой и друг лев в повече в джоба си! Кой, каквото прави - на себе си го прави и всеки е отговорен сам за собственото щастие!
157
4
 
7
 
! Отговори
Zeitgeist преди 12 години
Пушачите сте нагли като конски мухи. У дома никой не си пуши, за да не му мирише на гадно. Ама като влезнете в заведение не сте си поръчали и вече димите като кремиковски комин. Нямам пари, заплатите ниски, Бойко това, Бойко онова, но имате да давате по 200 лева за цигари на месец.
156
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
герб дават милиони дотиране на тютюнопроизводителите, а забраняват пушенето. Герберска логика
155
0
 
6
 
! Отговори
пари = здраве преди 12 години
Според мен ,изключително вредно е ниското заплащане в Бьлгария ,то е истинската опасност за сьществуването на страната ,то ще я промени етнически и ще я заличи ,то ще стори това което през вековете не можаха да сторят враговете на страната в много битки, нискокото заплащане изгони младежите от тук .....всичко друго са пьлни глупости и отявлен популизьм !
154
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Крайно време е бай *** да стане европеец!НЕ на цигарите!Щом в Европа не се пуши на закритите обществени местазначи и в Българско няма да се пуши.
153
1
 
29
 
! Отговори
Заклета Пушачка преди 12 години
Абе кофти е, ама не е чак такава драма. Все ще издържа няколко часа без цигари. Когато мога гледам да не пуша в затворени пространства, въпреки че пуша от 20 години и мен ме дразнят задимени места и *** на цигари дрехи. Обаче искам и забрана за чалгата. Щото тя също ми уврежда здравето. Искам забрана и на мангупите и бездомите кучето, щото и те ми увреждат здравето. И човешката простотия трябва да я забранят със закон и да я криминализират - тя най-много уврежда здравето....
152
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Когато държавата спре дотациите за тютюнопроизводителите, тогава ще повярвам, че мисли за здравето на хората! В никоя европейска страна не се дават държавни пари за производство на тютюн!
151
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ako iskah da disham gazove izlezli ot vutreshnotstite na chovek shtqh da kisna vuv kenefite po cql den... za sujalenie chast ot pushachite nqmat dostatuchno mozuk da se dosetqt che horata ne iskat da im dishat smurdnqta! govorete si kolkoto iskate no kogato priemat zakona az lichno shte praznuvam! :D
150
30
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
защо не оставят на собствениците на заведения да си решат дали там ще се пуши или не, в крайна сметка пък вие непушачите си ходете в такива заведения за непушачи, ние пушачите ще си ходим в заведения за пушачи, недейте иска никъде да не се пуши просто не ходете на места където пушат ЕЛЕМЕНТАРНО Е амахаа.а с тази простотия крайния ефект ще е намаляване на оборота на заведенията, уволнение на обслужващ персонал и прочее.. това ще остави без работа сигурно доста млади хора които работят по барчета
149
32
 
18
 
! Отговори
Пушач преди 12 години
ще си правим частни партита в кръчмето, разбрали сме се със собствениците и консултирали с юристи, да го духат студен и сополив непушачите и да си ходят в детските сладкарници, а, и *** "държава" да го духа, с акцизите в гърлото, хехехееее
148
1
 
1
 
! Отговори
OPIT преди 12 години
VIGDAM PO SVETA OT TOVA SPECELI DARGIAVATA KATO UVELICI S 50 PROZENTA ZIGARITE I 2 EVRO OTIVAT V HAZNATA, NO ZAGUBIHA ZAVEDENIATA CREZ TOZI NACIN NA BAVNO NO SLAVNO RAZDELIANE NA GRUPITE...KOITO VZAIMODEISTVAIKI I SPODELIAYKI MISLI NA EDNO KAFE STIGAT DO NEPRIATNI ISTINI...A V RABOTATA MI VIGDAM CE HRANATA E TAZI KOIATO NI UBIVA T.E NEZDRAVOSLOVNOTO HRANENE I SAMOTATA.
147
1
 
23
 
! Отговори
Законотворец преди 12 години
Хахахаха... Яяя колко хубаво сте се хванали за гушите :)И забравихте за парното, за газта, за бензина, за безработицата, за стандарта на живот, за държавният резерв.......Изобщо закончето си върши работата перфектно :DСпокойнооо, не се блъскайте........ Скоро и други такива закончета ще измислим, та да спрете да мислите по същество...... То мисленето е най-вредно за вас (пък и за нас).... Затова ще се погрижим за здравето ви, като ви помогнем да спрете да мислите и само да ни пречите :D
146
57
 
15
 
! Отговори
До една от БГ преди 12 години
Съобразяваме се достатъчно, не се пуши в автобуси, влакове, самолети, обществени сгради, офиси, молове и т.н. Оставете ни поне заведенията. И сега има отделни зони и вентилация, но вие вече прекалявате с исканията си.
145
43
 
14
 
! Отговори
непушач преди 12 години
Не знам за вас, но аз който съм непушач, обожавам когато мацката запали цигара в леглото след секс. Няма нещо по-разтапящо от това:)
144
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СТРОИМ СТРОИМ БЪЛГАРИЯ - РУШИМ РУШИМ И ГРАБИМ БЪЛГАРИЯ И ДОРИ ЩЕ Я ОТРОВИМ, ЩЕ Я СЪСИПЕМ, ЩЕ Я ПРОДАДЕМ, ЩЕ ИЗГОНИМ И БЪЛГАРИТЕ НАВЪН, ЩОТО СМЕ ГРОБ, ПАРДОН ГЕРБ, НАЙ-ВЕЛИКИТЕ /ДОЛНИ ПРЕДАТЕЛИ, КРАДЦИ И ЛЪЖЦИ..........New Europe: Връщат Мери и Джеймс Уорлик в САЩ
143
18
 
9
 
! Отговори
Една_от_БГ преди 12 години
183,целта е да не се тровят непушачите, които не желаят тази воня край себе си, защото от нея боли стомах, люти на очите, канцерогенна е. Прости последици.Хрумвало ли ти е, че непушачите избират себеподобни, с които се събират, и избягват компанията на пушачи именно по горните причини. Явно не.Явно смяташ, че всичко се върти около пушача, който играе жизненоважна роля в галактически план. Ако досега е било така, вече няма да бъде.Съобразете се най-накрая и вие с непушачите.
142
30
 
16
 
! Отговори
киро преди 12 години
Забраната да се пуши в барове и заведения щяло да откаже СТОТИЦИ хилияди от цигарите според СЗО,все едно тук живеем в заведенията.Хората и сега се събират в домашнит си механи или вили на питие и барбекю,да му мислят собствениците на заведения,да ги съдят затова че ги накараха да правят излишни инвестиции за салони за непушачи и сега немогат да си върнат инвестициите.Зимата ще са голямите фалити.
141
73
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
абсолютно лицемерие е тази забрана за пушене където и да е,след като правителството толкова мисли за здравето на хората защо не забрани продажбата на цигари така няма да се пуши, а само налага ограничения с които ще промени ежедневните навици на хората, аз като пушач ще спра да посещавам барчета за да си пия кафето.от цялата работа нито тези които пушат ще спрът да пушат, нито тези които стоят на излаз на цигарен дим ще намалеят, т.к. компаниите няма се сабират на барчета ми другаде
140
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Без ТИКВИТЕ в политиката ми звучи доста по-разумно.
139
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
най-накрая тоя псевдопарламент да гласува нещо смислено !