На мен, на теб: НЕК се разбра с US-централите за тока

Отстъпката обаче няма да намали сметките ни
Обновена: 8 апр 2015 14:03 | 8 апр 2015 12:45, Веселина Йорданова
53
На мен, на теб: НЕК се разбра с US-централите за тока
Снимка: архив Булфото

Цената на тока от американските централи ще е по-ниска, но това няма да се отрази на потребителите с намалена сметка. Това стана ясно при подписване на споразумения в МС за промяна на дългосрочните договори с ТЕЦ "AES Марица Изток 1" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3", на което присъстваха премиерът Бойко Борисов и енергийният министър Теменужка Петкова.

Споразуменията ще влязат в сила в края на юни, когато – срещу по-ниската цена, Националната електрическа компания ще трябва да изплати задълженията си към двете централи, които са общо около 700 млн. лв. Това ще стане с кредит, който БЕХ ще изтегли. Споразумението с AES предвижда намаляване на цената за разполагаемост с 14%, а с "Контур Глобал" със 17%. Очаква се това да спести около 100 млн. лв. годишно на НЕК или 1 млрд. лв. до края на срока на двата договора за изкупуване на електрическа енергия. Договорите няма да бъдат удължавани срещу отстъпката.

"Не искам някой да очаква, че това ще се отрази пряко на цената на тока", подчерта Петкова и допълни, че споразуменията ще позволят на НЕК да свие дефицита и цената на тока да бъде "задържана". Според нея причината американските централи да се съгласят на споразумението е променената икономическа среда.

Премиерът Бойко Борисов обяви амбицията на кабинета през юни "да занулим приходите и разходите" на НЕК. По думите му желанието на правителството е НЕК да заработи на печалба дори с 1 стотинка, защото няма как да купува скъпо електроенергията и да продава евтино.

Няма как освен в "трънската сметка" - само там има три пъти да го режеш и то да е късо, разясни премиерът.
Борисов видя "резерви" по веригата – като се предоговорят договорите с всички производители "тихо, скромно, без парадност".

"Особено зелените енергии, такива неща са правени, че като дойдат констатациите, сами ще се запознаете", коментира той. Борисов обясни още, че "методично, бавно" се подрежда цялата схема, по която НЕК плаща задълженията си, а хората получават сметка за ток. Премиерът обяви, че очаква в рамките на 15 дни да приключат проверките, които се правят в сектора.

"Някои са правили паркове с евросредства. Присъединени, първата фактура отчели след 8 месеца. Събираме всичко това, накрая ще излезем с едно докладче и най-вероятно прокурорите ще се включат“, коментира той. Борисов определи тактиката си с думите „Без много шум, а повече дела“.

Премиерът каза, че на пръв поглед енергийният министър Теменужка Петкова изглежда "крехка жена", но водила преговорите с американските централи аргументирано. По думите му, ако бяхме тръгнали да разваляме договорите, нямаше да е добре имиджово, по същия начин не било приятно да се говори, че договорите с американските централи ощетяват хората.

Борисов не забрави и друг потенциален инвеститор – американската "Уестингхаус“ за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй".

"Уестингхаус“ са добре дошли в България като стратегически инвеститори и се надяваме да намерим начин и форма този проект да се случи при условията, които искаме – да дойдат не като търговци, а като стратегически инвеститор, заяви Борисов и изрази надежда „тихо, скромно“ преговорите да стигнат дотам.

Хулиан Небреда, президент на бизнес звено Европа на AES, обяви, че от компанията му смятат, че България може да бъде "Швейцария на Балканите", а моторът за това е ниската цена на енергията.

Нашите преговори бяха трудни, но се споразумяхме, защото имахме доверие в правителството на този министър-председател – че ще се стабилизира секторът електричество, изтъкна той.

Според Гари Левсли, изпълнителен директор на ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3“ споразумението е много добро за България и добър компромис. За първи път виждаме партньор, с който можем да се ангажираме по конструктивен и отговорен начин“, подчерта той и изрази увереност, че правителството ще направи необходимото в сектора. Левсли обеща компанията да бъде у нас дълго време и определи двете централи като „бижута“ заради приноса им към екологията.

Американският посланик у нас Марси Рийс пък заяви, че двете фирми заедно са най-голямата американска инвестиция у нас. Тя изрази надежда, че споразуменията днес ще привлекат и други инвеститори със създаването на добър имидж на България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
4
 
! Отговори
Мишо преди 9 години
Защо не пишете за ЛУКОЙЛ. Дере по две кожи от нас.Петрола падна двойно ау нас горивата се качват.Защо?
40
4
 
1
 
! Отговори
Мишо преди 9 години
До Пак сме на загуба--25;Абе Русофилски "патриот".САЩ и германия ни предложиха оферта ,за Тръбите на Южен поток,на Цена 1,1 милиарда Евро. Русия ни ги дава на двойна ,братска, цена.Това е само една от многото причини за оскъпяването на Южен поток.
39
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво Бойко!
38
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Централите не са американски ,централите са български ,но продадени от продажните ни политици на чужденци вместо държавата да ги стопанисва.Така е защото някой си пълни джобовете ,но в ковчега ще може да вземе само себе си.
37
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Венесуела е продавала при МАРИОНЕТКИТЕ преди Чавес нефта на УСА по 8 долара на барел, но ние бихме техните марионетки, ние златото го продаваме на 1%. КОЛОНИЯ на олигарсите отвъд океана, но не сме само ние колония, и не само нашите политици са им слуги, но и техните също.Сега във Венесуела вземат тройно по-големи заплати от нас, но сайтовете са по програма:1. Русия са лоши.2. Гърците са мързеливи.3. Венесуела умират от глад.Тъпо, но работи при *** НАРОД.
36
15
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
Престанете да се правите на интересни, американските централи дават работа на българските миньори, ерго НЕЗАВИСИМОСТ.
35
4
 
0
 
! Отговори
... преди 9 години
ne komentiram
34
5
 
18
 
! Отговори
987 преди 9 години
да НЕК ще плати на американските тецове 650 милиона евра до юни 2015г.Долу горе това е годишната вноска на БГ в ЕС. Кой е на далавера? Агнешката майка така и не каза колко е новата - по-ниска цена по която НЕК ще купува тока от централите...държавна тайна май е!!!!! И това било демокрация...п-н т-к...
33
3
 
17
 
! Отговори
нищо не се променя преди 9 години
поредната лъжа на ***. спестяваме от непроизведен ток, типично по мутренски, от днес таксата ви бизнес се намалява с 30%! просто рекета емалко надолу но не го махат. а клаузата за задължително изкупуване?
32
1
 
10
 
! Отговори
Питане преди 9 години
А ние какво им дадохме????????????????????
31
4
 
12
 
! Отговори
edno преди 9 години
1989 VSICHKI VIKAHTE DEMOKRACIA .SEGA SHTO REVETE.
30
3
 
26
 
! Отговори
ДС преди 9 години
А точно по времето на ГЕРБ се направиха големите безчинства със "зелените" лятото на 2012. Може сами да проверите за какво иде реч - 60% от зелените са присъединени лятотона 2012 точно преди драстичното сваляне на цените.
29
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига бе ТИКВО "да занулим приходите" , тепърва тоя *** ще ни учи да не ядем.И още "няма как да купува скъпо електроенергията и да продава евтино" ТЪПО ами НЕ купувайте БРЕ.Бах му и престъпната мрежа.
28
1
 
20
 
! Отговори
геро преди 9 години
Българи, знаете ли кой е червендалестия и бузест Петър Илиев- човекът , който 10години слугуваше на Вальо Таплата и го ласкаеше! Когати видя дебелия, се юрна да плюе работодателя си и да се подмазва на Б.Б. И ето го резултата-шеф на нек!!! А знаете ли кой е до П.И. в борда на НЕК-Христо Георгиев-най9големия ***, идащ и той от Топлофикация София-първи лакей на В.Д-, първи далавераджия и подлизурка.Тоя нищо, ама нищо не разбира от енергетика!!! Защо ли го тури Бойко там??? ГОРКИЯТ НЕК, ГОРКО НА БЪЛГАРИТЕ!!!
27
0
 
6
 
! Отговори
До Сашо преди 9 години
Сашко ,оди да нахраниш кравата.Ами след като е сключен основния договор ,с гарантираната печалба и срока за който трябва да се изплатят как мислиш ,че следващия след Костов ще формира цената за изкупуването бе тутманик.Това остави любимеца ти-американците казаха .влагаме толкова милиарди и те трябва да ни се възвърнат за 15 години плюс гарантираната печалба.
26
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лека полека америка се нанася.
25
2
 
9
 
! Отговори
Сашо преди 9 години
До 27, Не знам колко е дивидента на Костов, но ти прочети КОЙ подписа за цената на изкупната енергия, и дали това е Костов или друг, а за рехабилитацията и модернизацията на ТЕЦ 1 и 3 е подписал Костов, но за теб явно това няма значение, важното е да се правиш на възмутен и вечно мрънкащ селянин.
24
2
 
15
 
! Отговори
до 15 преди 9 години
Излишъци има щото няма икономика.А ликвидацията на България е факт.По добре да обявим фалит и да се рестартне системата ина чисто.
23
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тогава за какво намаляване пишете? това показва че цената от Мариците е с 70% завишена. Пита се колко е дивидента на Иван Костов и компания от сделката с тези централи. За това че АЕЦ е в списъка със зелените енергии никой не пише.
22
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе влезли в положението американците- до сега благодарение на Костов и клеката му ,която сега се нарича Реформатори НЕК изкупувашу тока от тия централи за 114лв , ат държавната ТЕЦ-2 ,цената беше 60 лв.И договора е така подписан ,че и да вземаш ток от тях и да не вземаш-плащаш все едно си го взел.За това се стигаше до парадокса да се спират блокове на ТЕЦ-2 с евтиния ток и да се взема от американския скъпщото и без това го плащаме.А накрая го плащахме ние като крайни потребители