Плевнелиев и Нюланд обсъдиха сигурността и отбраната

Важно е партньорството България-САЩ, отбеляза президентът
19 яну 2016 20:05,
166
Плевнелиев и Нюланд обсъдиха сигурността и отбраната
Снимка: БТА

"Стратегическото партньорство между България и Съединените американски щати е от изключителна важност не само за страната ни, но и за региона". Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който прие днес на "Дондуков" 2 помощник-държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Виктория Нюланд, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Росен Плевнелиев е изразил удовлетворение от стратегическото партньорство между България и САЩ, което беше препотвърдено при посещението на държавния секретар Джон Кери у нас през миналата година.

Отбелязано е било успешното функциониране на работните групи за развитие на стратегическия диалог в областите "сигурност и отбрана", "енергийна сигурност", "върховенство на закона", "образование" и "сътрудничество между народите на България и САЩ".

Започнала е работа и новосъздадената група за борба с тероризма.

Президентът Плевнелиев е посочил, че дейността на работните групи вече е довела до конкретни резултати, сред които подписването на окончателното инвестиционно решение за изграждането на Междусистемната газова връзка между България и Гърция и осигуряването на циклотрон в изпълнение на проекта за изграждане на "Национален циклотронен център" към БАН.

Държавният глава е отбелязал, че България изпълнява приетия на Срещата на върха на НАТО в Уелс План за готовност за действие и за повишаване на разходите за отбрана.

"По моя инициатива се състоя заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, на което беше решено да бъде увеличен бюджетът за отбрана от 1,19 процента от БВП за 2015 г. на 1,35 процента за 2016 г. и постепенно увеличаване до 2 на сто през 2024 г.", заявил Росен Плевнелиев.

Президентът е посочил и значението на създадения в София през септември 2015 г. Щабен елемент за интегриране на силите на НАТО.

"Като активен и надежден партньор в НАТО и ЕС България е фактор за стабилност и двигател на интеграционните процеси на Балканите", е казал държавният глава. Президентът и помощник-държавният секретар са откроили значението на силните демократични институции и активните граждански общества.

Българската страна високо цени ролята на Инициативата на САЩ за гарантиране на сигурността на съюзниците в Европа, включително и чрез съвместни учения.
България и САЩ ще задълбочат и сътрудничеството си и в сферата на киберсигурността, е станало ясно по време на разговора.

Росен Плевнелиев и Виктория Нюланд са обсъдили и сътрудничеството между България и САЩ в областта на енергийната сигурност. Двете страни са изразили надежда изграждането на интерконектора между България и Гърция да започне възможно най-скоро и връзката да бъде въведена в експлоатация.

Държавният глава е отбелязал, че страната ни подкрепя и ускореното изграждане на Южния газов коридор и на газовия коридор "Юг-Север", както и изграждането на регионална енергийна борса.

Като друг ключов приоритет в двустранните отношения е било изтъкнато развитието на търговско-икономическите връзки и в частност - привличането на повече американски инвестиции в България.

Президентът и помощник-държавният секретар са обсъдили и напредъка по ключови за страната ни реформи, като акцент е бил поставен върху съдебната реформа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дали тази майданотворка е донесла кифлички? Маркитанките така правят. У нас на кого ще ги раздава?
3
0
 
33
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
Ей тази снимка ми пълни душата тез двамата са много влюбени как са се прегърнали как се гледат е това е истинска обич.
2
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** как са се награбили само. Сякаш нашия знае какво да я прави
1
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
като гледам двамата от Портретите, хич не им обръщат внимание