ЦИК: Над 23% е избирателната активност към 13 ч.

Получени са 15 жалби и 77 сигнала за нарушения
Обновена: 5 окт 2014 15:47 | 5 окт 2014 14:37, Мария Захариева
60
ЦИК: Над 23% е избирателната активност към 13 ч.
Снимка: БТА

Избирателната активност в страната е над 23% в 13 ч. според данни на ЦИК, цитирани от БТА. Това означава, че над 1,6 млн. българи са отишли до урните.

За сравнение през 2013 година на предишните парламентарни избори активността към този момент е била 27,47%. До същия час в ЦИК са получени 15 жалби и 77 сигнала за изборни нарушения. 

По-висока от средната за страната е избирателната активност в Ямбол. Там отишлите да гласуват са 27% от всички, имащи право на глас. В община Болярово тя е близо 50 на сто, каза председателят на РИК Мариана Христова. До обяд най-ниска е активността в община Ямбол - 23.62 на сто, в община Елхово е 27.15 процента. В общините Тунджа и Стралджа избирателната активност е съответно 30.50 и 32.13 процента.

Подадени са четири жалби за нарушения на изборното законодателство, които не са уважени от членовете на комисията.

Избирателната активност във Великотърновска област е 27,10 процента към 13.00 ч., съобщи председателят на Районната избирателна комисия Десислава Йонкова.

Над 30 процента е избирателната активност в общините Златарица, Елена, Сухиндол и Стражица.

От началото на изборния ден в РИК са постъпили два сигнала, като и двата са свързани с проблеми в технологичния процес на изборите.

В Добричка област са гласували 45 842 избиратели, или 24.59 на сто от имащите право на глас, съобщиха от Районната избирателна комисия /РИК/ обобщените данни в секционните избирателни комисии към 13.00 часа.

Най-висока е избирателната активност в Шабла - 26.70 на сто, и Балчик - 26.59 на сто.

В следствения арест, където е разкрита една от 129-те СИК в града, всички задържани вече са гласували, съобщиха от общината.

Избирателната активност във Варненска област към 13.00 часа е 24.33 процента, съобщи председателят на Районната избирателна комисия Велин Жеков.

В областта най-висока е активността в община Суворово, където са гласували 35.43 на сто от избирателите. Извън Варна най-ниската активност е в община Долни Чифлик - 23.54 процента.

В комисията са постъпили няколко сигнала за нарушения, свързани с купуване на гласове, които са препратени към областната дирекция на МВР и прокуратурата за проверка.

Във Врачанския избирателен район към 13.00 часа са гласували 44 859 избиратели, или 26,13 на сто от имащите право на глас, съобщи Владислава Лакова, говорител на Районната избирателна комисия.

В общините Борован и Хайредин избирателната активност е най-висока, съответно 37,20 на сто и 37,24 на сто. Следва община Криводол - с 36,60 на сто. Поради активното гласуване на избирателите в някои секции в тези общини се е наложило осигуряването на допълнително количество бюлетини, за да не се затрудни изборният процес в по-късен час, посочи Владислава Лакова.

РИК-Враца е направила проверка по три сигнала за неправомерна агитация в изборния ден, но не са намерени данни за нарушения.

Избирателната активност в област Русе към 13.30 часа е 21 процента. Това съобщи председателят на Районната избирателна комисия Десислава Дивчева.

Дивчева информира, че до момента в РИК са постъпили осем жалби и три устни сигнала. Една от жалбите е от град Глоджево - че възрастни хора са отивали към избирателната секция със залепена на ръката си лепенка с "номер", а друга - за автомобил с "номер", обикалящ по улиците на Мартен. За двата случая РИК се
е обърнала към полицията с молба за съдействие. Друг сигнал е за председатели на няколко секционни комисии, които пускали избирателите да гласуват по азбучен ред.

"Дали сме разпореждане да не се допуска това, защото се гласува по реда на пристигане в СИК", заяви Дивчева. Тя допълни, че в РИК-Русе са регистрирани 2167 застъпници и 1160 представители на партии и коалиции.

А много българи решиха днес да отидат до киносалоните. Вижте тук кои са най-гледаните от тях филми!


60
Още по темата: избориактивностЦИК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
езичник преди 6 години
до 54 ака ти се ще война ще си я намериш ама да не ревеш после
43
0
 
1
 
! Отговори
Кратос преди 6 години
До 54: Извади си двата пръста от контакта и краката от аквариума,че харчиш много ток,бе ***
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТАКОВА НЕЩО КАТО БЪЛГАРИТЕ НЯМА НИКЪДЕ,САМИ ЩЕ ИМ ВЗЕМЕМ ДЪРЖАВАТА,И ПАК ЩЕ ИМА ОСМАНСКА ИМПЕРИЯ
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДПС Е ВТОРА
40
2
 
3
 
! Отговори
Лора преди 6 години
Когато отвратените не гласуват, отвратителните управляват!
39
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Вот срещу сандвич дават гласоподавателите в "Люлин""Тези са от "баш софиянците" (Стара Гъзора,Майна ФилибИетУ и мн знайни и незнайни коптори).
38
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Седми път гласувах вече днес и до вечерта още толкова мисля да направя-контрола в секциите е нулев-като се примолиш че си на зор и за пари го правиш винаги ще те пуснат за пари многократно да гласуваш :)
37
6
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
ГЛАСУВАЙТЕ ИЗБЕРЕТЕ ПО -МАЛКОТО ЗЛО , НО ГЛАСУВАЙТЕ
36
1
 
4
 
! Отговори
до 43 Дудук преди 6 години
Къде точно се случва това? Аз 2 часа бях до българската секция в Дармщад и видях точно 5 човека влизащи в нея, при положение, че в района живеят над 1000 българи! Реалната избирателна активност е с 10% по ниска, като извадим фалшивите бюлетини и мъртвите души!
35
2
 
3
 
! Отговори
до Дудук преди 6 години
Да, те избягали от България, а сега много ги е грижа за родината...
34
0
 
3
 
! Отговори
do 38 преди 6 години
не впечатляваш! Това, че човек проявява някаква форма на съзнание и отказва да участва в сбъркано мероприятие не го натоварва с отговорността да отговаря за последващите резултати от въпросния ивент! За когото и да се гласува на власт винаги ще са едни и същи, къде е избора??? Това не са избори, тук няма избор!! Това е легитимиране на престъпен режим, и всеки който гласува е престъпник и трябва да бъде съден за съучастничеството на ред с политиците!
33
2
 
6
 
! Отговори
Дудук преди 6 години
Пред секциите в Европа днес има опашки. Хората пътуват стотици километри, за да гласуват. И чакат на опашки. Ако те мързи да отидеш до твоята ( 11 000 у нас) за 10 минути , прави си изводите за това, кой мисли повече за страната.
32
0
 
2
 
! Отговори
24 преди 6 години
Те да паднат визите за Канада, пък съм им Е*АЛ П***ТА МАЙЧИНА и на политици и на все !!! До като не разбере тоя овчи народ, че трябва да играе тоягата за да има някаква позитивна промяна, никога няма да се оправим, а ние младите ще мислим само как да избягаме.
31
1
 
4
 
! Отговори
Kratos преди 6 години
Разбира се ,че хората няма да гласуват. Защото просто няма за кого. Който и от тези, които се кандидатираха ( с реални шансове да влязат в парламента) да спечели няма да има НИКАКВА разлика,няма да се промени НИЩО. Политиците не са там за да променят нещо с което да облагодетелстват обикновените работещи хора. Те са там за да запазят статуквото и да облагодетелстват бизмените и бизнес структурите които са им платили кампаниите ...
30
2
 
1
 
! Отговори
do 36 преди 6 години
заради такивакатотвбв Българияе в това състояние!
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
класация герб-36,5 БСП-15,5 ДПС-11 РБ-9,7 фронт-6,5 ББЦ-5,2 Атака-5,2 Абв -4,4
28
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нема галсувам никога! Не ме кефи системата, за тва нито ще гласувам, нито ще плащам данъци, нито нищо! Ще пребивавам нелегално в *** и ще ви гледам как се давите в собствената си кръв роби на партинната система и плутокрацията! Ще ви гледам как си избождате взаимно очите, разделени на сини и червени, блгари и труци, русофили и русофоби и просто ще чакам да ударите дъното! Изборите ВИ са пълен фарс, и само кръгъл *** би си дал гласа за някой от кандидатите!
27
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДПС изобщо няма 1 милион избиратели, от сутринта приказваш глупости.
26
2
 
4
 
! Отговори
do 28 преди 6 години
комунисти няма тука от 1970 година бе
25
0
 
5
 
! Отговори
Това преди 6 години
е тъпотия! Не разрешават публикуване на екзитпол, а всъщност обявяват екзитпол за най-голямата партия у нас-на негласуващите и отвратените.