Първанов подава оставка като шеф на АБВ заради дълга

Гласуването на партията беше грешка, призна той
Обновена: 26 фев 2015 11:37 | 26 фев 2015 08:43,
196
Първанов подава оставка като шеф на АБВ заради дълга
Снимка: архив Булфото

Георги Първанов ще подаде оставка в качеството си на председател на АБВ още на първия национален съвет на партията. Това заяви самият той в ефира на Нова телевизия.

Още по темата
Причина за оставката на Първанов е решението на АБВ да подкрепи тегленето на новия дълг в размер на 16 млрд. лв., който поиска кабинетът. Лидерът на партията се извини на избирателите си за политическия ход на съпартийците си.

Вчера парламентът ратифицира договора на правителството за взимане на заем в размер на 16 млрд. лв. до 2017 г. Това стана със 161 гласа "за", 50 "против" и 12 въздържали се. Ратификацията подкрепиха 82 от ГЕРБ, 32 от ДПС, 22 от РБ, 12 от ДБЦ и 10 от АБВ.

Първанов каза, че е съобщил решението на парламентарната група на АБВ. По думите му решението му не било прието с ентусиазъм и се опитали да го разубедят. Той заяви още, че, ако оставката му бъде приета, ще се оттегли от политиката завинаги.

По думите на бившия президент подкрепата за дълга е станала въпреки волята му. "Оценявам гласуването на АБВ вчера като грешка. Сигурно някой ще излезе и ще каже, че сме постигнали успех с това гласуване, но не е така. Едно е обещанието на Горанов, което е убедило групата, друго е ратификацията, което е закон", подчерта Първанов.

„Редуциране на дълга няма да има. Ще се теглят 16 млрд. и нито цент по-малко. Това обещание беше дадено, само за да създаде алиби три парламентарни групи да подкрепят този законопроект”, убеден е още той. По думите му ситуацията е много сериозна и по-голямо изпитание за политическите партии в този момент няма.  Въпреки това обаче според Първанов да поиска Ивайло Калфин да напусне поста си в кабинета би било крайна мярка, но не и изключена. 

Лидерът на АБВ беше категоричен, че партията не е получавала каквито и да е обещания за привилегии от ГЕРБ, за да подкрепи дълга. "Ние сме силно критични, но конструктивни към правителството. Трябва да отстояваме позицията си за стъпки на кабинета и да настояваме те да се случат", каза още Първанов.

Бившият президент определи поведението на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов като високомерно. По думите му това не е добре за коалиционните отношения. „Вижте Горанов вчера, колко високомерно се държеше по същия начин при дебатите не само с опозицията, но и коалиционните си партньори”, посочи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още по темата: дългпървановгласуване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Първанов е Българският Путин,по негово време бяха избити 149 ду6и показни разстрели.Хубаво го гледаите тои е по мръсен и от Доган.Братя Маргините са негови изпълнители.Всичко го знаят.
142
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Леле, какъв мъж ! Какво ни подготвяте този път,г-н Първанов ? Ще се кандидатирате отново за президент ли......Не ни трябва такъв президент-фурнаджийска лопата.
141
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вижте кои са при Първанов: Румен Фонтана, вътрешен министър,изгонен от Станишев заради нерегламентирани контакти с братя Галеви., Калфата Ивайло, външен мимистър на Станишев и кандидат за президент от БСП, бивашата кметица на Перник, подкрепена от БСП и прибрана вече от небесния ''шеф''на Борисов.Все предатели от класа!!!!!!!!!!!
140
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Предател гаден! С това ще бъдеш запомнен!
139
0
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
ВЛАСТОЛЮБИВ ПЛАЗМОДИЙ!-ТОВА Е Първанов!НЕ СЕ ПРИМЕРИ, ОТ ПРЕЗИДЕНТ ,ДА СТАНЕ РЕДОВИ ЧЛЕН НА ЕДНА ПАРТИЯ, И НАПРАВИ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА Я РАЗЦЕПИ!ПРЕДАТЕЛ ЦЯЛ ЖИВОТ,-КАТО ГОЦЕ А СЛЕД ТОВА АБВ!СЕГА СЛЕД РЕАКЦИЯТА НА ИЗБИРАТЕЛИТЕ СИ ОТНОСНО 16 МИЛИАРДА ДЪЛГ КОЙТО ПОДКРЕПИХА, РЕШИ ДА ИГРАЙ ТЕАТЪР С ФАЛШИВАТА ОСТАВКА/ ЗА ДА ЗАЩИТИ ИМИДЖА СИ/,КАЗВАМ ФАЛШИВА ЗАЩОТО ЩЕ ВИДИТЕ ЧЕ НЕГОВАТА ПАРТИЯ НЯМА ДА Я ПРИЕМЕ.ЗАКЪСНЯ ПЪРВАНОВ!,ТОЗИ ТЕАТЪР ВЕЧЕ БЕШЕ ИЗИГРАН ОТ ДРУГИ ТАРИКАТИ, И НОМЕРА ТИ НЯМА ДА МИНЕ!
138
7
 
4
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
Dostoen!Komunist!
137
1
 
26
 
! Отговори
Дядо Гошо преди 9 години
Първанов ти си толкова "положителен" политик, колкото аз съм космонавт.....М а р ш от политическата сцена...
136
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Милиардерче, не се съжалявай ти, давай, давай, бръкни по-дълбоко......
135
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ПърванУглу и гоЕмия чУен
134
2
 
15
 
! Отговори
ген.Луков преди 9 години
На всички трябва да е ясно че в България в момента има ГЕРБ,БСП,ДПС и АТАКА.Това са поддържаните масово партии с истински живи избиратели.Всички останали са вкарани нарочно в играта за да издърпват гласове(на хартия).Когато силният на власт получи сигнал за несигурност той вкарва веднага някой от дребните"избрани"в своя полза и така по всяко време може да манипулира истинските избиратели.Каквото и да се прави-винаги ще излиза печеливш.
133
1
 
12
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 9 години
Правилно е Първанов да напусне АБВ , НЕЗАВИСИМО ДЛАИ ЩЕ ПРИЕМАТ ОСТАВКАТ МИ ИЛИ НЕ.Иначе какво ще стане- АБВ крило ГЕРБ????
132
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Първанов подава оставка като шеф на АБВ заради дълга. Гласуването на партията беше грешка, призна той."С други думи казано, като ти умре магарето, трева мнооооого.
131
0
 
17
 
! Отговори
гелфанд преди 9 години
поредното "невероятно " преобразуване на юсуф първанов от сирищник това маи беше лебедовата песен сбогом гоце
130
3
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Прванов употребиха те и те изплюха.Но това е взнаграждението за предателството ти.Как не ти беше ясно,че Борисов те използува срещу БСП.защо си мислеше ,че заради тебе те дават свяка сутрин по телевизиите.Всичко беше организирано,по оплюването на БСП и ти беше основното действащо лице/това не ти ли беше ясно/- жалко
129
3
 
21
 
! Отговори
Бог да ги прости преди 9 години
С или без Първанов АБВ умря, самоубе се ... Печеливши са Боце с 16 млрд. и БСП с електорат!
128
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Gotce oskarite bqha minalata sedmica
127
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дреме ми на дядовия ...
126
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
....Първанов си изигра ролята.. на него му е писнало от политика. Разби основната партия неудобна на господарите и вече го пенсионират. От тук насетне ще си живее живота на спокойствие, уреден до 9-то коляно. След година-две, три хората ще забравят какво е причинил (както са забравили Царя примерно и мн. др.) и при споменаването му, ще се питат "Кой беши тооа?" ....
125
2
 
32
 
! Отговори
ото преди 9 години
Истината е че герб ни измамиха , протести и т.н .Лошото е ,че като ни падне рейтинга като държава всичко ще стане по-скъпо и неизгодно.По принцип няма как моите деца да плащат този дълг ,зощото не се знае дали ще са граждани на държавата , но на мен лично ми е тъжно ,че толкова потънахме за 25 години "демокрация" ,тъжно ми е като гледам как се конкурират за "най-добър " град ,градове в държава с намаляващо бедно население ,но явно само това ни остана -умиращи да се надмогваме за глупости..
124
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Първанов подава оставка като шеф на АБВ и АБВ става купчина непотребни полотици