Фонд Vs енергийна бедност искат "България на гражданите"

Ще предложат създаването му на Реформаторския блок
15 сеп 2013 13:53,
17
Фонд Vs енергийна бедност искат "България на гражданите"
30% от домакинствата в България са енергийно бедни, като само една четвърт от тях са обхванати от програмите за подпомагане. Снимка: Булфото

Създаване на Фонд за борба с енергийната бедност предложиха от Движение "България на гражданите".

Валентин Стоянов цитира данни на Евростат, според които 30% от домакинствата в България са енергийно бедни, като само една четвърт от тях са обхванати от програмите за подпомагане.

По думите му преди три години средствата за енергийно подпомагане са били около 100 млн. лв., а през управлението на ГЕРБ са намалени до около 80 млн. лв. и така от 300 хил. подпомагани домакинства броят им е свит до 200 хил.

От движението предлагат като мярка въвеждане на минимална такса между 0,1 и 1 процент върху всички сделки с електроенергия. Това означава капитализиране на фонда с 34-35 млн. лв., изчисли Стоянов.

С друга такса, чието въвеждане също се предлага, от 1 процент върху приходите на производителите на електроенергия с дългосрочни договори ще бъдат генерирани още около няколко десетки милиона лева, посочи експертът по енергийни въпроси на движението.

Идеята е тези мерки да бъдат насочени към нуждаещите се семейства и от 200 хил. да станат поне 400 хил. домакинства.

Създаването на фонда ще бъде предложено на Гражданския съвет в Реформаторския блок.

Финансистът Бисер Манолов пък коментира бюджета за следващата година, като по думите му предварителните анонси не са окуражаващи. Според него ще бъдат мултиплицирани същите грешки, заложени в бюджета за 2013 г.

Според Движение "България на гражданите" Бюджет 2014 ще бъде една авантюра без реформи, а такива били нужни в правосъдната система, администрацията и сферата на вътрешните работи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
х преди 10 години
А тия 2 пъти по 1 процент кой ще ги плаща ? Отново всички работещи и съвестно плащащи сметките си българи. Крайно време е да научите *** да работят, но това май няма как да стане и отново работещия българин ще опере пешкира. Пръмова продължава със старите комунистическите номераь но тя и друго не знае.
14
0
 
7
 
! Отговори
ехолог преди 10 години
с този министър фонд не ни трябва. човека сваля тока с по 5 % на всеки шест месеца, ами ако го оставим да работи след десетина години тока ще е безплатен. Както се казваше в една реклама, първо за ***, след това и за всички останали.
13
2
 
10
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
На практика, Правителството и Парламента СА ДЛЪЖНИ:. Да обявят КРИЗА В ЕНЕРГЕТИКАТА и:1. Да ДЕНОНСИРАТ всички договори в Енергетиката.2. Да ЛИБЕРАЛИЗИРАТ енергийния ПАЗАР, със ЗАКОНОВО разделяне на производители, преносители и търговци/доставчици!3. Правителството да пусне 3 и 4 б-ве в Козлодуй (според договора с ЕС, обявената криза позволява това) и заради евтиния ток и енергийната ни независимост, да достроят АЕЦ-Белене, като държавен проект.
12
0
 
10
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
СЪЩОТО ТРЯБВА ДА НАПРАВИ И БЪЛГАРИЯ С ДОГОВОРИТЕ В ЕНЕРГЕТИКАТА!!!- Договорите са ТАЙНИ!- Сключени са с гаранции във ВРЕДА на народа!- Подписалите ги знаят горните две неща!!!
11
0
 
13
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Националният ни идеал е:- БЛАГОДЕНСТВИЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!!!ЩО Е ОМРАЗЕН ДОГОВОР?- След като свалиха Садам, САЩ обявиха дълговете на Ирак за ОМРАЗНИ и ги ДЕНОНСИРАХА ЕДНОСТРАННО Същото направи Еквадор и сега ПРОСПЕРИРА!И според международното прецедентно и американската право това е ЗАКОННО, защото:1. Сключени са тайно от народа.2. Народа губи (не се възползва) от тях - налагат му се финансови тежести.3. Подписалите ги са знаели горните две условия и въпреки това са ги подписали...!
10
0
 
8
 
! Отговори
123 преди 10 години
Веселин Бончев,aко види кaкви обещaния рaздaвa Куневa,в гробa ще се обърне!Бог дa прости човекa,който със зъби и нокти се бореше в зaщитa нa aтомнaтa ни центрaлa!
9
0
 
15
 
! Отговори
123 преди 10 години
Г-жa Куневa с еднaтa ръкa вземa,с другaтa ще дaвa!Спря AЕЦ Козлодуй,без никой от ЕС дa го е искaл,и то сaмо в зaмянa нa ръководен пост в BNP paribas!Сегa ще подaвa трохички с енергийни помощи!
8
0
 
5
 
! Отговори
ь преди 10 години
Недейте бе майка, помощи имат право да раздават САМО Станишев и Местан. Сега ще им развалите далавертата ...
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За да не си енергийно беден трябва да ходиш на училище и да можеш да четеш. Докога ще ги носим на гръб некъдърниците? Трябва да се мъчат иначе нямат стимул да работят и учат.
6
2
 
11
 
! Отговори
Митак преди 10 години
Какво им е умното на предложенията ? Това ли им е "дясното" ? Все едно станишката ги е предлагал тия простотии ...
5
3
 
16
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 10 години
Аз пък искам фонд Vs прости ***, забутани в девета глуха...P.S.На Златко Простия искам да кажа, че можеше да напише: "Фонд СРЕЩУ...", "Фонд за борба с...", а не "Vs"!
4
16
 
6
 
! Отговори
svejarov преди 10 години
В Движение България на гражданите има мислещи хора.Жалко е ,че в ГЕРБ и БСП липсата на такива съсипа България.
3
4
 
14
 
! Отговори
тея мноо преди 10 години
тея буклуци смотани мноо ме дразнят .... искат да крадат и се натягат.. едва ли им пука за бедния народец .. *** смотляците дано нищо да не земат на изборит и - БСП-ДПС-РЕФОРМАТОРИ - еднакво ме дразнят *** ***
2
8
 
7
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Умни предложения, явно от умни хора. Такива, дето засега във властта няма. Докато е така няма да има оправия за държавицата ни.
1
2
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 10 години
До qur4uХурчо, мама, я кажи само - на щат ли си в ДС-то или си нямаш работа в Неделя следобед? От твоя редък фанатизъм направо "редки" фрази бликат...