Трябва да изградим Европа на напредъка, отсече Станишев

ПЕС избира Мартин Шулц за кандидат за председател на ЕК
Обновена: 1 мар 2014 15:40 | 1 мар 2014 13:01, Петя Славова
117
Трябва да изградим Европа на напредъка, отсече Станишев
Снимка: Пресцентър на БСП

Днес е решителен момент за нашата партия, този конгрес отбелязва момента на промяната в Европа. Това заяви президентът на ПЕС и председател на БСП Сергей Станишев при откриването на първия предизборен конгрес на европейските социалисти в Рим.

Форумът се провежда преди изборите за Европарламент през май. "Днес е 1-ви март, в моята страна този ден се смята за началото на пролетта, затова всички делегати получиха мартеници", посочи Станишев и им препоръча да си ги закачат. Мартеницата символизира възкръсването на живота след зимата, тя носи 
пожелание за добро здраве и благополучие и връщане на надеждата, обясни той.

Европейските социалисти искаме да върнем надеждата на европейските граждани, заяви президентът на ПЕС. По думите му десницата е замразила Европа, а националистите предлагат фалшива алтернатива, пише БТА. Тук сме за да кажем, че е възможна нова Европа, отбеляза Станишев. Трябва да изградим Европа на напредъка, добави той.

Събрали сме се тук да продължим нашата вечна борба за справедливост, солидарност и човешко достойнство, каза още лидерът на европейските социалисти. Тези избори за нас не са свързани с власт, а с ценности и идеология, отбеляза Сергей Станишев.

По думите му ЕНП иска власт, за да осъществи консервативните си възгледи и икономически интереси. Текстът на нашия Манифест показва ясна пътна карта, с която ние искаме да променим Европа, заяви президентът на ПЕС. Време е да поставим работните места на първо място и да изградим социална Европа, добави той. Като други акценти в документа той посочи реиндустриализацията на икономиката и поставянето на финансовите системи в услуга на гражданите.

Станишев отбеляза, че ЕС е изиграл ключова роля за спирането на кръвопролитията и насилието в Украйна. Според него европейските социалисти трябва да дадат ясен знак, че ще помогнат на Украйна да остане демократична, да запази целостта на нацията си и по пътя й за присъединяване към ЕС.

Станишев отбеляза, че Манифестът и общият кандидат на ПЕС за председател на ЕК са крайъгълните камъни на предизборната кампания на европейските социалисти. Нашият най-голям съюзник е всеки един от европейските граждани, добави той.

По думите му Мартин Шулц е наистина кандидатът на народа. Мартин е боец, той няма да избягва битките, които трябва да води, за да се възстанови Европа на напредъка, отбеляза Станишев.

Президентът на ПЕС започна своята реч на италиански език, като благодари на домакините на конгреса, и приветства Демократическата партия на Италия като пълноправен член на ПЕС. На форума присъстват премиерите на България, Италия, Белгия, Чехия, Малта, Литва.

"Много се радвам, че се събрахме в навечерието на Конгреса на ПЕС и се надявам той да постави началото на една много успешна кампания с Мартин Шулц начело и Манифеста като обща програма. Само така ще успеем да постигнем едно ново бъдеще за Европа и за нашите страни", е казал в обръщението си към участниците във вечерята на лидерите Станишев.

На срещата на лидерите са присъствали и министър-председателят на България Пламен Орешарски, както и
премиерите на Италия - Матео Ренци, на Белгия - Елио ди Рупо, на Чехия - Бохуслав Соботка, на Малта - Джоузеф Мускат, а също и външният министър на Италия г-жа Федерика Могерини. Освен тях
участие са взели президентът на ПЕС-жени Зита Гурмай, председателят на групата на Социалистите и демократите в ЕП Ханас Свобода, много вицепремиери, министри и еврокомисари.

Предстои ни много важна работа през идните месеци, е заявил пред журналисти премиерът на България Пламен Орешарски преди да се присъедини към колегите си. На въпрос какво очаква да се случи на Конгреса, Орешарски е отговорил, че основни събития ще са приемането на манифеста на ПЕС и гласуването на кандидатурата на Мартин Шулц за общ кандидат на партията за президент на ЕК. "Те ще са от основно значение за предстоящите евроизбори", е допълнил Орешарски.

 

 

 

 


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
еропейските ПЕСове как търпят станишев
9
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ГЕЙЧО ТОВА Е БЪЛГАРСКА ТРАДИЦИЯ НЕ комунистическа /руска/
8
0
 
10
 
! Отговори
Стара Баба Марта преди 7 години
Когато хан Аспарух тръгнал към земите на днешна България казал на сестра си: - "Когато пристигна и премина Дунава ако, всичко е наред на крачето на пощенското гълъбче ще завържа бяло конче, ако нещата са зле ще завържа черно конче."Така и станало. Завързал хана на крачето на гълъбчето бяло конче, но докато стигнало малко се ранило и бялия конец се прошарил с червената кръв на гълъбчето.Това било през месец Март лето 681 след ХристаОт тогава мартеницата е символ на здраве и благополучие, ЧБМ
7
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Станишев е гадна.отвратителна мутра,каквото и на когото и да подари все ще си остане противен тип.
6
1
 
5
 
! Отговори
пфу бе преди 7 години
БСПари, какво е усещането да гласувате заедно с ГЕРб и ДПС по комисии.Заедно по общински парламенти.Какво е усещането всиките да се бивши *** ***, а пред хората да се правите на Свирколета и Алисия?
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Серго, на Доган даде ли мартеничка, или той иска друго
4
1
 
17
 
! Отговори
Баба Марта преди 7 години
Украински или български. Подаряването на български мартеници е български народен обичай. Повтарям БЪЛГАРСКИ. Червеният цвят на мартеницата няма НИЩО, НИЩО общо нито със социализъм и комунизъм, защото мартеницата е символ на здраве и добро.
3
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На мартениците пишело ОСТАВКА
2
4
 
22
 
! Отговори
Коце Мастиката преди 7 години
Каква самодоволна подмолна физиономия. Все едно някой му се е изпикал на лицето!
1
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Сергей Станишев подари мартеници на европейските социалисти"Тия безбожници не ги заслужават. Никой не знае истинския смисъл на мартениците, но според някой предпазвали от уроки.