Кандидатът за шеф на НЗОК ще затяга контрола над болниците

Касата не може да е министерство в министерството, смята той
Обновена: 10 мар 2015 17:37 | 10 мар 2015 17:37, Камелия Цветанова
7
Кандидатът за шеф на НЗОК ще затяга контрола над болниците
Снимка: Булфото, архив

За по-строг контрол върху болниците се обяви пред парламентарната Комисия по здравеопазване единственият кандидат за управител на НЗОК д-р Глинка Комитов. Предложението на за неговата кандидатура е направено от парламентарната група на ГЕРБ. Според него "не може НЗОК да бъде министерство в министерството в сектор „Здравеопазване".

Още по темата
Д-р Комитов увери, че ако бъде избран за поста, ще изисква ефективно управление и ефективно изразходване на средствата, както и засилване на контрола на качеството.

Той изрази подкрепата си за промените, предложени в проекта на Закона за здравното осигуряване, одобрени на първо четене в комисията.

Според Комитов би трябвало районните здравноосигурителни каси да могат да извършват внезапни проверки и да налагат незабавни санкции, преди лечебното заведение да е отчело извършената дейност.

Той посочи, цитиран от БТА, че ще настоява да бъде прекратен договор с НЗОК на лекари от доболничната помощ, които са отчели неизвършена дейност или са извършили такава, без да е имало индикация за нея.

До такава санкция би се стигнало при повторно установено нарушение, уточни Комитов.

Той отбеляза, че трябва да се наложи "железен" контрол на публичните разходи за здравеопазване.

След изтичането на второто тримесечие ще мога да отговоря дали ще поискам актуализация на бюджета на Здравната каса, каза още той.

В отговор на въпрос, свързан с цените на клиничните пътеки, Комитов посочи, че една и съща клинична пътека би трябвало да бъде с различна цена в зависимост от нивото на компетентност и наличната апаратура във всяка болница.

Гарантирам, че НЗОК няма да извърши нищо без предварителна договорка със съсловните организации, допълни Комитов и заяви, че ще има прозрачност в работата на институцията.

Комисията по здравеопазване одобри кандидатурата на д-р Глинка Комитов.

Предстои тя да бъде обсъдена и гласувана в пленарна зала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
9
 
! Отговори
малко факти преди 9 години
Малко преди да падне правителството на Орешарски имаше парламентарен контрол от който разбрах,че от всеки 100 лв вложени в болница 74 отиват за лекарства,консумативи и апаратура,16 за заплати и 10 за ремонти и подръжка.Най много от здравеопазването печелят тези които доставят апаратура,лекарства и консумативи-3/4 от парите.Досетете се на кого са фирмите които доставят всичко това.И на бас,че който и да дойде на власт няма да го промени.Там е корупцията!
3
0
 
5
 
! Отговори
lekar преди 9 години
До БЛАБолниците вече са вързани елетронно с НЗОК, сведенията се подават ежедневно до 17,00ч,но не в това е проблема.
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
AMA TOZI GLINKA NE E LI NOVATA EVREISKA KALINKA ?????? MNOGO INTERNACIONALNO MI ZVU4I . 6TO NE SI ZABU4I METLATA V GAZA I NE OTLETI
1
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Глинка Комитов" ......................... името говори ДОСТАТЪЧНО.Да влезе Чайка Бележкова и Кудкудяк Баламурников.